RAL ugradnja

Termin RAL ugradnja označava profesionalni sistem ugradnje građevinske stolarije u zidarske otvore prema uputstvima RAL Asocijacije za osiguranje kvaliteta prozora i vrata (RAL Gütegemeinschaft Fenster und Türen e. V. ).

Koja je svrha RAL montaže?

Osnovna svrha RAL ugradnje je ušteda energije i sprečavanje pojave vlage u savremenom stanovanju. Smernice i uputstva RAL montaže preuzela je većina Evropskih zemalja i prilagodila ih svojim propisima.

Kada je nastao standard RAL ugradnje?

Inače, skraćenica RAL („Reichs-Ausschuss für Lieferbedingungen“) u širem smislu predstavlja oznaku kvaliteta proizvoda. Ustanovljena je davne 1925. godine u Nemačkoj, sa ciljem da se standardizuju tehničke norme i uslovi snabdevanja svih vrsta roba. Od tada se ova skraćenica koristi kao oznaka standarda i predstavlja skup smernica koji garantuju kvalitet roba i pruženih usluga.

Kako se postiže RAL standard ugradnje?

Ral ugradnja se zasniva na primeni savremene tehnologije prema propisanim uputstvima, i kao takva omogućava maksimalnu uštedu energije. Da bi se ovaj standard postigao potrebno je ispoštovati smernice koje obuhvataju kako postupak ugradnje stolarije, tako i kvalitetne materijale.

Pravilna priprema zidarskog otvora

Ral ugradnja se odnosi se na pravilnu pripremu zidarskog otvora i preduzimanje svih potrebnih mera da se spreči prodor vode i vlage između zida i stolarije. Stolarija se ugrađuje na središnju liniju zida, a pre ugradnje treba voditi računa da zidarski otvor bude ravan i suv.

Kvalitetan spoj stolarije sa građevinskim objektom čime se sprečava gubitak toplote i pojava vlage može se postići na dva načina. Pomoću pur pene i folije, i pomoću zaptivnih traka.

Pur pena i folije za RAL ugradnju prozora

Pur penom se popunjava prostor između zida i prozora, a zatim se na spoljašnje i unutrašnje strane lepe specijalne folije.

Ove specijalne folije su vodo i paronepropusne, s tim što se na spoljašnje ivice prozora lepe folije koje ne propuštaju vodu ali propuštaju vazduh, odnosno paru. Na ovaj način sprečava se pojava kondenzacije i njenih štetnih posledica. S druge strane, na unutrašnje strance prozora lepe se folije koje ne propuštaju ni paru ni vodu čime se sprečava oštećenje zida kod prozora.

RAL paronepropusna folija

RAL zaptivne trake

Ral zaptivne trake su kompresovane penaste trake visokih perfomansi i kvaliteta. Otporne su na udare kiše i sprečavaju pojavu vlage i kondenzacije u prostoru između zida i prozora. Ove zaptivne trake ispunjavaju sve standarde potrebne za RAL ugradnju. Njima se oblažu prozori odnosno spoljašnji delovi profila čime se zatvara prozor između zida i prozora.

Zaptivne trake su lake za montažu i višestruko korisne. Pored toga što su otporne na udare kiše i vetra, one propuštaju paru čime međuprostor između zida i prozora ostaje suv i time sprečava nastanak gljivica, plesni i truleži.

Dakle, uloga spoljašnjih zaptivnih traka je da ne propuštaju vodu ali propuštaju vazduh odnosno paru čime se sprečava da kondez uđe u konstrukciju. S druge strane, unutrašnje zaptivne trake ne propuštaju ni vodu ni paru, čime se sprečava nastanak štete na građevinskom objektu a ujedno i postižu uštede u troškovima grejanja objekta. Takođe, pored ovih karakteristika zaptivne trake pružaju i maksimalnu zvučnu izolaciju.

RAL ekspandirajuca traka

RAL ugradnja štedi vaš novac

Veoma je važno da prilikom ugradnje stolarije na građevinskom objektu budu ispoštovani svi propisani standardi jer svaka naknadna sanacija objekta košta mnogo više.

Kvalitetna ugradnja je trajno rešenje i pruža potpuni komfor i uštedu. Najbolje da ugradnju svoje stolarije prepustite stručnjacima i time obezbedite njenu dugovečnost i maksimalnu funkcionalnost. Pozovite nas i mi ćemo vam dati sve potrebne savete koji se tiču RAL montaže.