Zastakljivanje terase

Kao direktna veza stanara sa prirodnim okruženjem, terasa predstavlja važan deo svakog građevinskog objekta, pogotovo ako su u pitanju višespratne stambene zgrade. Tome u prilog govori činjenica da terase i balkoni u značajnoj meri utiču na cenu stambenih jedinica, obzirom da se prilikom kupovine posebna pažnja obraća na to da li jedinica poseduje jednu ili više terasa kako bi se moglo uraditi zastakljivanje terase i tako povećati kvadratura životnog prostora.

Terasa je namenjena pre svega odmoru i relaksaciji ukućana. Zbog manjka stambenog prostora često se koristi i u druge svrhe, najčešće za odlaganje različitih predmeta, koji nepotrebno zauzimaju koristan prostor u stanu. Kako je upotreba terase uslovljena vremenskim prilikama, smatra se da je terasa nedovoljno iskorišćen prostor. Razlog tome je da se može korisiti samo kada je lepo vreme. Zbog toga mnogi vlasnici stanova se opredeljuju za zastakljivanje terase kako bi bile funkcionalne tokom zime i prilikom nepovoljnih vremenskih uslova.

Kada je u pitanju zastakljivanje terase treba tražiti rešenje, koje je prihvatljivo sa aspekta funkcionalnosti i estetike.

Zastakljivanje terase koje su prednosti

Toplotna izolacija

Terase su podložne udarima vetra i nanosima svih atmosferskih padavina. Zastakljivanje terase PVC stolarijom može značajno doprineti očuvanju toplotne energije, a u celom stanu će biti osetno toplije. Kako biste postigli pun efekat očuvanja toplote, idealno bi bilo zameniti sve stare i dotrajale prozore PVC prozorima.

Zvučna izolacija

Ukoliko se vaš stan nalazi u prometnoj ulici ili frekventnom delu grada, svesni ste i sami koliko buka zna da bude nesnosna, naročito u časovima kada vam je preko potreban odmor. Buka se smatra jednim od zagađivača životnog prostora, jer izaziva stres i nepovoljno utiče na zdravlje. Terase su neizbežni izvori buke, čak i kada su nove, kada je stolarija dobro urađena, a sama terasa dobro pozicionirana. Zastakljivanje terase PVC prozorima može značajno umanjiti količinu buke i doprineti očuvanju vašeg zdravlja.

Pretvaranje terase u stambeni prostor

Zastakljivanje terase i proširenje životnog prostora

Prilikom kupovine stana i terase se računaju u kvadraturu koju kupujemo, zato mnogi kupci i pre potpisivanja kupoprodajnog ugovora terasu vide kao zastakljenu. Zastakljivanje terase PVC prozorima može doneti dodatne funkcionalne kvadrate ili čak jednu dodatnu prostoriju u vašem stanu. Dobra izolacija zidova i optimalan sistem zastakljivanja omogućiće vam da imate još jednu prostoriju kojoj namenu možete odrediti shodno vašim potrebama. Takođe, zastakljivanje terase sa aluminijumskom stolarijom pruža mogućnost velikog izbor boja iz RAL palete.

Prostor za odlaganje stvari

U stanovima je odlaganje stvari često veliki problem, zbog nedovoljno velikog prostora. Zastakljivanje terase PVC prozorima dobićete idealnu ostavu, koja ne remeti estetiku, a daje na funkcionalnosti vašeg stana. Na optimalno zastakljenoj terasi možete napraviti ugradne plakare ili police, odložiti sezonsku garderobu, obuću, sportske rekvizite ili sve stvari koje ne koristite svakodnevno. Vaše stvari će biti na sigurnom i na dohvat ruke.

Prostor za kućne ljubimce

Zastakljivanje terase i Vaši četvoronožni prijatelji će ceniti i bezbedno uživati na njoj. Biće im toplo i ušuškano, dok će pogled ostati isti. Na zastakljenu terasu možete izneti posudu sa posipom za mačke (recimo), te očuvati čistoću i higijenu stana, dok zastakljeni prostor možete redovno provetravati, te se neželjeni mirisi neće širiti vašim domom.

Prostor za pušače

Ukoliko niste pušač, a bliski prijatelji ili članovi porodice jesu, svesni ste koliko je neprijatna situacija kada nekome morate zabraniti da zapali cigaretu uz kafu. Još je neprijatniji miris duvanskog dima koji se uvlači u zavese i nameštaj, i ostaje u stanu i satima nakon što posetioci odu. Zastakljivanje terase PVC prozorima može biti idealno rešenje za vaše najmilije sa ovim neprijatnim porokom. Vremenski uslovi im neće biti prepreka, a vi ćete lako izvetriti prostor nakon njihove posete.

Koje je najbolje rešenje za zatvaranje terasa?

Različiti su načini na koje možete da uradite zastakljivanje terase. Pre nego donesete odluku, posavetujte se sa stručnim licima koja imaju dovoljno iskustva da predlože najbolje rešenje za vaš prostor. Sistemi zastakljivanja su različiti, ali nisu svi jednako funkcionalni na svim prostorima i svim tipovima terasa. Najuniverzalniji način zastakljivanja, koji pogoduje svim tipovima terasa, jeste zatvaranje PVC prozorima.

Prilikom zastakljivanje terase PVC prozorima, uz brojne druge pogodnosti, možete birati između kliznog i klasičnog otvaranja (otvaranje na kip i okretno otvaranje).

Zastakljivanje terase PVC prozorima

Terasa se može zastakliti na više načina. Kao najbolji način u praksi se izdvojilo zastakljivanje terase PVC prozorima. Pored toga što zadovoljava najviše estetske kriterijume, ovo rešenje se pokazalo kao maksimalno funkcionalno i ekonomično. Zastakljivanje terase omogućava proširenje korisne površine stambene jedinice ukoliko su stanovi manje kvadrature, uz kvalitetnu zaštitu od svih spoljnih uticaja, uz veliku energetsku efikasnost i sigurnost od provale neovlašćenih lica.

Zastakljivanje terase PVC prozorima ostvaruje se maksimalna energetska efikasnost. Vaša terasa može biti podjednako funkcionalna leti i zimi. Ukoliko to drugi uslovi dozvoljavaju, takođe se može pretvoriti u dodatnu prostoriju. U tom slučaju PVC stolarija je najbolji izbor što se tiče toplotne i zvučne izolacije.

Kada je u pitanju zastakljivanje terase PVC prozorima, zavisno od njene namene, korisnik može izabrati odgovarajuću vrstu PVC profila. Takođe na raspolaganju su i različite vrste stakala, način otvaranja i ugradnju dodatnih elementa, kao što su roletne i komarnici. Neki PVC prozori mogu biti i fiksirani, a neki ne, način otvaranja može biti klasičan, klizni, preklopni, nagibni sve u zavisnosti od želje korisnika i funkcije prostora.

Broj komora na PVC profilima je uglavnom 5, 6 ili 7. Međutim, za najbolju toplotnu izolaciju i zvučnu izolaciju za zastakljivanje terase preporučuje se PVC prozor Geneo sa 6 komora i troslojnim staklom, ojačan visokotehnološkim kompozitnim materijalom koji pruža otpornost na savijanje i lakši je za 40% od sistema sa čeličnim ojačanjima. 

Obzirom da su PVC prozori dostupni u širokoj paleti boja i dezena, njihov izgled se može savršeno prilagoditi svakom enterijeru i eksterijeru. PVC prozori sa spoljašnje strane mogu biti u jednoj, a sa unutrašnje strane u drugoj boji. Takođe mogu biti u beloj boji ili u dekoru drveta, što daje prostora za različita dizajnerska rešenja.

Saveti za uređenje zatvorenih terasa

Zastakljivanje terase može povećati komfor i vrednost vaše stambene jedinice, čak i kada su u pitanju sasvim male terase ili balkoni. Uz pomoć detalja, male terase možete učiniti vizuelno većim i krajnje iskorišćenim.

Ukoliko se odlučite da zastaklite svoju terasu prozorima, možete je urediti tako da bude prijatna za odmor i korisna za odlaganje. Postavljanjem ogledala sa strane uske, a dugačke terase možete vizuelno proširiti i učiniti da izgledaju mnogo veće. Ukoliko je vaša terasa ozidana do pola, ispod PVC prozora možete ugraditi dasku i postaviti par barskih stolica. Na taj način dobićete prelepi šank sa pogledom u kome možete uživati prilikom ispijanja jutarnje kafe ili ćaskanju sa prijateljima. Zastakljena terasa može poslužiti i kao idealan prostor za odlaganje stvari koje se ne upotrebljavaju svakog dana (sezonska garderoba, bicikli, sportska oprema itd.).

Uz pomoć modularnog nameštaja malu terasu možete transformisati od prostora za odmaranje u radni prostor, u skladu sa trenutnim potrebama. U ugao male terase možete postaviti fotelju za čitanje ili manji dvosed sa stočićem. Terasa može biti kutak za dečiju igru i razonodu. Ugradni i funkcionalni plakar u drugom delu terase može vam poslužiti za odlaganje, a ostatak terase prilagoditi svojoj nameni. Mogućnosti su zaista velike, a na Vama je odluka na koji način ćete najbolje iskoristiti potencijal raspoloživog prostora.

Ukoliko želite da zastakljivanje terase PVC prozorima kontaktirajte nas. Naši stručnjaci će Vam dati najbolju ponudu uz predloge najpraktičnijih rešenja, uz poštovanje svih tehničkih i estetskih kriterijuma.