Uređenje malog stana

Nedostatak stambenog prostora, posebno u velikim gradovima kao što je Beograd ili Novi Sad, svuda u svetu, pa i kod nas postavio je pred arhitekte i dizajnere veoma visoke zahteve u pogledu maksimalne iskorišćenosti svakog kvadrata. Uređenje malog stana postalo je pravi izazov, jer je svaki kvadrat neophodno pametno osmisliti i maksimalno iskoristiti.

Na prostrane hodnike i predsoblja, predulaze, velike terase, lođe i ostave sada možemo zaboraviti, a zajedničke prostorije poput vešernica i podruma svedene su na minimum.

Naravno, sve ovo važi kada su u pitanju prosečni stanari. Oni sa dubljim džepom još uvek mogu uživati u prostranstvu i raskoši svojih domova. No, o njima drugi put. Sada da vidimo kako da pomognemo korisniku male stambene jedinice da najlaške organizuje svoj životni prostor pri uređenju malog stana.

Stanovanje nekad

Ne tako davno, 70-ih i 80-ih godina, prosečna površina jednosobnog stana iznosila je oko 30m2, dok se danas ovakvi stanovi prave i prodaju kao dvosobni, a često se nailazi na stanove od jedva 50 kvadrata koji se kategorišu kao trosobni. Sobe su male, spavaća soba kao zasebna jedinica gotovo da više i ne postoji, već svaka prostorija u stanu, u skučenoj kvadraturi, ima višestruku namenu.

Imajući ovo u vidu sa pravom se može postaviti pitanje funkcionalnosti i udobnosti pomenutih stambenih jedinica za višečlane porodice.

Stanovanje danas

Tržišni tokovi su danas drugačiji. Mali stanovi se brže i lakše prodaju, a jedan od velikih razloga zašto se kupci odlučuju za manje stanove su pored cene i značajno niži režijski troškovi. Uređenje malog stana takođe je povoljnije. Ali nije sve tako crno kao što izgleda, i mali stambeni prostori mogu biti funkcionalni i udobni ako se pametno iskoristi svaki kutak.

Dakle, mali stan može biti dobra investicija za kupovinu. Mali stan je lakše opremiti, manji su troškovi kupovine nameštaja, a i lakše ga je pospremiti i dovesti u red. Mali stanovi mogu odisati šarmom i toplinom, baš kao i stanovi većih dimenzija, ako je prostor uređen sa stilom i ukusom. Zato pređimo na savete za uređenje malog stana.

Uređenje malog stana – razgraničite prostorije

Ideja o otvorenom prostoru i stanu koncepta studija može se učiniti u prvi mah zanimljivom, ali nije najpametnije rešenje za mali prostor. Ukoliko prostorije u malom stanu nisu razgraničene, mogu delovati besmisleno i neuredno. Pre nego što pristupite uređenju malog stana pokušajte svakom njegovom delu da date namenu.

Predsoblje možete oplemeniti ugradnim plakarom čiji će spoljni zid biti ogledala. U plakar u predsoblju možete smestiti zimske jakne, kapute, sportsku opremu, obuću.

Kuhinje se uveliko izrađuju po meri, a šank može biti idealna zamena za trpezarijski sto. Šank će ujedno predstavljati granicu između kuhinje i dnevne sobe. Šank može imati fioke i police za odlaganje kuhinjskih potrepština, što će za vas predstavljati značajan prostor za skladištenje.

Zastakljivanje terase

Zastakljivanje terase u malom stanu može vam doneti jednu dodatnu prostoriju, kojoj ćete dati namenu po želji. Zatvorena terasa može poslužiti kao soba, prostor za vežbanje, ostava, mesto za sušenje veša ili za gajenje cveća. Imajte to u vidu kod planiranja u uređenju malog stana.

Spavaća soba

Spavaća soba u stanu malih dimenzija treba da bude svedena i lišena nepotrebnih detalja. Krevet, koji po potrebi može biti i na rasklapanje (što pruža mesto za odlaganje posteljine), noćni ormarići i ugradni plakar će biti sve što vam je potrebno, kako bi spavaća soba bila lepa i funkcionalna. Predlažemo svetle i vedre boje, a lepa zavesa može biti detalj kojim ćete dati lični pečat ovoj prostoriji.

Uređenje malog stana može biti prilika da iskažete kreativnost, zato pustite mašti na volju.

Od vizuelnih trikova do višefunkcionalnih predmeta

U uređenju malog stana se možete poigrati stilovima, nameštajem i bojama, baš kao i u stanu veće kvadrature. Iako morate da obratite pažnju da svaki detalj bude funkcionalan, to ne znači da estetski momenat mora da izostane.

