Pojam Pasivna kuća odnosi se na kuće i druge gradjevinske objekte koji su projektovani tako da konstantno održavaju ugodnu temperaturu od 20 stepeni °C, bez obzira na godišnje doba. To znači da kod njih ne postoji potreba za dodatnim grejanjem i rashladjivanjem, osim ukoliko to želite. Pasivne kuće su atraktivnog dizajna; jednostavnih kružnih, trapezastih i pravougaonih oblika i predstavljaju svojevrstan povratak prirodi i brigu o njenim resursima.

Istorija pasivnih kuća

Prva Pasivna kuća izradjena je u Nemačkoj (1991), po projektu Dr. Wolfganga Feista. Ona prestavlja revolucionarni zaokret u arhitekturi i gradjevinarstvu koji se od tada sve više oslanjaju na principe eksploatacije obnovljivih energetskih izvora i zaštitu prirode.

Na kom principu rade pasivne kuće?

Pasivnu kuću možemo nazvati i „pametnom“ kućom jer iskorišćava postojeće izvore toplote za sopstveno zagrevanje. To su takozvane „otpadne toplote“ koje potiču od raznih električnih aparata koje nalazimo u svakom domu, kao što su: mašine za sudove, šporeti, tosteri, mašine za veš, televizori, kompjuteri, sijalice. Zanimljivo je da će Pasivna kuća iskoristiti i sačuvati svaki izvor toplote unutar sebe uključujući i toplotu ljudskog tela.

Koliku uštedu donose pasivne kuće

Dakle, Pasivna kuća donosi veliku uštedu svojim vlasnicima, obzirom da ne postoji posebna potreba za aktivnim grejanjem i rashladjivanjem njenih prostorija. To naravno ne znači da se Pasivne kuće ne mogu ili ne moraju zagrevati ali je taj utrošak drastično nizak u odnosu na klasične gradjevine. Pasivne kuće troše tek 15 kWh/m2 energije, što iznosi i do 90 % manje nego kog standardnog načina grejanja.

Pasivne-kuće-štede-novac

Zašto su pasivne kuće budućnost gradnje

Pasivne kuće možemo nazvati i borcima protiv zagadjenja prirode. Budući da ne zahtevaju aktivno grejanje njihova izgradnja direktno utiče na smanjenje štetnih i izduvnih gasova. Na taj način one doprinose očuvanju prirode, a time i zdravlja ljudi. Zbog toga ih mnogi i nazivaju zelenim kućama ili kućama budućnosti.

Pasivne kuće su idealne i za ljude koji pate od alergija. One imaju poseban sistem provetravanja odnosno filtriranja koji s jedne strane sprečava kovitlanje prašine, ulazak polena i drugih alergena u prostorije, a sa druge strane omogućava snabdevanje i optimalnu vlažnost vazduha.

Šta se podrazumeva pod pasivnom kućom?

Pasivna kuća podrazumeva dobru termoizolaciju i precizno osmišljen ventilacioni sistem, koji filtrira vazduh i spolja i iznutra.

Takodje, Pasivna kuća je kuća koja je izgradjena na principima iskorišćavanja obnovljivih izvora energije. Energija Sunca, vetra, podzemnih voda, kao i okolna vegetacija iskorišćava se za energetske potrebe kuće i napajanje električnih aparata u domaćinstvu.

Sledeći uslov koji mora biti ispunjen, da bi kuća imala standard Pasivne kuće, je visoka zaptivenost, odnosno nepropuštanje vazduha. Potrebno je takodje, voditi računa da kuća bude kompaktna odnosno manje površine, i ukoliko je moguće, orijentisana prema jugu radi boljeg iskorišćavanja solarne energije.

Pasivna-kuća

Posebno bitan uslov je dobra stolarija. Kvalitetna PVC stolarija je najbolji izbor kod izgradnje Pasivne kuće. PVC vrata i prozori koji se ugradjuju u njih vrhunskih su karakteristika, sa odgovarajućom glazurom, ojačanim sistemom distancera i posebnim okvirima sa propisanim koeficijentom prolaska toplote. Stakla su troslojna, reflektuju toplotu a istovremeno propuštaju svetlost.

Pored izbora kvalitetne PVC stolarije, jako je bitno da budi ispoštovani i svi zahtevi profesionalne ugradnje. Jer ukoliko PVC prozori i vrata nisu dobro ugrađeni i ne dihtuju sa zidom i najkvalitetnija PVC stolarija neće sprečiti gubitak energije.

Dakle, poštovanje svih propisani standarda gradnje, kvalitetni materijali i ugradni elementi, uslov su za iskorišćavanje punih potencijala Pasivne kuće.

Za više informacije kontaktirajte naš stručni tim koji će rado odgovoriti na sva vaša pitanja.