Prodaja i ugradnja pvc prozora

PVC stolarija svoju veliku popularnost duguje brojnim faktorima. Za razliku od drvene stolarije, PVC stolarija ne zahteva održavanje u vidu redovnog lakiranja, a ne može ni da satruli. Ukoliko odaberete pravog proizvođača, dugovečna je i otporna. Pored otpornosti, PVC stolarija je energetski efikasna jer sprečava gubitke toplotne energije, možete birati boju i oblik po želji, a ne zahteva maltene nikakvo održavanje. Ugradnja PVC prozora je odličan izbor, ali pored svih prednosti, ukoliko odaberete nekvalitetnog proizvođača, PVC stolarija može imati i svoje manjkavosti.

Kako da odaberete najbolju PVC stolariju

Doneli ste pametnu odluku i svoju staru stolariju nameravate da zamenite novim PVC prozorima i vratima. Bitno je napomenuti da je PVC u upotrebi 20 godina, ili nešto više. Prethodila joj je upotreba prozora od drveta i metala. Međutim, PVC je prepoznat kao materijal budućnosti i sve više je u upotrebi, kako kod nas, tako i u svetu.

Kada je u pitanju novogradnja, tu svakako dileme nema, PVC stolarija je postala standard kvalitetne gradnje. No, kako odabrati najbolje za sebe i svoj dom, ima li razlike u kvalitetu i cenama, kome poveriti ugradnju? Sva ova pitanja treba dobro razmotriti, a mi ćemo pokušati da vam u tome pomognemo.

Kada je u pitanju kvalitet PVC prozora i vrata, razlike postoje i mogu biti veoma velike. Veliki je broj proizvođača i distributera PVC stolarije, što je dobro u pogledu cene, jer veća ponuda i konkurentnost na tržištu znači niže cene.

Međutim, kada je kvalitet u pitanju, mogu se javiti nedoumice, jer kako prepoznati proizvođača sa kvalitetnom ponudom?

Prisutnost proizvođača na tržištu

Prilikom odabira nije na odmet raspitati se o prisutnosti proizvođača na tržištu. Što je firma duže na tržištu, ima više kupaca i veći kredibilitet. Brend sa kojim sarađuje takođe je bitan, jer što je brend poznatiji manja je verovatnoća da može doći do prevare ili ponude proizvoda lošeg kvaliteta.

Izbegavajte kinesku PVC stolariju jer ćete se brzo pokajati. Cena takve stolarije jeste povoljnija ali je sa druge strane veoma visoka kada se uporedi sa kvalitetom. Što se tiče turske stolarije i tu treba biti obazriv. Iskustva su različita, ali ipak moramo primetiti da je više nezadovoljnih kupaca nego obratno.

Ovde treba pre svega obratiti pažnju na kvalitet profila, metalnih ojačanja i okova jer su moguće malverzacije. Postoje kvalitetni proizvođači PVC stolarije koji dolaze iz Turske, čiji su se proizvodi pokazali kao postojani u dugoročnoj eksploataciji ali ima i puno onih kod kojih nije takav slučaj. Zato oprezno, pogotovo što neke domaće firme nude kinesku PVC stolariju kao tursku i time dovode krajnjeg kupca u veliku zabludu.

Garancija kvaliteta

Da bi izbegli ovakve situacije, obavezno se odlučite za one proizvođače koji vam mogu garantovati kvalitet svojih proizvoda. Ovo je veoma važno zbog eventualnog servisiranja i zamene delova jer se može desiti da pojedini delovi mehanizma nisu dostupni na tržištu i da ih je teško nabaviti. Osim toga, garanciju na proizvod je lakše i jednostavnije realizovati ako je u pitanju domaći proizvođač.