Ukoliko imate mali stan, pažljivim odabirom boja možete svoj mali prostor učiniti širim i većim. Jarke boje se mogu učiniti kao dobra ideja, ali pastelne nijanse su mnogo bolji odabir. Kombinujte bež, sive i plave nijanse i vaša soba će izgledati veće i prostranije. Nemojte koristiti više od tri boje, od kojih je poželjno da jedna bude bela. Nijanse treba da budu iz iste karte boja. Neka dominiraju svetliji tonovi, ali dodajte i jedan tamniji, tek da prostor ne postane monohromatski i dosadan.

Zidovi i štokovi prozora u istoj boji učiniće plafon višim, a takođe i pruge na zidovima stvaraju isti efekat. Za drvenariju u malom stanu preporučujemo belu boju u mediteranskom stilu, koja će oplemeniti prostor.

Pregrade u prostoru

Ukoliko želite da jednu sobu podelite na dve, a da vizuelno ne izgubite na njenoj veličini odlučite se za staklene pregrade. PVC otklopno klizna vrata mogu biti biti odličan izbor. Kuhinja u beloj boji i stakleni trpezarijski sto, takođe daju efekat prostranosti i prozračnosti. Važno je pravilo, male stanove ne opterećujete detaljima i ukrasima koji nemaju i upotrebnu funkciju.

Tako platnene ili pletene kutije svetlih boja na vrhu ormana mogu biti lep ukras a ujedno služiti za odlaganje najrazličitijih predmeta. Dodaci nameštaja, poput taburea dolaze u obzir samo ako imaju i prostor za odlaganje. Treba birati mirne i neutralne boje nameštaja poput bež, a jarke boje ukombinovati za uglove prostora.

Prilikom opremanja stana savet možete potražiti i od proizvođača nameštaja po meri. Proizvođači nameštaja po meri su svakodnevno suočeni sa pitanjima ljudi koji žele da ukombinuju lepo i funkcionalno i mogu vam dati ideje o komadima kojih se sami nikada ne biste setili.

Skladištenje je na prvom mestu

Uređenje malog stana zahteva da vodite računa da svaka stvar ima svoje mesto u prostoru. Obuću obavezno držite u cipelarnicima, a ne po podu. Mala klupica u hodniku, koja ispod sedalnog dela ima prostor za odlaganje, može poslužiti za sedenje prilikom obuvanja i kao prostor za držanje papuča ili recimo zimskih dodataka, kao što su kape i šalovi. Ukoliko je moguće jakne ne držite na čivilucima već u ormanima.

Ogledala vizuelno povećavaju kvadraturu

Ogledala postavite na strateškim mestima u stanu, kako bi vizualno povećali njegovu kvadraturu. Već smo spomenuli da plakar u hodniku može imati ogledala na vratima, koja će hodnik vizuelno učiniti većim. Umesto klasičnog ogledala možete nabaviti uske ormariće tako da prostor iza ogledala možete iskoristiti za skladištenje još nekih stvari. Jako je koristan ormarić sa ogledalom unutar koga je smeštena daska za peglanje. Neki od modela ovih ormarića imaju i prostor za peglu, a pored pegle tu možete držati i neke druge potrepštine. Ovakav ormarić možete postaviti i u kupatilu.

Nameštaj u uređenju malog stana

Uglove u stanu koji odvajaju prostorije obavezno iskoristite kao police, a kada su u pitanju dečije sobe, birajte krevete na sprat ili krevete koji imaju fioke sa dodatnim krevetom ili prostorom za posteljinu. Dečiju sobu možete organizovati i tako da ispod kreveta na sprat bude integrisan radni sto ili prostor za igru.

Kod garsonjera i jednosobnih stanova, umesto ugaonih garnitura i kaučeva na razvlačenje, možete nabaviti krevet na spuštanje. Takođe, birajte nameštaj koji ima dosta fioka. One su odlične za skladištenje posebno ako su dobro organizovane. Za tu svrhu možete korisiti različite pregrade za fioke, koje pomažu da vaše stvari uvek budu složene i na svom mestu.

Uređenje malog stana i prozori

I ne zaboravite nije bitno da li je vaš stambeni prostor mali ili ne, bitno je da bude funkcionalan, udoban i ekonomičan. Kada su u pitanju prozori, pravi izbor su AluminijumskaPVC stolarija. Ona ne samo što štedi energiju, već štiti prostor od svih spoljnih uticaja i buke, tako da na miru možete uživati u toplini svog doma.

Za uređenje malog stana mogućnosti su neograničene, a na internetu je bezbroj ideja. Stan u čijem enterijeru ćete uživati u svakom novom danu je stan u koji ćete uložiti svoje vreme, kreativnost i ljubav. Uživajte u opremanju svog malog životnog kutka.

Ako vam se dopao članak, pročitajte još i tekst o uređenju prostora po Feng Shui savetima.