Aluminijumska stolarija podozno klizna vrata

Aluminijumski prozori i vrata su veoma popularna rešenja savremene arhitekture. Takođe, kada dođe vreme da se stara drvena stolarija zameni novom, neminovno se postavlja pitanje koju vrstu materijala odabrati i kako prepoznati kvalitet. Kvalitetna ALU stolarija obezbeđuje niz prednosti ali razlike u kvalitetu svakako postoje.

ALU prozori i vrata ne prave se od čistog aluminijuma. Prave se od posebne legure koja u svom sastavu sadrži magnezijum i silicijum u određenom procentu. Ovi elementi omogućavaju lako oblikovanje materijala, budući da je aluminijum sam po sebi krt pa se kao takav ne može korisiti u procesu proizvodnje. Sa druge strane, iako je aluminijum prirodno antikorozivan materijal, nakon presovanja potrebno ga je dodatno zaštiti od korozije i estetski obraditi.

Aluminijum se svrstava u lake metale zbog svoje male gustine, ali je veoma čvrst. Kvalitetna aluminijumska stolarija je Idealana i za zastakljivanje velikih površina. Široka paleta boja i dizajna, izuzetna postojanost materijala, odlična toplotna i zvučna izolacija, energetska efikasnost i savremen dizajn, čine ALU stolariju savršenim izborom za svaki stambeni i poslovni prostor.

Evo, na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine ALU stolarije.

Performanse proizvoda i sertifikat kvaliteta

Prilikom kupovine ALU stolarije zatražite od prodavca sertifikat o kvalitetu i performansama proizvoda. Na osnovu uvida u ovu dokumentaciju, lako ćete prepoznati u koju kategoriju kvaliteta se svrstava željeni proizvod. Takođe, obratite pažnju i na garanciju. Nije isto, recimo, ukoliko garancija na okove iznosi 2 ili 10 godina. Ukoliko proizvođač ili prodavac nude i servisnu, odnosno tehničku podršku, kao i uslugu RAL ugradnje, može se izvesti zaključak da se radi o kvalitetnim proizvodima.

Kvalitetna ALU stolarija sa ili bez termičkog prekida?

Termo prekid ili termo most obezbeđuje izolaciju i energetsku uštedu. Zato treba obratiti pažnju da li je u pitaju ALU stolarija sa termo prekidom ili bez termo prekida. ALU profili bez termo prekida nemaju dobra izolaciona svojstva. Uglavnom se koriste za unutrašnju stolariju odnosno prostorije gde ne postoji velika razlika u temperaturi, kao što su kancelarije, podrumi, hodnici, garaže.

Kvalitetna ALU stolarija odnosno aluminijumski profili sa termo prekidom sadrže termoizolacioni materijal – poliamid između unutrašnje i spoljašnje strane profila. Razlikujemo aluminijumski profil sa termom prekidom aluminijum-aluminijum, aluminijum-drvo i aluminijum-PVC.

Profili sa termo prekidom aluminijum-aluminijum znače da je i spoljašnja i unutrašnja strana od ALU okvira, a između se nalazi termo most. Širi termo most ispunjen poliamidom između profila obezbeđuje bolju izolaciju.

U poslednje vreme popularni su profili sa termo prekidom alu-drvo. Kod njih je spoljašnja strana okvira od aluminijuma a unutrašnja od drveta. Ovaj profil biraju ljubitelji drvene stolarije koji žele da zadrže energetsku efikasnost prozora a istovremeno u svoj dom unesu toplinu i lepotu prirodnog drveta.

Postoje i ALU prozori sa termo prekidom ALU-PVC, ali nisu toliko česti. U svakom slučaju, bez obzira koja vrsta termičkog mosta je u pitanju, od prodavca odnosno proizvođača uvek treba zatražiti na uvid atest koji pokazuje koeficijente prolaska toplote.

Kvalitet stakla kod ALU prozora

Stakla su veoma važna, tako da treba obratiti pažnju i na njihov kvalitet. Kvalitetna ALU stolarija podrazumeva aluminijumske prozore sa niskoemisionim dvoslojnim ili troslojnim staklima i prostorom ispunjenim plemenitim gasom – najčešće argonom. Međuprostor između stakala ispunjen argonom ili drugim gasom u odnosu 90% gasa – 10% vazduha, predstavlja odličnu termičku i zvučnu izolaciju što dovodi do značajnog smanjenja buke. Pored toga štedi energiju i smanjuje račun za grejanje.

Kvalitet okova i dodatnih elemenata

Za ispravno funkcionisanje prozora i komfor stanovanja veoma je bitan kvalitet okova. Tu spadaju ručice za prozore, spojnice, kvake, brave, okretni i okretno-nagibni okovi, cilindri. Ako ovi elementi ne funkcionišu kako treba, ceo kvalitet prozora dovodi se u pitanje. Zato isprobajte na licu mesta funkcionalnost ovih elemenata i zatražite od prodavca sertifikat o kvalitetu.

Kada su u pitanju roletne i prozorske okapnice, aluminijumske roletne i klupice pokazale su se kao bolje i trajnije rešenje u odnosu na PVC ili drvo. Zahvaljujući širokoj paleti boja, lako se mogu vizuelno uklopiti u svaki dizajn prostora i eksterijera.

Kvalitetna ALU stolarija i profesionalna RAL ugradnja

Proizvođači koji vam nude ugradnju ALU stolarije po principima RAL ugradnje su pravi izbor. Ral ugradnja predstavlja proces zamene stare stolarije i ugradnje nove ALU stolarije po međunarodnim propisanim standardima i principima. Na ovaj način obezbeđuje se maksimalan kvalitet, dugovečnost, otpornost, zvučna izolacija i energetska efikasnost ALU prozora i vrata.

Ukoliko želite da u svoj poslovni ili stambeni prostor ugradite kvalitetnu ALU stolariju, pozovite Megaplast tim i dobićete sve potrebne informacije i savete. Kvalitetna ALU stolarija i ugradnja po RAL sistemu garantuje vam visoku funkcionalnost i kvalitet proizvoda.