Stolarija

Da li je bolja aluminijumska stolarija ili PVC stolarija, pitanja je na koje nije moguće dati jednostavan odgovor. U obzir treba uzeti veliki broj parametara i dobro ih razmotriti.

Mnogi kupci se rukovode cenom. Međutim, iako spada u važne elemente za odlučivanje, cena ne treba da bude presudna za donošenje odluke o kupovini jer ono što je cenovno povoljnije može ispasti skuplje ukoliko se drugi činioci ne uzmu u obzir.

Neki od parametara koje treba uvažiti su klimatske odlike, položaj kuće (sever-jug), vrsta izolacije, veličina otvora, vrsta grejanja, da li je u pitanju stambeni ili poslovni objekat, privatna kuća ili zgrada, postojanje dodatnih zahteva u pogledu komfora i estetike.

Osnovni parametar koji se uzima u obzir prilikom odabira aluminijumske i PVC stolarije je ekonomičnost odnosno termička izolacija. Dobra termička izolacija znači da će energetski gubici kroz prozore i vrata biti minimalni što podrazumeva manje troškove za grejanje ili klimatizaciju.

PVC stolarija i toplotna izolacija

PVC stolarija poseduje odlična termoizolaciona svojstva samim tim što PVC materijal nije toplotni provodnik. Sa druge stane, aluminijum je dobar provodnik toplote pa prema tome i slab izolator.

Dakle, ukoliko se stambeni objekat nalazi u geografskom području sa toplom klimom, aluminijumski prozori i vrata su dobar izbor. Međutim, ukoliko je reč o području gde je klima hladnija, bolji izbor je PVC stolarija.

Kada je reč o toplotnoj izolaciji treba uzetu u obzir i položaj objekta, odnosno da li se prozori nalaze na severnoj ili južnoj strani, kao i koja vrsta grejanja je instalirana u objektu.

Iako je PVC stolarija odličan toplotni izolator, ni najkvalitetniji prozori i vrata neće pomoću da se toplota zadrži unutar kuće ukoliko objekat nema dobru fasadnu izolaciju.

Kvalitet toplotne izolacije PVC stolarije zavisi i od broja komora, kao i vrste stakla. Standard su PVC prozori sa pet i šest komora. Kad je reč o staklu, ovde nije reč o debljini stakla već o njegovim performansama.

Na našem tržištu standard je niskoemisiono staklo. Ovo staklo ima zaštitni premaz u tankom sloju koje propušta svetlost čime se smanjuje razmena toplotne energije preko stakla.

Toplotna izolacija kod ALU stolarije

Kada je u pitanju aluminijumska stolarija, najnovija rešenja ALU profila donose i pojačane termoizolacione performanse. Aluminijumski prozori i vrata dostupni su sa profilima sa prekinutim termičkim mostom (termo) i profilima bez prekinutog termičkog mosta (hladne).

Kod ALU profila sa termičkim mostom posebno se izdvaja ALU profil sa termičkim prekidom aluminijum-drvo. Ostale vrste ALU profila sa termičkim prekidom su aluminijum-aluminijum i aluminijum-PVC.

Hladni ALU profili su profili bez prekinutog termičkog mosta i obično se koriste u unutrašnjosti objekta kao što su ulazi u zgrade, kancelarije, magacini, podrumi i slično.

Zvučna izolacija i zaštita od spoljnih uticaja

Ukoliko su u pitanju stambeni objekti koji se nalaze u gradu, blizu prometnih saobraćajnica, aerodroma, železničkih stanica i drugih izvora buka, jedan od osnovnih  zahtev za kvalitetno stanovanje je zvučna izolacija.

U ovom slučaju PVC stolarija je prvi izbor. PVC prozori i vrata pružaju maksimalnu zaštitu od buke i drugih spoljnih uticaja. Teba napomenuti da i aluminijumska stolarija poseduje dobre karakteristike zvučne izolacije ali najefikasniju zaštitu pružaju prozori sa višekomornim PVC ramom i troduplim staklom između kojih se nalazi neki plemeniti gas, najčešće argon.

Koja stolarija je izdržljivija i lepša

Aluminijumska stolarija je čvršća i ima duži vek trajanja u odnosu na PVC stolariju. Otuda kada su u pitanju veći otvori, aluminijumska stolarija ima prednost.

PVC stolarija nije stabilna kao ALU stolarija a najnovija rešenja donose posebna čelična ojačanja koja PVC stolariju čine sigurnijom i postojanijom.

U pogledu estetike, aluminijumska stolarija u odnosu na PVC stolariju raspolaže većom paletom boja i dezena.

Odabir PVC ili ALU stolarije u odnosu na cenu

Poznata je činjenica da je aluminijumska stolarija skuplja od PVC stolarije. Međutim treba imati u vidu da na cenu utiče mnogo faktora. Postoje velike razlike u kvalitetu zavisno od proizvođača, a na cenu utiče i odabir drugih elemenata kao što su okovi, paleta boja, dezen, vrsta stakla.

Stolarija u boji je svakako skuplja od bele stolarije bez obzira da li je reč o PVC ili ALU stolariji. Možemo reći da aluminijumska stolarija niže klasa (bez termičkog mosta) može biti slične cena kao i PVC stolarija standardnog kvaliteta.