Sistem grejanja

Toplo i udobno

Pored dobre izolacije i odgovarajućeg sistema grejanja, kvalitetna PVC stolarija je značajan faktor energetske efikasnosti stambenog objekta. Prilikom donošenja odluke o načinu grejanja treba voditi računa o mnogim elementima, pri čemu cena ne treba da bude odlučujući faktor.

Posebnu pažnju treba posvetiti dostupnosti energenata, lokaciji objekta, klimatskim uslovima, kao i zaštiti prirodne sredine. Odgovarajući sistem grejanja treba birati na osnovu ključnih karakteristika svakog objekta pojedinačno. Ova odluka je posebno važna zbog toga što svaka naknadna izmena podrazumeva velike izdatke uz komplikovanu proceduru zamene.

Objekat se može zagrevati pomoću lokalnog i centralnog sistema grejanja. Lokalni sistem podrazumeva zagrevanje prostorija pojedinačno, uz pomoć različitih grejnih tela, kao što su grejalice na struju, kamini, plinske i termo-akumulacione peći, klima uređaji i slično. Centralni sistem za grejanje podrazumeva zagrevanje pomoću grejnih tela raspoređenih po prostorijama objekta.

U ovom slučaju grejna tela predstavljaju prenosnike energije odnosno tople vode, vazduha ili pare koji se zagrevaju u centralnom izvoru tj. kotlu. Centralni sistem grejanja predstavlja mnogo bolje rešenje za zagrevanje objekta od lokalnog, s obzirom da se toplota ravnomerno raspoređuje u svim prostorijama.

PVC stolarija za najveću uštedu energije

Bez obzira na odabrani sistem grejanja i vrstu energenata, ni najbolji sistem grejanja neće dati željene efekte ukoliko na objekat nije instalirana kvalitetna PVC stolarija. U smislu energetske efikasnosti, PVC prozori i vrata predstavljaju najbolje rešenje jer mogu sprečiti gubitak energije čak i do 50%.

Da bi se ostvarile navedene uštede, PVC stolarija mora biti kvalitetna i neophodno je ugraditi stručno. Važno je poštovati sve principe i standarde ugradnje. Petokomorni PVC profil je standard za energetsku efikasnost PVC prozora a pored toga treba voditi računa i o koeficijentu toplotne provodljivosti i ugradnoj dubini profila.

Sledeći faktor od koga zavisi energetska efikasnost PVC prozora je kvalitet dihtunga, okova i stakla. Dvostruka termo stakla su minimum za energetsku efikasnost, a najbolje rešenje je odlučiti se za nisko emisiona ili tzv. Low-e stakla. Ova stakla su dostupna na tržištu u različitim varijantama a njihova osnovna odlika je što reflektuju toplotu i obezbeđuju veliku svetlosnu propustljivost.

Kada je u pitanju ugradnja, treba istaći da ni najkvalitetnija PVC stolarija neće sprečiti gubitak toplote ako nije ugrađeni po propisanim standardima. RAL ugradnja podrazumeva ugradnju po definisanim pravilima nemačke RAL asocijacije. Odnosi se na kvalitet statike, veza i zaptivenost prozora. Jedino se na ovaj način može izbeći gubitak toplote i postići maksimalna iskorišćenost sistema grejanja.

Vrste energenata i kako odabrati najbolje rešenje

Od energenata za zagrevanje građevinskog objekta mogu se koristiti čvrsta, tečna goriva, električna i solarna energija. Od čvrstih goriva najčešće se koriste drva i ugalj. Ukoliko se odlučite za grejanje na drva, pelet, treset ili ugalj najbolje je izabrati kondenzacijski kotao jer obezbeđuje maksimalnu iskorišćenost toplote. Ovakav način grejanja zahteva dodatni prostor za skladištenje energenata.

Grejanje na ulje ili plin je i dalje veoma popularno. Ograničenost prirodnih resursa se nameće kao najveći problem. Prema najnovijim procenama, svetske zalihe nafte su dovoljne za još 40 godina a plina za još 70 godina eksploatacije. Pojava novih bio-ulja i bio-plina ovaj sistem grejanja podiže na viši nivo. Posebno ako se uzme u obzir kompatibilnost sa starim sistemima grejanja od pre dvadeset i više godina.

Grejanje na struju je najpraktičnije ali i najskuplje. Efikasnost ovog sistema je stoprocentno. Visoki računi za grejanje mogu se donekle ublažiti odabirom grejnih tela koja akumuliraju i štede energiju. U odnosu na grejanje na struju, korišćenje sunčeve svetlosti kao besplatnog izvora energije nameće se kao najbolje rešenje pogotova ako se kombinuje sa podnim sistemom grejanja. Velika mana su velika početna ulaganja i ograničenost geografskim lokalitetom objekta, obzirom da se ne može koristiti na područjima sa nedovoljno sunčeve svetlosti.

Dakle, odluka koji sistem grejanja odabrati nije nimalo laka i treba pažljivo razmotriti sve okolnosti. Nasuprot tome, odluka o vrsti stolarije je krajnje jednostavna. Odlučite se za kvalitetnu PVC stolariju i ostvarićete maksimalnu energetsku uštedu što se tiče prozora i vrata. Zato nas pozovite a naši stručnjaci će vam pomoći da izaberete najbolje rešenje za svoj stambeni prostor.