Kondenzacija

Znamo da je kondenzacija prelazak gasa ili pare u tečno ili čvrsto stanje. U stambenim prostorijama kondenzacija nastaje zbog velike razlike izmedju spoljašnje i unutrašnje temperature i posebno se javlja zimi tokom sezone grejanja. Tada topao vazduh koji nastaje u domaćinstvu usled različitih uzroka (grejanje, kuvanje, tuširanje) dolazi u dodir sa hladnim površinama i stvara kondenzacija. To se posebno vidi na staklima, odnosno prozorima.

Kondenzacija u stanu

Ono što zbunjuje je da se problem kondenzacije poslednju deceniju povećao uprkos savremenim načinima gradnje. Postavlja se pitanje kako je moguće da su kuće i stanovi starije gradnje imale manji problem sa kondenzacijom od današnjih. Često za to neopravdano optužuje PVC stolarija i njen kvalitet.

Medjutim, uzrok kondenzacije nisu PVC prozori i njihove performanse. Odgovor treba potražiti na drugom mestu. Naime, osnovni uzrok za pojavu kondenzacije u sadašnjem vremenu je savremeni način gradnje usmeren na štednju energije i sve više standarde koji se tiču termoizolacije objekata.

Kondenzacija nekad i sad

U kućama i stanovima starije gradnje prozori su po pravilu loše dihtovali tako da je postojala konstantna cirkulacija vazduha spolja i unutra. Usled toga, količina vlage u prostorijama bila je niska i problem pojave kondenzacije gotovo nije ni postojao. S druge strane, postojala je potreba za pojačanim grejanjem ali se usled niskih cena grejanja u to vreme, na to nije obraćala posebna pažnja.

Situacija se promenila sa porastom cena energenata i sve većim zahtevima u pogledu uštede energije. Postavljeni su visoki standardi kako u pogledu termoizolacije objekta, tako i u pogledu zaptivenosti prozora i vrata. Osim toga dimenzije prozora i vrata su sada veće nego ranije, usled čega je uticaj stolarije na uštedu energije veći.

Zahtevi za toplotnom i zvučnom izolacijom savremene gradnje tako neminovno dovode do pojave kondenzacije u današnjem stanovanju. Medjutim, ovaj problem nije nerešiv, ako se poštuju odredjena pravila.

Kako sprečiti kondenzaciju

Pojava kondenzacije se ne može sasvim izbeći u uslovima savremene gradnje i stanovanja, ali postoje odredjena pravila koja pomažu njenom smanjenju. To su:

  • Redovno provetravanje 2-3 puta dnevno
  • Provetravanje širom otvorenih prozora (izbegavati provetravanje na kip)
  • Brzo provetravanje u trajanju do 5, 6 minuta
  • Poprečno provetravanje (promaja) je najefikasnije
  • Jednake temperature u svim prostorijama

Ukoliko se poštuju ova pravila gubitak energije će biti sveden na minimum a kvalitet stanovanja i zdravlja ljudi podignut na viši nivo.

Kada je u pitanju sama gradnja, takodje postoje odredjeni standardi koji moraju biti ispoštovani kako bi se izbegla ili smanjila pojava kondenzacije. Tako doprozornike treba postavljati u sredinu zida, a radijatore ispod prozora gde god je to moguće. No, najbitniji uslov je ugradnja kvalitetne PVC stolarije, odnosno sistema koji ima bolji koeficijent prolaza topline.

Maco Ventilacioni sistem

Odličan izbor za rešenje ovog problema je Maco ventilacioni sistem za provetravanje. Njegove tehničke karakteristike i prednosti čine ga savršenim izborom za uklanjanje i gotovo potpuno smanjenje kondenzacije. Ovaj sistem je lak za montažu, ne zahteva posebno održavanje i nevidljiv je na zatvorenom prozoru. Pored toga što obezbedjuje cirkulaciju vazduha i prijatnu klimu u prostoriji, neotežava pranje prozora, bešuman je i može se ugraditi naknadno i demontirati u svakom trenutku.

Maco-ventilacioni-sistem

Dakle, ukoliko želite da ostvarite značajne uštede u energiji a istovremeno sebi i svojoj porodici obezbedite zdrav životni prostor najbolja odluka je ugradnja kvalitetnih PVC prozora sa sistemom provetravanja.

Za sve dodatne informacije i savete, naš stručni tim vam stoji na raspolaganju. Pozovite nas.

Ako vam se dopao članak, pročitajte još i tekst Vlažnost vazduha u zatvorenom prostoru i kako je optimizovati.