Digitalna budućnost prozora

Pametni prozori su budućnost u proizvodnji PVC stolarije. Digitalne inovacije su postale sastavni deo svih sfera svakodnevnog života, pa su tako svoju primenu pronašle i u oblasti proizvodnje PVC prozora. Analizom bliže prošlosti dolazimo do činjenice da su se od trenutka kada je PVC stolarija zakoračila na svetsko tržište, korisnicima neprestano nudila sve bolja i funkcionalnija rešenja koja značajno utiču na povećani komfor stanovanja. Digitalna budućnost prozora je već stigla.

Visoka energetska efikasnost, dugovečnost, otpornost, praktičnost, estetika… sve su to dobro poznate karakteristike PVC prozora koje su sada dostupne svim korisnicima. Tako je pre desetak godina bela boja PVC stolarije bila gotovo jedini izbor, a sada raskošna paleta boja i dekora drveta omogućava realizaciju mnogih dizajnerskih zamisli. Možete kombinovati različite boje i teksture spolja i iznutra i tako se prilagođavati svakom eksterijeru i enterijeru.

Godinama se povećava i broj komora PVC profila, kvalitet dihtunga, okova, stakla se neprestano unapređuju, roletnama se odavno može daljinski upravljati a uskoro nas očekuje i digitalna revolucija kada je u pitanju PVC stolarija.

Neka od futurističkih rešenja predstavio je Rehau, potvrđujući svoju vodeću poziciju među proizvođačima PVC stolarije. Umreženi, pametni prozori sa inovativnim sistemskim rešenjima govore o činjenici da je digitalna budućnost prozora već stigla.

Inteligentni prozorski sistemi koji komuniciraju

Zaboravite na ručno provetravanje. Sa novim sistemom ventilacije, PVC prozori sada pružaju mogućnost provetravanja i kada su zatvoreni. Naime, interval provetravanja može se podesiti prema željama korisnika zahvaljujući centralnom upravljanju. Pored toga, ovaj sistem smanjuje gubitke toplote, svodeći emisiju buke na minimum.

Ono što ga čini zaista inovativnim je poseban sistem senzora koji meri količinu vlažnosti i koncentracije ugljendioksida u prostoru. Ukoliko je koncentracija veća od željene, odnosno prethodno podešene, sistem sam pokreće mehanizam za provetravanje. Na taj način se potpuno eliminiše mogućnost pojave kondenzacije.

Smart prozor

Još dve fantastične inovacije kada su u pitanju prozorski sistemi dolaze od kompanije Rehau. Jedna pruža digitalnu zaštitu od neželjenih pogleda i sunčeve svetlosti, a druga zaštitu od provala.

Ukoliko svoj stambeni prostor želite učiniti potpuno intimnim, dovoljno je da aktivirate funkciju zatamljivanja stakla ili refleksije. To možete učiniti preko upravljačkog elementa koji se nalazi u okviru prozora, dodirom ili daljinski. Touch screen prozori omogućavaju da se ovim funkcijama upravlja dodirom na staklo kao i kod pametnih telefona a moguće je i upravljanje na daljinu putem posebno razvijene aplikacije.

Prozor koji prostor štiti od provalnika je posebno zanimljiva novina. Naime, u slučaju primene sile, odnosno pokušaja da se prozor na silu otvori, prozor automatski aktivira sistem odbrane od provalnika. Roletne se spuštaju ili sistem upućuje upozorenje vlasniku.

Kada je reč o bojama i teksturi PVC prozora, izbor se neprestano obogaćuje. Prati se trend, ali se isti i nameće. Metalik dekori i dekori drvenih površina su trenutno in. Obloga koja izgleda kao da je od stakla, veliku primenu našla je u građevinskoj industriji, uz to otporna je na ogrebotine i lako se održava.

Prozor kao ekran

Da, i to je moguće i to nas čeka u budućnosti. Samsung je još pre nekoliko godina predstavio prozor koji je ujedno i prozor i ekran. Osetljiv je na dodir i nudi neverovatne opcije. Na primer, možete otvarati i zatvarati digitalne roletne, koje imaju istu funkciju kao i prave, odnosno utiču na količinu svetlosti koja može ući u prostor.

Prozor koji je ujedno i LCD televizor, je budućnost koja nas očekuje. Da li nam je to zaista potrebno nemoguće je sada dokučiti. U svakom slučaju, planeta je sve naseljenija, životni prostor, posebno u gradovima sve skučeniji, pa ovakva rešenja mogu doprineti boljoj iskorišćenosti prostora.

Osim toga, ukoliko vaš pogled kroz prozor nije baš reprezentativan, lako na ekran odnosno prozor možete postaviti sliku koja vam se dopada i za čas ćete imati prozor sa pogledom na okean ili prelepu šumu i to sve sa talasima i drvećem koje se pokreće kao i u pravoj prirodi.

A dok ova digitalna budućnost ne dođe i na naše prostore, mi vam možemo pomoći oko svih drugih pitanja u vezi PVC prozora i vrata. Pozovite nas za informacije i mi ćemo vam ponuditi najbolja i najefikasnija rešenja za vaš stambeni ili poslovni prostor.