Briga o PVC prozorima

Konačno smo dočekali proleće. Vlažna i duga zima je iza nas. Kvalitetna PVC stolarija čuvala je toplinu unutar našeg doma, smanjila energetske izdatke i sada je vreme da joj se odužimo. Briga o PVC prozorima je veoma važna kako bi osigurali nesmetan rad i funkcionalnost i u letnjem periodu.

Poznato je da se PVC stolarija lako čisti i održava. U principu, dovoljno je prebrisati okvire i stakla vlažnom krpom. Međutim, nakon zime sa čestim padavinama, velikom vlagom i jakim smogom, prozorima je potrebno posvetiti dodatnu pažnju.

Zimski smog pun je čađi, oksida azota i sumpor-dioksida koji se lepi za stolariju i zato je briga o PVC prozorima neophodna kako bi ih pripremili za nastupajuću letnju sezonu.

Podešavanje PVC prozora na letnji režim rada

Nadamo se da su vaši PVC prozori tokom zime bile podešeni na zimski režim rada a sada je vreme da ih podesiti na letnji režim. Ukoliko ne znate u kom režimu rada se nalaze vaši prozori, to možete proveriti pomoću jednostavnog testa sa listom papira.

Stavite list papira između rama i krila, potom zatvorite prozor tako da druga polovina papira viri van. Ukoliko list papira možete izvući iz prozora a da ga ne pocepate, vaš prozor je u letnjem režimu rada. Ukoliko prilikom izvlačenja papira, isti pocepate, to znači da je prozor u zimskom režimu rada.

Zimski režim rada obezbeđuje maksimalnu uštedu toplotne energije, dok letnji režim rada čuva dihtung gumu. Naime, leti se prozor često zatvara i otvara i ako je pritisak na dihtung gumu jak, vremenom može doći do njenog oštećenja. Sa druge strane, ukoliko prozor i tokom zime ostane u letnjem režimu rada, to može značiti dodatne toplotne gubitke.

Da bi postavili svoj prozor u odgovarajući režim rada, to možete učiniti pomoću šrafa koji se nalazi na strani, na kojoj se nalazi i ručica prozora. Za podešavanje vam je potreban imbus ključ pomoću koga okrećete šraf koji se nalazi kod šarke. Na ovaj način menja se sila pritiska prozorskog rama na dihtung gumu.

Čišćenje i podmazivanje prozora

Ukoliko ste svoj prozor tokom zime otvarali na kip (kant, ventus), velika je verovatnoća da se u ramu prozora sakupila prljavština koju je potrebno temeljno očistiti. Napominjemo da nije preporučljivo otvarati prozore na kip tokom zime zbog provetravanja. Najbolje je prozore širom otvoriti na par minuta, jedanput ili dva puta dnevno, u skladu sa potrebama. Energetska uštede je veća, odnosno toplotni gubici manji, ako se prostorija provetrava na ovaj način umesto da se prozor drži otvoren na kip nekoliko sati. Takođe na ovaj način smanjuje se mogućnost za nastajanje kondenzacije.

Prljavštinu sa rama i stakla treba ukloniti vlažnom krpom bez korišćenja agresivnih sredstava za čišćenje. Kod veće zaprljanosti može se koristiti blagi deterdžent ali nikako jake hemikalije, žičane četke i drugi alati koji mogu oštetiti stolariju. Najbolje je koristiti namensko sredstvo za čišćenje PVC stolarije. Nakon pranja, ram prozora ne treba glancati suvom krpom jer se stvara statički elektricitet na koji se lepi prašina.

Sve metalne delove prozora treba takođe očistiti i po potrebi podmazati. Generalna preporuka je da se brave, šarke, ručke i sistemi za zaključavanje podmazuju jednom godišnje. Na ovaj način čuva se funkcionalnost pokretnih delova prozora. Najbolje je koristiti univerzalni set za održavanje PVC Stolarije, koji sadrži sve što vam je potrebno.

Takođe, briga o PVC prozorima podrazumeva proveru drenažnih otvora za odvod vode. Moguće je da se u ovim otvorima nakupila prašina pa ih je potrebno očistiti. Nekada se drenažni otvori mogu zapušiti i lišćem. U tom slučaju, može se desiti da voda curi niz prozor i vlaži zid. Ovi odvodi se najbolje čiste usisavanjem.

Održavanje roletni

Takođe, PVC ili aluminijumske roletne treba očistiti i proveriti mehanizam za spuštanje i podizanje roletni. Treba voditi računa da se roletne uvek polako spuštaju i podižu jer ih svako naglo pokretanje može oštetiti. Roletne se takođe čiste topom vodom ili nekim blagim deterdžentom. Lepo se mogu očistiti iznutra ali se javlja problem čišćenja spolja ukoliko je reč o prozoru na višim spratovima. U tom slučaju, spoljašnje čišćenje roletni je moguće samo ukoliko se lamele skinu sa prozora.

Nakon temeljnog čišćenja, podmazivanja i podešavanja na letnji režim rada, vaša stolarija spremna je da dočeka lepo vreme i više temperature. Megaplast tim, stoji vam na raspolaganju za sva pitanja i informacije u vezi nabavke i održavanje PVC i aluminijumske stolarije.

Ako vam se dopao članak, pročitajte još i tekst Jesenje održavanje PVC stolarije.