Vrste stakla kod PVC i aluminijumskih prozora

Kako odabrati pametno?

Imajući u vidu da staklo zauzima više od 70% cele prozorske konstrukcije, nije svejedno za koje vrste stakla ćete se opredeliti za svoje PVC ili ALU prozore. Za maksimalnu energetsku efikasnost PVC i aluminijumske stolarije a time i novčanu uštedu, kvalitet stakla je od izuzetnog značaja. U svakom slučaju višekomorni PVC i ALU profili ne mogu ispoljiti svoj puni potencijal ukoliko je u prozor ugrađeno staklo lošijeg kvaliteta.

Na našim prostorima uobičajeno je da se u PVC i aluminujumske prozore ugrađuje obično Flot staklo. Ono može biti debljine od tri do deset milimetara. U pitanju je providno staklo, ravne površine i standardnog kvaliteta. Obično se njime vrši dvostruko zastakljivanje, ali je poslednih godina sve veća potražnja i za PVC stolarijom sa trostrukim sistemom zastakljivanja.

Prateći svetske trendove, na našem tržištu poslednjih godina, postala su dostupna i druga visokokvalitetna stakla izuzetnih energetskih i funkcionalnih performansi, kao što su Low-e staklo i Solar staklo.

Low-e ili Ka staklo

Low-e staklo je niskoemisiono staklo koje sprečava gubitak toplote iz prostora a istovremeno obezbeđuje maksimalan prodor sunčeve svetlosti. Preporuka je da se ovo staklo ugrađuje na ALU i PVC prozore koji su smešteni na severnoj strani objekta. Time je njihova energetska efikasnost maksimalno iskorišćena.

Ka staklo je vrsta izolacionog stakla koje unutar sebe, sa unutrašnje stane ima ugrađen nevidljivi metalni premaz koji povećava energetsku efikasnost. Jednostavno rečeno, ovo staklo čuva toplotu unutar prostora zimi, a leti sprečava ulazak toplote.

Prostor između stakla može biti ispunjen argonom. U pitanju je nezapaljiv gas bez boje, ukusa i mirisa, koji umesto vazduha popunjava prostor između stakala. Argon povećava energetsku efikasnost PVC i aluminijumske stolarije i do 50%.

ClimaGuard ili Solar staklo

ClimaGuard stakla imaju izuzetne energetske performanse koje komfor stanovanja podižu na viši nivo. Ova stakla obezbeđuju visoku svetlosnu propustljivost, toplotnu uštedu i time prepolovljavaju troškove za grejanje. Istovremeno, pored toga što omogućuju topao dom zimi, obezbeđuju i prijatnu temperaturu leti. Prema dosadašnjim istraživanjima, ova stakla mogu smanjiti temperaturu u prostoru i do 12 °C, dok zimi praktično ne dozvoljavaju da toplota od grejnih tela izađe napolje.

Zbog toga ih zovu još i sezonska stakla ili četiri godišnja doba. Dakle, solar staklo štedi energiju i zimi i leti. Troškovi za grejanje i korišćenje klima uređaja mogu biti drastično smanjeni ukoliko je Solar staklo ugrađeno u vaše aluminijumske i PVC prozore. Zbog svojih izolacionih svojstva posebno se preporučuju za potkrovlja.

Samočisteća stakla

Samočisteće vrste stakla našla su svoju primenu i u proizvodnji PVC stolarije. Nekada korišćena samo u građevinarstvu kod izgradnje tzv. staklenih zgrada, sada se sve više ugrađuju i u ALU i PVC prozore. U pitanju su takođe izolaciona stakla velike energetske efikasnosti. Obezbeđuju toplotnu i zvučnu izolaciju, kao i maksimalnu uštedu. Pored toga što štede energiju za zagrevanje i hlađenje prostora, ova stakla doprinose i uštedi novca i vremena obzirom da se peru jednom godišnje. Time su i ekološki prihvatljiva jer se smanjuje upotreba vode i deterdženata za pranje prozora.

Dekorativna i sigurnosna stakla

Osnovna funkcija je da staklo propušta svetlost. U nekim prostorima postoji potreba za ugradnjom mat i dekorativnih stakala u PVC i aluminijumske prozore kao što su kupatila, lekarske ordinacije i drugi javni prostori. Ove vrste stakla takođe propuštaju svetlost istovremeno obezbeđujući privatnost prostora. Pri tome, moguće je dozirati stepen propustljivosti svetlosti odnosno prozirnosti stakla.

Sigurnosna stakla su neminovnost u nekim prostorima i shodno tome mogu se ugrađivati u ALU i PVC prozore. U pitanju su ojačana sigurnosna stakla otporna na udarce i vremenske nepogode.

Za sve dodatne informacije i savete u vezi izbora odgovarajućih stakala za Vaše nove prozore pozovite Megaplast.