Inverter klime

Šta su to inverter klime?

Inverter klima uređaji razlikuju se od „običnih“ klima po tome što mogu zagrevati prostor i na -15 (neke i do-20)°C, dok standardne klime mogu služiti kao grejna tela na temperaturi do najviše -5°C. Razlika je u radu kompresora koji se kod inverterskih klima prilagođava zadatim parametrima.

To praktično znači da se izlaz hlađenja i grejanja kod inverter klima uređaja podešava u odnosu na izabranu temperaturu. Inverter ne zaustavlja rad motora kada je postignuta željena temperatura već prilagođava brzinu rada. Dakle, nema rasipanja energije za zaustavljanje i ponovno pokretanje motora već se brzina motora podešava i time obezbeđuje njegov efikasan i optimalan rad u kontinuitetu.

Grejanje i uštede

Kod inverter klima, broj obrtaja kompresora i spoljnog ventilatora se elektronski ubrzava ili usporava u odnosu na zadatu temperaturu. Zahvaljujući ovakvom radu ostvaruje se ušteda električne energije i do 40% u odnosu na standardne klime. Pored ove najvažnije prednosti, treba istaći da inverter klime imaju duži vek trajanja. Podaci kažu da traju do 5 godina duže, pa i više zavisno od proizvođača, u odnosu na konvencionalne klima uređaje.

Veoma bitna prednost je i tiši rad spoljne i unutrašnje jedinice, naravno ako su klime pravilno instalirane, postavljene na odgovarajuće nosače i spoljne zidove. Naime, može se desiti da se bučan rad klime zameni sa bukom koja nastaje prilikom prenošenja vibracija sa spoljnjeg zida odnosno jedinice klime. To se dešava kada su spoljašnja i unutrašnja jedinica postavljene blizu jedna druge. No, i u tom slučaju, problem se može rešiti postavljanjem odgovarajućih gumenih distancera.

Prednosti inverter klima uređaja

Pored toga što štede energiju, inverter klime tokom zimskog perioda smanjuju opterećenje kućnih instalacija. Rade neprestano sa manjim utroškom energije i drže konstantu temperaturu u prostoru koji se zagreva. Ako svemu ovome dodatno i činjenicu da je u pitanju uređaj koji nas leti hladi a zimi greje i sve to uz produženi vek trajanja, jasno je da su inverter klime veoma isplativa investicija.

I ne samo to. Upravljanje inverter klimama je veoma jednostavno. Putem  daljinskog upravljača, može se programirati vreme uključenja i isključenja klime, a putem WiFi mreže klimama se može i daljinski upravljati. Recimo, krenuli ste kući sa posla, želite da vas dočeka topao stan i sve što treba da uradite je da uključite svoj klima uređaj putem internet konekcije.

U odnosu na druga grejna tela kao što su konvektorski radijatori, inverter klime štede prostor u stanu, što je veoma bitno kod malih stanova ili prostorija. Takođe, nema prljanja u vidu pepela, azbestne prašine ili opasnosti od požara. Način njihovog održavanja je takođe jednostavan. Na kraju letnje ili zimske sezone, klimu treba očistiti, eventualno servisirati i to je sve.

Za koju inverter klimu se odlučiti

Kada je reč o kupovini inverter klima treba obratiti pažnju na nekoliko stvari. Prvo, kada se inverter klima koristi kao jedini ili osnovni način grejanja, uvek se treba odlučiti za klimu većeg kapaciteta u odnosu kada se klima koristi samo za hlađenje. Drugo, kupujte klime proverenih proizvođača ali budite na oprezu. Skuplja klima, ne mora da znači i da je kvalitetnija. Ponekad kupujete samo brend, dok kvalitet zna biti osrednji.

Najbolje je da uporedite tehničke karakteristike klima uređaja pojedinih proizvođača. One se mogu lako pronaći na internetu. Na osnovu toga možete izvesti zaključak da neke jeftinije inverter klime imaju iste tehničke karakteristike kao i skuplje klime poznatijeg proizvođača. Takođe, nekad i sofisticiraniji dizajn unutrašnje jedinice diže cenu, pa „lepa“ klima ne mora da znači da je i kvalitetnija. 

Pored ovoga, veoma je bitno da proverite dostupnost rezervnih delova i servisnu mrežu. Dešava se da se klima uređaj pokvari a da rezervni deo nije odmah dostupan serviserima, pa se mora naručivati od proizvođača, što u nekim varijantama može potrajati i više nedelja.

Šta još morate znati

Da bi inverter klima dobro zagrejala vaš stambeni ili poslovni prostor, potrebno je imati odgovarajuću spoljašnju i unutrašnju toplotnu izolaciju zidova. Bez izolacije ili sa nepropisnom izolacijom, grejanje inverter klimom neće dati očekivane rezultate. Takođe, pored izolacije zidova, bitno je da podovi i plafoni budu propisno izolovani, kao i da stolarija pravilno dihtuje kako ne bi dolazilo do gubitka energije odnosno toplote. U tom smislu, PVC prozori i vrata su jedno od najboljih i najekonomičnijih rešenja.

Ukoliko i vi želite da svoj dom učinite dodatno udobnim i toplim uz kvalitetnu PVC stolariju, pozovite naše stručnjake. Rado ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja i ponuditi rešenje koje najviše odgovara vašim potrebama.