Odrzavanje PVC stolarije

Novi PVC prozori svakako će osvežiti i oplemeniti svaki prostor, bilo poslovni, bilo stambeni. Iako je njihovo održavanje jednostavno, te ne zahteva ni puno vremena, ni puno novca, ipak bi trebalo povesti računa o nekim finesama kako bi zauvek ostali kao novi i u potpunosti funkcionalni.

Takođe, i u slučaju da PVC prozori nisu propisno održavani, moguće je povratiti njihovu lepotu i sjaj u kratkom roku. Kvalitetni proizvodi za održavanje PVC stolarije ukloniće efikasno sve nečistoće na brz i efikasan način.

Sredstva za čišćenje PVC prozora

Dakle, sredstvo za čišćenje PVC stolarije treba odabrati pažljivo kako ne bi došlo do oštećenja i drugih nepravilnosti. Stoga treba izbegavati agresivna sredstva i pribor za čišćenje. Najbolji set za održavanje PVC stolarije je onaj koji sadrži PH neutralno sredstvo za čišćenje koje ima antibakterijsko dejstvo, a sadrži ulje za podmazivanje okova i maramice za održavanje dihtunga.

Pored pravilnog čišćenja prozora, potrebno je voditi računa i održavanju okova i duhtunga uz primenu pravilnog provetravanja. Na ovaj način PVC i aluminijumski prozori zadržaće svoju funkcionalnost, lepotu i dugovečnost.

Pravilno čišćenje PVC prozora

PVC prozori čiste se jednostavno, brzo i lako. Odmah nakon montaže, prvo treba ukloniti zaštitnu foliju sa prozora, a zatim nečistoću očistiti uobičajnim sredstvima za pranje. U svakom slučaju, zaštitnu foliju treba skinuti najkasnije mesec dana nakon ugradnje prozora jer se može desiti da zapekne od sunca, što otežava njeno naknadno skidanje.

Ukoliko je u vašem stambenom ili poslovnom prostoru u toku renoviranje, kao na primer, krečenje, najbolje je da zaštitnu foliju uklonite nakon obavljanja tih radova, kako bi vaši prozori bili dodatno zaštićeni.

Čišćenje stakla

Stakla se čiste pomoću čiste, tople vode, mekom krpom ili papirnim ubrusima. Nikako ne treba koristiti abrazivna sredstva i čvrste predmeta za uklanjanje nečistoće poput špakle, žičane četke ili grube sunđere.

Za pravilnu negu i čišćenje prozora preporučujemo sredstvo za čišćenje PVC stolarije , koje ima antibakterijsko dejstvo, PH je neutralno, ne sadrži razređivače i pogodno je za glatke površine.Čišćenje-prozora

Održavanje PVC prozora

Pored pravilnog čišćenja i održavanja, za dugotrajnu funkcionalno PVC prozora potrebno je voditi računa i o održavanju okova kao i dihtunga prozora.

Da bi prozori funkcionisali kao novi, svaki pokretni deo okova, najmanje jednom godišnje treba podmazati sa jednom kapi ulja. Takođe, dihtunge treba povremeno očistiti čistom toplom vodom i premazati silikonskim uljem.
Set za održavanje PVC stolarije sadrži sve što vam je potrebno za pravilnu negu PVC stolarije: sredstvo za čišćenje, ulje za podmazivanje okova, maramicu za održavanje gume, kao i krpu za čišćenje.

Pravilno provetravanje

Da bismo obezbedili dugotrajnu i ispravnu funkcionalnost PVC prozora, nikako ne smemo zanemariti pravila koja se tiču načina otvaranja prozora prilikom provetravanja. I ne samo to, pravilno i kontrolisano provetravanje sprečava pojavu vlage, smanjuje gubitak energije i donosi uštedu u troškovima grejanja.

Naime, u toku grejne sezone treba izbegavati otvaranje prozora na kip. Razlog tome je da dugotrajno kipovanje rashladjuje zidove oko prozora što može dovesti do vlaženja zidova.
Najbolje rešenje je širom otvaranje prozora na nekoliko minuta što je sasvim dovoljno za razmenu i ulazak svežeg vazduha. S druge strane, van sezone grejanja prozori se mogu otvarati na kip i tokom dužeg perioda.

Koliko često je neophodno provetravati?

Opšte je pravilo da prostorije treba provetravati najmanje tri puta dnevno. Pri tome posebno je važno večernje provetravanje kako bi se vlaga u vazduha nakon celodnevnih aktivnosti u kući izbacila napolje.

Dakle, primena ovih pravila obezbediće vam dugotrajnu funkcionalnost i lepotu PVC prozora, a pored toga zdravu sredinu za život, udobnost i visok kvalitet stanovanja.

Ako vam se dopao članak, pročitajte još i tekst Briga o PVC prozorima nakon vlažne zime.