Vrste PVC profila koji garantuju kvalitetom

Ugradnja PVC prozora staviće vas pred nedoumicu za koji profil prozora da se odlučite. Na tržištu postoji veliki broj PVC profila, među kojima su se tri, po performansama, izdvojila kao najbolji odabiri:

PVC prozor Ecosol

Najprodavaniji profili među PVC stolarijom, koji pružaju odličan odnos cene i kvaliteta, obezbeđujući vam dom pun svetlosti i topline. Predstavljaju ekonomično rešenje za novogranju ili sanaciju objekata.

Dolaze u snežno beloj boji ili toplim drvenim nijansama. Imaju odličnu zvučnu izolaciju, a zbog glatke i ravne površine laki su za održavanje. Ugradnja PVC prozora Ecosol je energetski i ekonomski efikasno rešenje.

PVC prozor Synego

Profili koji su postavili nove standarde u PVC proizvodnji. Synego profili su čak za 50% bolji i energetski efikasniji od standardnih prozora na tržištu. Synego profili se mogu izraditi u najrazličitijim bojama – od snežno bele, do toplih boja drveta, pa i pastelnih tonova, a njihova završna obrada je vrhunska i korisniku se isporučuje prozor koji nema premca.

Toplotna izolacija sa ovim prozorima je veća za 50%, što znači da zimi zadržavaju toplotu, a leti je čuvaju podalje od unutrašnjosti stambenog objekta, štedeći energiju i novac. Zvučna izolacija koju obezbeđuju je do 22 puta veća nego kod standardnih prozora.

PVC prozor Geneo

Profili su sačinjeni od inovativnog kompozitnog Rau-Fipro materijala i predstavljaju energetski efikasne prozore bez premca. Prozori su armirani, iako su za više od 40% lakši od prozora sa čeličnim ojačanjem, a podjednako su stabilni i otporni na savijanje. Imaju zvučnu izolaciju klase 5, a apsolutna toplotna izolacija koju pružaju eliminiše pojavu toplotnih mostova i gubitaka toplote. Dodatnu energetsku uštedu omogućava ugradnja troslojnog niskoemisionog stakla sa argonom. Laki su za održavanje i mogu se reciklirati.

Energetska efikasnost PVC stolarije

PVC prozori i ostali elementi imaju izuzetnu energetsku efikasnost zbog same prirode materijala, koji je loš provodnik toplote. Ram od ovog materijala ima minimalnu propusnost vazduha, što onemogućava toplotne gubitke, kako tokom zime, tako i tokom toplih letnjih meseci. Bez obzira koje je doba godine i u kojem klimatskom podneblju živite, stolarija PVC profila očuvaće željenu temeperaturu u unutrašnjosti vašeg doma.

Stakleni paneli unutar ramova su najčešće dvostruki i ispunjeni su inertnim gasovima, koji onemogućavaju gubitke energije. Stakla su generalno najveći „krivci“ za gubitke toplotne energije u domu, a stakla unutar PVC okvira mogu imati i zaštitne premaze ili folije, koje ne samo što sprečavaju gubitke toplote, već i sprečavaju štetno UV zračenje u unutrašnjosti doma.

Značaj PVC stolarije za očuvanje toplotne energije najbolje se prikazuje na zastakljivanje terase. Zatvaranje terasa može sprečiti i do 40% toplotnih gubitaka, a dodatni prostor koji dobijate zastakljivanjem možete iskoristiti za namenu po vašoj želji. Zastakljivanje terase PVC stolarijom izuzetno je rešenje i kada je reč o uređenju malih stanova, gde se mora voditi računa o iskorišćenosti svakog kvadrata.

Da li je bolje kupiti gotovu PVC stolariju ili po merama?

Prema nekim iskustvima bolje je kupovati PVC vrata i prozore koji se proizvode u manjim serijama, odnosno po merama bez obzira da li su u pitanju standardne dimenzije prozora i vrata. Naime, postoje proizvođači koji na lageru imaju već gotova vrata i prozore određenih dimenzija što ubrzava proces kupovine i ugradnje. Međutim, kod ovakvih proizvoda moguća su izvesna odstupanja u kvalitetu jer se proizvode masovno. Kada je u pitanju proizvodnja po porudžbini više se obraća pažnja na detalje i ovi proizvodi su po pravilu kvalitetniji.

Takođe, treba napomenuti da polovnu PVC stolariju treba izbegavati iz više razloga. Niko ne može garantovati kvalitet proizvoda kao ni period eksploatacije, odnosno koliko dugo su korišćeni, da li je ispoštovan propisan način njihove demontaže sa objekta i da li je došlo do izvesnih oštećenja mehanizma i drugih delova PVC vrata i prozora.

Naravno, na ove proizvode teško ćete dobiti bilo kakvu garanciju a o servisiranju da i ne govorimo. Kada su u pitanju već korišćeni PVC prozori i vrata, delovi za servisiranje se u većini slučajeva teško nabavljaju a pogotovo kada je u pitanju PVC stolarija starijeg datuma. Osim toga, dešava se da ovi proizvodi dok ne pronađu kupca, dugo budu skladišteni u neprimerenim uslovima pa može doći do deformacije PVC profila.

PVC stolarija i odabir elemenata

Ukoliko kupujete novu stolariju poznatog brenda male su šanse da ćete pogrešiti. Odabirom ove stolarije činite uštedu u kućnom budžetu, koja neće proći neopaženo u godinama koje slede. Međutim, prilikom odabira PVC profila potrebno je voditi računa o određenim stavkama, kako bi vaša stolarija bila dugovečna i funkcionalna.

PVC elementi imaju višestruke prednosti, ali i jednu manu – nisu otporni na zračenje sunca, stoga morate s oprezom birati njihovu boju. Boja može da izbledi, često na nepredvidivim mestima, zavisno od klimatskog pojasa u kojem živite. Boja se naknadno ne može menjati, ramovi se ne mogu farbati, stoga je bela boja često najbolji odabir, iako je teško odoleti divnim nijansama koje se nude u karti boja PVC elemenata.

Profesionalna ugradnja pvc prozora i vrata

Bez sumnje, najkvalitetnija je nemačka PVC stolarija, zato ukoliko želite kvalitet, postojanost, funkcionalnost i energetsku uštedu, odlučite se za one domaće proizvođače koji nabavljaju sirovine i sarađuju sa nemačkim renomiranim firmama kao što je Rehau.

Druga stavka na koju posebno treba da obratite pažnju je ugradnja.

Sve i da ste nabavili kvalitetne PVC prozore i vrata, a montažu vam vrše nestručni majstori, izgubićete mnogo. Firme koje prodaju PVC stolariju, a nemaju svoje profesionalne montažere nisu dobar izbor. Ne poveravajte ugradnju PVC stolarije rođacima, prijateljima, komšijama ukoliko nisu obučeni majstori.

Ako želite da proverite da li firma od koje kupujete PVC stolariju obavlja kvalitetnu ugradnju obavezno ih pitajte da li montažu rade po principima RAL ugradnje. Ukoliko znaju o čemu je reč, verovatno je i primenjuju.

RAL ugradnja PVC prozora podrazumeva montažu PVC stolarije prema propisanim uputstvima i smernicama RAL Asocijacije za osiguranje kvaliteta prozora i vrata (RAL Gütegemeinschaft Fenster und Türen e. V.).

Ova pravila se odnose na pravilnu demontažu postojeće stolarije, propisanu pripremu zidarskog otvora za ugradnju i kvalitetan spoj stolarije sa građevinskim objektom. Samo uz RAL ugradnju, PVC vrata i prozori mogu obezbediti svoj puni potencijal u pogledu energetske uštede, funkcionalnosti i postojanosti.

Zato nas pozovite, svi Megaplast proizvodi nose oznaku CE kvaliteta i sertifikat instituta IFT Rosenheim, a naši majstori obučeni su za montažu PVC stolarije po pravilima i principima RAL ugradnje. Stojimo vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja i informacije.