Uzimanje mera za PVC i aluminijumske prozore fb

Šta treba da znate

Nakon odabira kvalitetne PVC ili ALU stolarije, sledi korak ugradnje. Za potpuno iskorišćenje svih benefita, koje PVC i aluminijumska stolarija pruža, neophodno je da ugradnja bude odrađena krajnje profesionalno. Tom procesu prethodi uzimanje preciznih mera za novu stolariju.

Uzimanje tačnih mera za nove ALU i PVC prozore i vrata nije tako jednostavno kako se na prvi pogled čini. Najbolje je uzimanje mera prepustiti profesionalcima. Ukoliko to nije moguće ili želite sami to da učinite, potrebno je da ispoštovati određena pravila kako ne bi došlo do izvesnih odstupanja pa samim tim i do komplikacija prilikom ugradnje.

Proces uzimanja mera za PVC i ALU prozore

Proces uzimanja mera za novu PVC stolariju razlikuje se zavisno od toga da li se mere uzimaju na novoizgrađenom objektu ili je u pitanju zamena postojeće stolarije. Prilikom uzimanja mera na objektu u izgradnji, potrebno je izvršiti merenje prozorskog otvora po visini i po širini u tri tačke. To znači da se mere uzimaju po visini na vrhu, u sredini i na dnu, a po širini uz levu ivicu, po sredini i uz desnu ivicu. Pri tome je potrebno mere uzeti i sa unutrašnje i sa spoljašnje strane otvora.

Prilikom uzimanja mera, moguće je da se dobiju različiti rezultati odnosno dimenzije. U praksi je to čest slučaj, bez obzira da li je u pitanju prva ugradnja ili zamena postojeće stolarije. Takva situacija nalaže da kao relevantnu vrednost potrebno je zabeležiti najmanju meru koja je dobijena, iz razloga što je lakše da se manji prozor montira u veći otvor, a sav višak se može lako popuniti odgovarajućim izolacionim materijalom. U suprotnom, ukoliko je prozor veći od otvora na objektu, otvor se mora proširivati što zahteva duže vreme ugradnje uz veće troškove.

Ukoliko je u pitanju zamena postojeće stolarije, najčešće se mere uzimaju dok stara stolarija još nije skinuta. Radi što preciznijeg merenja u tom slučaju potrebno je skinuti ukrasne lajsne. Potrebno je prići što bliže prozoru i izmeriti njegovu širinu i visinu na dva do tri mesta.

Ukoliko je moguće, najbolje je mere uzeti nakon demontaže stare stolarije. Demontaža postojeće stolarije podrazumeva skidanje krila sa prozora i vrata, kao i pratećih elemenata odnosno komarnika, prozorskih klupica i roletni. Nakon toga, pristupa se skidanju starih štokova, a poželjno je i zid očistiti od ostatka maltera.

Uzimanja mera za aluminijumska i PVC vrata

Prilikom uzimanja mera za nova PVC vrata, pored visine i širine, potrebno je izmeriti i dubinu zida odnosno štoka. Poželjno je da zidovi budu prethodno omalterisani, a pod postavljen izabranim materijalom odnosno parketom, laminatom, pločicama i slično. Dubina štoka se meri po visini i širini u tri tačke kao i kod prozora. Potrebno je zabeležiti najmanju i najveću dobijenu meru kao i željeni smer i način otvaranja vrata.

Nakon merenja, sve što treba da uradite je da dobijene mere dostavite izabranom prodavcu. Iskusni prodavac će odmah oceniti da li su mere uzete pravilno i po propisu. U slučaju bilo kakvih sumnji, sigurno će vas upozoriti da uzimanje mera ponovite ili isto prepustite stručnjacima, a ukoliko sledite gore navedena uputstva propusta sigurno neće biti.

Ono što svakako trebate prepustiti stručnjacima je sam proces ugradnje. Ugradnja, zasnovana na RAL principima garantuje maksimalni kvalitet i funkcionalnost PVC i aluminijumske stolarije. RAL ugradnja se zasniva na primeni savremene tehnologije i kao takva obezbeđuje maksimalnu energetsku uštedu. Da bi se ovaj standard postigao potrebno je ispoštovati određene smernice. One obuhvataju kako postupak ugradnje građevinske stolarije, tako i korišćenje najkvalitetnijih materijala.

Ukoliko su Vam potrebna dodatna uputstva i saveti u vezi uzimanja mera za novu ALU ili PVC stolariju, pozovite naše stručnjake, koji će Vas upoznati sa potrebnim detaljima. Uz našu kompaniju, sve poslove oko merenja možete prepustiti našim stručnim licima, koji će posao merenja obaviti stručno i precizno.