Konvertorski radijatori

Konvektorski radijatori konvertuju električnu energiju u toplotnu. Nekada je grejanje na struju bilo jedna od najskupljih opcija. Sada je situacija potpuno drugačija i mnogi korisnici se opredeljuju upravo za ovaj vid, kako bi smanjili račune za grejanje.

Da li su konvektorski radijatori dovoljni za dobro grejanje?

Pojavom inverter klima i konvektorskih radijatora, električna energija postoje sasvim prihvatljivi način grejanja. Pored ekonomičnih računa, ona korisnicima pruža i niz drugih prednosti.

Recimo, u odnosu na grejanje na drva ili ugalj, ukoliko se odlučite za grejanje na struju, poštedećete sebe muka i stresa oko nabavke i skladištenja ovih kabastih energenata.

Ukoliko se grejete na gas, možete doći u situaciju da Vam račun bude znatno viši u odnosu na prošlu sezonu zbog nestabilnog tržišta i političkih previranja vezanih za ovaj energent.

Centralno grejanje je verovatno najskuplji oblik grejanja. Posebno ako je reč o grejanju putem mreže gradskih toplana. Građani ovo grejanje plaćaju cele godine, ali im to ne garantuje da će uživati u toplini svog doma tokom svih zimskih dana.

Naime, sistem centralnog grejanja u gradovima je u većini slučajeva veoma star i zahteva ozbiljan remont. Često se dešava da radijatori u višespratnicama budu mlaki, pogotovo na najvišim spratovima. Eventualne popravke i zamene korisnici najčešće moraju snositi sami.

Tako se konvektorski radijatori prosto nameću kao jedino i najbolje rešenje. Da li to zaista i jesu, videćete u nastavku ovog teksta.  

Šta su to konvektorski radijatori

Konvektorski radijatori konvertuju električnu energiju u toplotnu, odnosno uvlače hladan, a izbacuju zagrejan vazduh u prostoriju.

Hladan vazduh ulazi na donji otvor u radijator, prelazi preko grejača koji ga zagreva, postaje lakši i izlazi na gornji otvor konvektorskog radijatora prirodnom cirkulacijom vazduha.

Dakle, konvektorsko grejanje radi po principu strujanja toplog vazduha, bez ventilatora.

Gubici prilikom transformacije električne energije su minimalni, a toplota se ravnomerno raspoređuje. Konvektorski radijatori imaju precizne termostate koji se nakon postizanja željene temperature isključuju.

Najnoviji modeli konvektorskih radijatora dolaze sa digitalnim termostatima pomoću kojih možete programirati temperaturu kakvu želite. Takođe, možete namestiti vreme uključivanja i isključivanja kao i interval smanjenja ili podizanja željenog stepena toplote.

Pojedini modeli konvektorskih radijatora imaju mogućnost daljinske kontrole putem WiFi mreže. Tako možete uključiti radijator u bilo koje vreme, iako niste kod kuće.

Recimo krenuli ste sa posla kući, uključite svoj radijator i dočeka Vas topao stan. Ovaj način kontrole grejanja ima veliku prednost, jer štedite struju, izbegavate čekanje da se stan zagreje i možete da normalno funkcionišete.

Koliki je stepen efikasnosti konvektorskih radijatora?

Efikasnost konvektorskih radijatora zavisi od više faktora. Najvažniji od njih je kvalitet spoljašnje i unutrašnje izolacije objekta (podovi, plafoni, pregrade, zidovi, vrata, prozori).

Pored toga, bitni faktori su:

  • Položaj i veličina radijatora
  • Klimatska zona i ruža vetrova
  • Mesto instalacije uređaja, i slično

Ukoliko Vaš stan ili kuća nisu dobro izolovani od vanjskih uticaja, sam konvektorski radijator neće moći da vas zagreje onoliko koliko biste želeli.

Pored kvalitetne izolacije, važno je da prozori i vrata dobro dihtuju. Veoma je bitan i izbor radijatora u odnosu na veličinu prostorije koju treba zagrejati. Stoga konvektorska grejna tela treba birati u skladu sa ovim parametrom.

Ponuda konvektorskih radijatora sistematizovana je prema veličini prostorije koju treba grejati. Tako se kreću i cene. Veći radijatori koštaju više, ali to ne mora da znači i drastično veću cenu za grejanje. Naime, veća površina radijatora će duže zadržavati toplotu pa će se ređe uključivati radi postizanja željene temperature.

Koji konvektorski radijator da izaberem?

Sinonim za najbolji tip konvektorskih radijatora je „norveški radijator„. Ovaj naziv se kod nas toliko odomaćio da korisnici sve radijatore koji rade po tom principu nazivaju „norveškim“.

Ma koji od njih izabrali, nećete pogrešiti. Svi rade po istom principu. Razlike su samo u dizajnu, ceni, pojedinim opcijama i ko ih proizvodi.

Činjenica je da su se „norveški radijatori“ prvi pojavili na našem tržištu pa su vremenom postali sinonim za kvalitetno grejanje i uštedu energije (energetske uštede).

Ali, da li je baš tako? Koliko je tu istine, a koliko zabluda?

Poređenja radi, jedan norveški radijator iste veličine, košta duplo skuplje od konvektorskog radijatora nekog drugog proizvođača (na primer bugarskog, francuskog ili finskog).

U principu reč je o istoj tehnologiji sa izvesnim razlikama u odnosu na dizajn i kvalitet termostata, ili u opcijama uključivanja i programiranja.

Često se za ove grejne uređaje kaže da su bešumni. Međutim, prilikom hlađenja i zagrevanje, može se čuti karakteristično pucketanje maske radijatora. Sam rad zaista je bešuman.

Nema dobrog grejanja bez dobre stolarije

Prilikom odabira grejnog tela nije najbitnije za koji model i proizvođača se odlučite. Najvažnije je da objekat koji grejete bude dobro izolovan i da ima kvalitetnu stolariju!

Naš savet je: Odaberite PVC stolariju ili kvalitetnu ALU stolariju koja će u svemu odgovoriti vašim željama i potrebama.

PVC prozori i vrata su jedno od najboljih rešenja koja će omogućiti da konvektorski radijatori budu maksimalno ekonomični. To je pobednička kombinacija koju uvek možete napraviti!

Ne samo što aluminijumska stolarija i PVC stolarija štede dragocenu energiju, već i štite unutrašnjost vašeg objekta od buke i ostalih spoljnih uticaja. Izbor je pred Vama.

Pozovite naše stručnjake i rado ćemo odgovoriti na vaša pitanja i pružiti dodatne informacije.

Neposredni kontakt sa nama možete uspostaviti dolaskom na jednu od naših adresa ili pozivom putem telefona: