PVC Stolarija

PVC stolarija je sinonim kvaliteta, funkcionalnosti i trajnosti. Savršeno odgovara svim zahtevima modernog stanovanja a njene performanse se neprestano poboljšavaju u pogledu toplotne izolacije, propustljivosti vazduha i sigurnosti. Energetska ušteda kao bitan faktor ekonomično ističe se kao njena posebna karakteristika. Ugradnja PVC stolarije obezbeđuje:

  • veliku uštedu energije za grejanje i hlađenje objekta,
  • odličnu zvučnu i toplotnu izolaciju,
  • jednostavno rukovanje i održavanje,
  • dugovečnost i sigurnost,
  • veliki izbor različitih dizajnerskih rešenja u pogledu oblika, boja i dekora.

PVC prozori

Velika ponuda PVC prozora najvišeg kvaliteta. Nudimo isključivo vrhunske prozore izgrađene od kvalitetnih Rehau profila koji omogućuju maksimalnu energetsku efikasnost i zvučnu izolaciju. Mogu se izrađivati u najrazličitijim oblicima i bojama – od bele, dekora drveta do Kaleido palete boja.

Pogledajte!

PVC vrata

Uz moderan dizajn i najkvalitetnije materijale, Megaplast PVC vrata nude veoma visok nivo uštede energije, zaštite od buke i čine Vaš dom bezbednijim i komfornijim. Vaše želje u pogledu estetike lako postaju ostvarive uz veliki broj dekorativnih panela različitih boja i oblika.

Pogledajte!

Otklopno Klizna Vrata

Veoma stabilna i jednostavna za rukovanje i održavanje ova vrata predstavljaju idealno rešenje za velike staklene površine do 3m širine i veliku uštedu prostora. Izrađuju se u različitim bojama iz Rehau Kaleido palete. Mogu se raditi i sa aluminijumskim oblogama i plastificirati u svim RAL bojama.

Pogledajte!

Podizno Klizna Vrata

Ova vrata omogućuju koncept otvorenog prostora i uklanjanje vizuelnih barijera u vašem domu. Koriste se za velike staklene površine do 6m širine, a mogu se koristiti i za zastakljivanje zimskih bašta. Bojama i dekorima drveta iz Kaleido palete, upotpunjuje se vizuelni identitet.

Pogledajte!

PVC stolarija štedi novac

PVC stolarija štedi budžet na više nivoa bez obzira da li je u pitanju stambeni ili poslovni prostor. Zahvaljujući njenim vrhunskim izolacijskim svojstvima, za grejanje ili hlađenje prostora potrebno je izdvojiti mnogo manje novca. Takođe, PVC stolarija obezbeđuje maksimalnu zaštitu od buke i spoljnih uticaja, ne samo elementarnih nepogoda, već i prašine i alergenata.

Drugi vid uštede kada je u pitanju PVC stolarija odnosi se na troškove njenog održavanja koji praktično ne postoje. Održava se na jednostavan način i za njeno čišćenje nisu potrebna nikakva skupa hemijska sredstva. Površine je dovoljno prebrisati mokrom krpom. U slučaju veće zaprljanosti koriste se samo blagi deterdženti a u ponudi postoje i specijalna sredstva za održavanje i čišćenje PVC stolarije.

PVC stolarija ne zahteva ni posebno održavanje u pogledu funkcionalnosti brava i okova. Preporuka je da pokretne delove mehanizma treba podmazati jednom do dva puta godišnje. Boja okova je postojana i otporna na sve spoljne uticaje i UV zračenje pa nema izdataka u pogledu farbanja i drugih vidova restauracije.

Ukoliko se njima pravilno rukuje PVC prozori i vrata mogu trajati i pola veka. Ušteda koja se na ovaj način obezbeđuje nebrojeno puta premašuje početna ulaganja u kupovinu stolarije. Na kraju PVC stolarija se može reciklirati, što je dodatan doprinos očuvanju životne sredine.

Osim dugovečnosti PVC stolarija je otporna na različite mehaničke udare zahvaljujući posebnim ojačanjima pa ne zahteva dodatna ulaganja u pogledu sigurnosti ulaza u objekat. Zavisno od namene objekta i drugih specifičnih okolnosti, kupcima su na raspolaganju i PVC sistemi specijalno dizajniranih sigurnosnih okova za zaštitu od provalnih radnji.

Ne treba zaboraviti da PVC stolarija obezbeđuje i zaštitu od požara obzirom da je PVC materijal nezapaljiv, odnosno ima sposobnost samogašenja. Kada su u pitanju noviteti, PVC prozori sa ugrađenom ventilacijom postaju standard u proizvodnji jer ne samo što sprečavaju štete usled pojave kondenzacije i buđi već štite i zdravlje ljudi obezbeđujući svež vazduh u prostoru.

PVC stolarija i kondenzacija

PVC stolarija obezbeđuje savršeno dihtovanje tako da uzrok kondenzacije nisu PVC prozori i vrata, već na nju utiče niz drugih faktora. Pre svega, u pitanju je spoljašnja izolacija objekta, način ugradnje prozora i vrata, koja vrsta grejnih tela se koristi, da li se poštuju pravila provetravanja i drugo.

Kondenzacija nastaje kada topao vazduh u prostoru dođe u dodir sa hladnim površinama što se najpre vidi na staklima prozora. Nastaje zbog velike razlike između spoljne i unutrašnje temperature i najčešće se javlja u sezoni grajanja. Da bi se kondenzacija izbegla treba ispoštovati osnovna pravila provetravanja a to su:

• redovno provetravanje 3 -5 puta dnevno,
• provetravanje širom otvorenih prozora,
• izbegavati provetravanje na kip odnosno ventus,
• brzo provetravanje u trajanju do 5 minuta,
• poprečno provetravanje (promaja) je najefikasnija,
• instalacija doprozornika u sredinu zida,
• instalacija radijatora ispod prozora gde god je moguće,
• jednake temperature u svim prostorijama.

Problem kondenzacije kod PVC stolarije, može se značajno smanjiti pa čak i u potpunosti rešiti ugradnjom PVC prozora sa sistemima za provetravanje. Mehanizam se kod pojedinih modela može instalirati i na već ugrađene prozore i može lako demontirati po potrebi. Jednostavno se ugrađuje, nije mu potrebno dodatno održavanje i nevidljiv je na samom prozoru. Ovaj sistem obezbeđuju cirkulaciju vazduha i prijatnu temperaturu u objektu.

Održavanje i čišćenje PVC stolarije

PVC stolarija se održava na jednostavan način ali treba ispoštovati određena pravila. Održavanje i čišćenje PVC stolarije podrazumeva brigu o staklima, okovima i sistemu za dihtovanje. Kada je u pitanju redovno održavanje, dovoljno je sve delove prozora i vrata prebrisati vlažnom krpom.

Kada je u pitanju veća zaprljanost mogu se koristiti blaga sredstva za čišćenje ali nikako agresivna sredstva kao što su žice za ribanje ili četke. Najbolje je koristiti specijalna sredstva za čišćenje PVC stolarije. Ovakva sredstva ne sadrže razređivače i imaju pH neutralno dejstvo. Obezbeđuju uklanjanje najtvrdokornijih mrlja i održavaju boju PVC elemenata.

Za održavanje i funkcionalnost okova i dihtunga koriste se ulja za podmazivanje. Ona obezbeđuju zaštitu od rđanja i nesmetanu pokretljivost svih delova mehanizma. Koriste se jednom do dva puta godišnje.

Kada je u pitanju održavanje gume, mogu se koristiti specijalne maramice za sprečavanje zaptivanja u letnjem ili zimskom periodu. Dovoljno ih je koristiti dva puta godišnje ili po potrebi.

PVC prozori – izbor koji odgovara potrebama prostora

Kod kupovine PVC stolarije, nakon izbora veličine, oblika, boje, treba obratiti pažnju koji način otvaranja odgovara potrebama prostora, kao i na vrstu stakla. Kupcima su na raspolaganju standardne veličine PVC prozora i vrata, kao i oblici ali se oni mogu izrađivati i po želji. Kada su u pitanju boje PVC stolarije, folije i akril proizvode se u skladu sa RAL koloritnom kartom. To znači da se može birati preko sto nijansi boja a tu je i veliki broj različitih dekora drveta.

• PVC profili predstavljaju okvir i krilo stolarije. Razlikuju se po broju komora i brtvi, dubini ugradnje, debljini preseka profila i zida pregrada. Profili sa većim brojem komora pružaju bolju toplotnu i zvučnu izolaciju. Standardno kvalitetni su profili sa pet komora ugradne dubine od 70mm.

• Brtve obezbeđuju „dihtovanje prozora“ odnosno uštedu energije i zaštitu od buke, ulaska prašine, vode, udara vetra. Standard su PVC prozori sa dve brtve a u ponudi se mogu naći i prozori sa tri brtve koji odgovaraju uslovima izloženosti jakim udarima vetra ili kiše.

• Okovi PVC stolarije zaslužni su za pokretanje krila prozora u odnosu na štok prozora koji predstavlja fiksni deo. Pored načina otvaranja, sistem okova uključuje i brave, ručice, šarke, cilindre i metalna ojačanja.

Način otvaranja PVC prozora

PVC prozori dostupni su sa različitim mehanizmima otvaranja i svaki od njih ima svoje posebne prednosti. Razlikuju se:

• PVC prozori sa standardnim načinom otvaranja – mogu biti jednokrilni, dvokrilni, trokrilni ili višekrilni. Mogu se otvarati ka unutra ili ka spolja, kao i na kip ili ventus.

• PVC prozori sa nagibno-otklopnim načinom otvaranja – otvaraju se na kipi ili ventus, odnosno oko donje horizontalne ose. Ovaj način otvaranja obično se kombinuje sa standardnim načinom.

• PVC prozori sa okretno-nagibnim načinom otvaranja (dry-kip) – kombinuju okretni i nagibni način otvaranja. Ograničeni su u dimenzijama kako ne bi došlo do opterećenja i ugrađuje se na jednokrilne prozore.

• PVC prozori sa kliznim otvaranjem – klize po gornjoj i donjoj vodilici tako što jedno krilo klizi pored drugog. Pogodni su za zastakljivanje velikih otvora. Postoje i PVC prozori koji se otvaraju kao harmonika i otvaraju se tako što se jedno krilo preklapa preko drugog.

• Osim načina otvaranja, prilikom kupovine treba obratiti pažnju da li prozor ima dodatne elemente kao što su mehanizmi za blokadu ručke, sprečavanje zatvaranje prostora i blokadu otvaranja prozora.

Izbor stakla za PVC prozore

Staklo čini 70% površine PVC prozora i prilikom kupovine treba obratiti pažnju koja vrsta stakla se ugrađuje jer utiče na uštedu energije. To može biti standardno Flot staklo debljine od tri do deset milimetara. Postoje i visokoenergetska i izolaciona stakla kao što su Low-e i Solar stakla. Stakla mogu biti i dekorativna i sigurnosna.

U standardnoj ponudi su PVC prozori sa dvostrukim ili trostrukim izolacionim odnosno termo staklima. Kod ovih prozora prostor između stakla ispunjen je suvim vazduhom ili posebnim gasom (argonom). Za svaku preporuku su tzv. Low-e stakla. Njih odlikuje istovremeno propuštanje svetlosti i reflektovanje toplote čime se utiče na uštedu energije.

Dodatni elementi PVC prozora

Prilikom kupovine PVC stolarije najbolje je odmah ugraditi i dodatne elemente obzirom da naknadna ugradnja može biti komplikovana. Tu spadaju roletne i komarnici koje se mogu ugrađivati i na prozore i vrata, kao i prozorske klupice.

Roletne obezbeđuju zaštitu od sunca, toplote, buke, prašine i insekata. Regulišu prodor svetlosti u prostor i obezbeđuju maksimalnu privatnost. Takođe, sprečavaju gubitak energije, otporne su na sve spoljašnje uticaje i pružaju dodatnu zaštitu od provala. Imaju jednostavan mehanizam upravljanja odnosno spuštanja i podizanja i lako se održavaju. U ponudi su i roletne kojima se upravlja pomoću elektromotora.

Komarnici pružaju zaštitu od insekata, prašine i alergenata. Najbolje je ugraditi ih odmah sa prozorom i roletnom ali je moguća i naknadna ugradnja. Izrađeni su od čvrstih materijala visoke postojanosti. Razlikujemo fiksne, rolo i plise komarnike. Fiksni komarnici pričvršćuju se trajno na štok prozora ali se mogu po potrebi i skinuti. Rolo komarnici se mogu podizati i spuštati a plise komarnici se slažu kao harmonika.

Prozorske klupice (okapnice) mogu biti unutrašnje i spoljašnje. Bez unutrašnjih okapnica prozor nije kompletan jer doprinose vizuelnom efektu. Imaju izolacionu i zaštitnu funkciju, otporne su na vlagu i toplotu i prilagođavaju se svakom prozoru. Spoljašnje okapnice imaju ulogu zaštite od spoljnih uticaja. Pre svega sprečavaju podlivanje vode pod prozor i smanjuju rizik od pojave vlage.

PVC vrata – ulazna, unutrašnja i balkonska

Ulazna PVC vrata moraju zadovoljiti pre svega uslove u pogledu sigurnosti i izolacije a zatim i estetike. Mogu biti jednokrilna ili dvokrilna sa četiri ili pet komora u štoku i otvaranjem prema unutra ili spolja. Za sigurno stanovanje treba birati vrata sa čeličnim ojačanjima koja obezbeđuju ne samo zaštitu od provala, već i od spoljnih uticaja kao što su veliki udari vetra.

Treba proveriti i kako vrata dihtuju po celom obimu jer od toga zavisi toplotna i zvučna izolacija. Najbolji izbor su vrata sa dodatnom ravni zaptivanja u zoni praga i termoprekidom.

Kada je u pitanju estetika, kupcima je na raspolaganju veliki broj različitih dekorativnih panela koje uključuju ukrasno mat staklo i moderne ornamente od nerđajućeg čelika. Estetiku upotpunjuje i veliki izbor kvaka i zvekira.

Balkonska PVC vrata

Balkonska PVC vrata mogu biti jednokrilna ili dvokrilna sa različitim sistemima otvaranja odnosno prema unutra, prema spolja ili istovremenom na obe strane. Takođe, mogu biti otklopna ili podizno klizna. Kupcima su na raspolaganju različiti dekori u boji drveta, uključujući boje po RAL karti.

Balkonska vrata su energetski efikasna što znači da štede energiju za zagrevanje i hlađenje prostora. Dostupna su u kombinaciji kvalitetnih profila i dvoslojnog ili troslojnog niskoemisionog stakla koji je ispunjen argonom što znači da pored toplotne izolacije obezbeđuje i zvučnu izolaciju.

U ponudi su balkonska vrata sa pragom i bez praga odnosno sa termoprekidom. Mogu se ugraditi obostrane ručice sa cilindrom za zaključavanje unutra i spolja. Balkonska PVC vrata mogu se upotpuniti roletnama sa gurtnom ili elektromotorom i plisse komarnicima.

PVC otklopno klizna vrata

PVC otklopno klizna vrata su savršeno rešenje za zastakljivanje velikih staklenih površina. Odličan su izbor za balkonska vrata jer vizualno sjedinjuju spoljašnji i unutrašnji prostor. Njihova namena tu nije ograničena, već se mogu koristiti i kao pregradni zidu u stambenim i poslovnim objektima, za zastakljivanje terasa, bašta ugostiteljskih objekata, zimovnika i letnjikovaca.

PVC otklopno klizna vrata otvaraju se tako što klize po šini horizontalno na levu ili desnu stranu. Njihov mehanizam otvaranja funkcioniše tako što se prilikom otvaranja krilo prvo odvoji od štoka prema unutrašnjosti prostora a zatim klini po šini. To znači da je sastavni deo vrata još jedan fiksni deo preko koga vrata klize.

Za unutrašnje prostore mogu se ugraditi vrata bez termo prekida. Kada su u pitanju opcije gde vrata predstavljaju spoj sa spoljašnjim prostorom, rešenje su PVC otklopno klizna vrata sa termoprekidom i izolacionim staklom. Vrata savršeno dihtuju, obezbeđuju toplotnu i zvučnu izolaciju, kao i protivprovalnu zaštitu.

Štok i krilo vrata imaju višestruke komore sa ugrađenim troslojnim niskoemisionim staklom sa argonom. Bešumno se otvaraju, omogućavaju veliki prodor svetlosti i jednostavna su za održavanje. Dostupna su beloj boji i dekorima drveta. Savršeno se slažu uz sve elemente PVC stolarije, a za njih su dostupne i odgovarajuće roletne i komarnici.

PVC podizno klizna vrata

PVC podizno klizna vrata mogu imati višestruku primenu. Najčešće se biraju kao rešenje za balkonska vrata ali se mogu koristiti i za zastakljivanje većih površina kao što su terase, zimske ili bašte ugostiteljskih objekta a mogu se koristiti i kao pregrađivanje prostora.

Kada se koriste kao pregradni zidovi, odnosno kao unutrašnja vrata, dolaze sa profilima bez termoprekida. Kada se koriste kao balkonska vrata ili za zastakljivanje površina izrađuju se od profila sa termoprekidima.

Podizno klizna vrata se otvaraju jednostavno, tako što horizontalno klize po šini, mogu biti jednodelna ili od više delova, što znači da preklopna mogu biti jedna ili više krila. Otuda su veoma praktična za pregrađivanje poslovnog prostora i „open space“ koncepte a obezbeđuju i odličnu zvučnu izolaciju.

Otvaraju se pomoću zakretne ručice. Kada se ručica okrene na dole, vrata se podižu i povlačenjem na stranu klize po šinama. Obzirom na ovaj način otvaranja, ova vrata štede prostor pa su odlična i za manje prostore i odlično se slažu sa svim elementima PVC stolarije.

Kada je u pitanju zastakljivanje, vrata dolaze sa dvoslojnim ili troslojnim niskoemisionim staklom sa argonom. Višestruke komore štoka i krila obezbeđuju odličnu toplotnu i zvučnu izolaciju. Dostupne su boje u veliko paleti prema RAL karti, kao i različiti drveni dekori a mogu se kombinovati sa roletnama i komarnicima.

PVC stolarija i RAL ugradnja

RAL ugradnja je sinonim energetske uštede. Dakle, PVC stolarija može pružiti maksimalne benefite u pogledu toplotne i zvučne izolacije ukoliko je ugrađena na propisan način. RAL ugradnja predstavlja profesionalni sistem ugradnje građevinske stolarije u zidarske otvore prema uputstvima RAL Asocijacije za osiguranje kvaliteta prozora i vrata (RAL Gütegemeinschaft Fenster und Türen e. V. ).

Pored energetske uštede, RAL ugradnja je veoma značajna za sprečavanje pojave vlage u prostoru. Zato je potrebno ispoštovati sve potrene standarde instalacije PVC stolarije, uključujući i korišćenje propisanih materijala. Zato ugradnju PVC stolarije treba prepustiti stručnjacima.

Prvi korak je pravilna priprema zidarskog otvora koja uključuje preduzimanje svih smernica za sprečavanje prodora vode i vlage u prostor između zida i stolarije. Pre ugradnje potrebno je obezbediti da zid bude ravan i suv a stolarija se ugrađuje na spoljašnju liniju zida.

Drugi uslov koji treba ispuniti je kvalitetan spoj stolarija sa zidom korišćenjem kvalitetnih materijala po smernicama RAL ugradnje. To može biti pur pena, folija ili zaptivne trake. Prostor između zida i prozora potrebno je pažljivo popuniti pur penom a na unutrašnje i spoljašnje strane postavljaju se specijalne folije ili zaptivne trake. Samo na ovaj način moguće je obezbediti uštedu toplote i sprečavanje pojave kondenza.

Unutrašnje zaptivne trake ne propuštaju vodu i paru i obezbeđuju dodatnu zvučnu izolaciju. Spoljašnje zaptivne trake ne propuštaju vodu ali propuštaju vazduh čime se sprečava pojava kondenzacije u konstrukciji. Otporne su na udare vetra i kiše.

Dakle, ukoliko želite da iskoristite maksimalne performanse PVC stolarije u pogledu energetske uštede, odnosno toplotne i zvučne izolacije, njenu ugradnju poverite stručnjacima.

Megaplast tim stoji van na raspolaganju za sve dodatne informacije, pitanja i savete. U skladu sa vašim potrebama, ponudićemo vam najbolja i najekonomičnija rešenja.

Nemojte propustiti
SLEDEĆU AKCIJU ILI PROMOCIJU

Newsletter signup

Please wait...

Uspešno ste se prijavili!

NAŠI
Saradnici
Loading...