Gradnja kuće

Gradnja kuće je jedan od najstresnijih poduhvata u životu. Na početku slobodno možemo reći da neće ići baš sve po planu, odnosno onako kako ste zamislili ali ako na kraju i pored svega budete zadovoljni svojim novim domom, uspeli ste i završili jedno veliko poglavlje u životu. Sigurno imate ideju kako gradnja kuće treba da teče i kako će izgledati kad se poslednji radovi okončaju. Međutim, od ideje do realizacije put je dug, a prvi korak je da svoje ideje prenesete na papir.

Gradnja kuće počinje od nacrta odnosno projekta kuće. Ovaj deo obavezno prepustite profesionalcima. Čak iako imate izvesna iskustva u gradnji ili vam prijatelji, rođaci, komšije predlažu neka rešenja, nikako ne pristajte na to. Samo profesionalac može uraditi projekat koji će zadovoljiti sve standarde kvaliteta, od estetike od funkcionalnosti i energetske efikasnosti.

Izboru arhitekte takođe posvetite posebnu pažnju. Raspitajte se za preporuke i zajedno sa njim učestvujte u pravljenju nacrta. Sve što vas interesujte pitajte, ako imate predloge slobodno ih iznesite, ne pristajte na rešenje kojima niste zadovoljni. Pronađite i drugo mišljenje ako treba jer samo tako možete doći do zadovoljavajućeg rešenja.

Od sive faze do fasade 

Dakle, gradnja kuće obuhvata izradu projekta, angažovanje izvođača radova, izbor materijala za gradnju tzv. siva gradnja, izbor materijala za unutrašnje završne radove i izbor materijala za spoljašnje završne radove odnosno fasadu.

Izvođač radova odnosno preduzimač ima svoju ekipu majstora i radnika, a po potrebi može angažovati i druge preduzimače za pojedine vrste radova. Procenu troškova, dakle materijala i naknade za radnike može vam dati arhitekta ili preduzimač zavisno šta želite i kojim budžetom raspolažete.

Cene materijala za dostupne su na internetu i možete ih sami uporediti. Raspon cena je veliki, od jeftinih do inovativnih i skupih. I među osnovnim materijalima kao što su cigle, pesak, cement postoje značajne razlike u ceni, a da ne govorimo o vodovodnim i elektro instalacijama, grejanju, podovima i drugim unutrašnjim radovima.

Važna stavka koju treba razmotriti je i materijal za gradnju krova i njegova izolacija. Posebno ako je u pitanju gradnja kuće sa potkrovljem kao stambenim delom. Fasada sa izolacijom je najvidljiviji deo vašeg projekta i tu treba biti pažljiv ne samo zbog estetike, već pre svega zbog energetske efikasnosti.  

Pored izolacije, bitan faktor energetske efikasnosti je i odabir kvalitetne stolarije. Odličan izbor je PVC ili aluminijumska stolarija. Njene odlike su vrhunska toplotna izolacija, lako održavanje i dug vek trajanja. Osim bele, možete birati i PVC stolariju u boji, a najbolje rešenje je da uz PVC prozore odmah ugradite komarnike i roletne.

Kada je reč o balkonskim vratima, funkcionalno i estetski odlična rešenja su podizno klizna vrata i otklopno klizna vrata. Ona štede prostor i predstavljaju bitan faktor koncepta otvorenog prostora. Posebno ako planirate zastakljivanje terase ili tzv. zimsku baštu u svom domu.

Gradnja kuće po principu „ključ u ruke“ – da ili ne

Kada se uzmu u obzir gore nabrojani elementi, odmah se vidi da je gradnja kuće složen poduhvat. Zbog toga se veliki broj ljudi odlučuje za izgradnju kuće po principu „ključ u ruke“. Kod ovog koncepta takođe postoje različite varijante. Možete se dogovoriti da kompletnu gradnju kuće sa materijalom poverite jednom preduzimaču ili da jednu fazu radova, na primer „sivu fazu“ odradi jedan preduzimač, a unutrašnje tj. završne radove ili neke od njih drugi preduzimač.

Kao i kod drugih faza gradnje kuće, potrebno je prikupiti što više ponuda, razmotriti ih pa onda doneti najoptimalniju odluku. Niska cena nikako ne bi trebala da bude parametar koji će odlučivati prilikom izbora preduzimača. Suprotno od toga, ne mora da znači i da će najveća cena biti garant dobro obavljenog posla. Zato svaku ponudu treba dobro proučiti. A osnov za to je dobra informisanost o cenama materijala na tržištu i cenama izvođenja radova. 

Pažnju treba obratiti i na rokove. Praksa pokazuje, posebno na našem tržištu da u pogledu rokova treba biti fleksibilan. Kada se konačno postigne dogovor sa preduzimačem u pogledu cene radova i rokova, ne treba ostati pasivan već i dalje aktivno učestvovati u procesu gradnje.

Ukoliko postoji mogućnost, obilazite redovno radove na svojoj kući, pitajte, interesujte se, možda u toku gradnje uočite neku nepravilnost koja se može u ovoj fazi lakše otkloniti ili neko bolje rešenje u odnosu na postojeće. Samo tako se možete obezbediti da gradnja kuće protekne uz minimalni stres.

Kada je reč o odabiru PVC ili ALU stolarije, Megaplast tim stoji vam na raspolaganju za sve dodatne informacije, savete i preporuke. Pozovite nas, rado ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja.