Kibicfenster

Početkom prošlog veka stara paorska porodica Perić je u Sremskoj Mitrovici, na glavnom šoru, podigla lepu i veliku kuću. Pokrivena debelim trščanim krovom, okrečena u belo sa braon coklom ličila je na tortu. A izgrađena je na lakat. Od kvalitetnog materijala. Sa pet zdravo velikih prozora do ulice, od kojih je jedan kibicfenster, onaj u devojačkoj sobi. Nekada su devojke preko tog isturenog prozora mogle da gledaju prolaznike, pod njega su dolazili i momci, a buduće snaše nisu izlazile iz kuće. Vremenom je izgubio svoj značaj i ostao samo kao zanimljiv ukras kuće.

Kuća Perića, iako starija od jednog veka, uspešno odeleva zubu vremena. I danas je u odličnom stanju, što se ne bi moglo reći i za njene izvorne prozore i kibicfenster koji su u veoma lošem stanju. Tim povodom je glava porodice Perić, gospodin Mihajlo, pranunuk graditelja ove zgrade, po sremskom običaju, okupio porodični savet, što je uvek činio kada su u pitanju značajne odluke.

– Čeljadi moja, pred nama je ozbiljan zadatak – kaže on supruzi Gorani, sinu Stevanu i kćerki Živki.
– Krov smo lane pretresli, ove godine smo fasadu popravili i okrečili i moj pradeda Cvetin, koji ore nebeske njive, jer ni na onom svetu ne može biti besposlen, sigurno je zadovoljan našim učinkom.
– Sada je na red došla i zamena prozora i kibicfenstera. Imamo ponudu od stolara iz Šapca i jednu iz Rume.

A kibicfenster, šta ćemo sa njim?

– Ćale, ja sam za drugačije, savremenije prozore i kibicfenster! – prvi se javlja sin Stevan, srednjoškolac. – Na kuću mog druga Dragana ugradili su PVC prozore “Megaplasta”. Odlični su!

– Zašto da uzmemo baš njihove PVC prozore? – zanima sestru Živku.
– Zato što je ceo njihov komšiluk stare prozore zamenio njihovom PVC stolarijom i svi su prezadovoljni.
– Gorana, šta ti misliš? – pita domaćin suprugu.
– Mihajlo, znaš i sam da deca danas znaju više od nas. Pozovite “Megaplast”.
– A kibicfenster, šta ćemo sa njim? – javlja se kćerka Živka.
– Zar si zaboravila – podseća je brat – koliko kroz njega duva? Probija ga sva ulična buka i ulazi more prašine.
– Jao, jeste, u pravu si – potvrđuje sestra.
– A novi imaju i roletne i komarnik. Oduševićeš se. – obećava joj brat.
– Hajde da glasamo – predlaže Mihajlo.

I složna porodica složno izglasa odluku o ugradnji “Megaplast” PVC prozora, koji danas krase lepu i stamenu kuću Perića.