Uvek kupujte nove PVC prozore i vrata proverenih proizvođača jer samo tako obezbeđujete njihovu dugovečnost i garantovanu energetsku uštedu.

Pozivajući se na njihovu postojanost, javlja se pitanje kupovine polovne PVC stolarije kao isplative investicije. A da li je zaista tako, pokušaćemo da objasnimo u tekstu koji sledi.

Pre svega, razlog zašto se neko odlučuje za kupovinu polovnih stvari je naravno ušteda novca. Međutim, kupovina već korišćenih stvari je veliki rizik. Nikad se ne zna šta se zapravo kupuje i može se lako desiti da umesto da uštedimo zapravo izgubimo novac.

Kupovina polovnih prozora – da ili ne

Kad je reč o stolariji, svakako bi trebalo izbegavati kupovinu polovnih prozora i vrata. Polovni drveni prozori iako možda izgledaju kao novi, verovatno kriju niz nedostataka. Pre prodaje, vešti majstori ih mogu lako “našminkati” da izgledaju očuvano. Malo šmirglanja, zatezanja, prefarbavanja i kupac se lako može dovesti u zabludu.

Kod nabavke polovnih PVC prozora, kupci se još više nalaze u dilemi. Zna se da PVC stolarija u nepromenjenom obliku može trajati i do 30-40 godina. Zato deluje prihvatljivo da je kupovina polovnih prozora i vrata sasvim ispravna odluka.

Međutim, nije baš tako, a evo i zašto.

Nova PVC stolarija vs polovna

Ukoliko se odlučite za kupovinu polovne PVC stolarije imajte u vidu da nikad sa sigurnošću ne možete znati:

– Koliko je polovna PVC stolarija stara?

– Od kakvih je materijala napravljena?

– Kako je njome rukovano i kako je održavana?

– Kako je demontirana sa objekta?

– Kolika je njena realna cena?

Kada kupujete polovnu PVC stolariju, prodavac vam lako može “prodati” priču da je ona na objektu bila ugrađena recimo 5 godina. Na “oko” njena starost se ne može utvrditi. Zato možda rizikujete da umesto stolarije stare pet godina, kupite stolariju staru i do 20 godina. Ovo posebno važi kada se polovni PVC prozori i vrata uvoze iz Nemačke koja ima najdužu tradiciju njihovog korišćenja.

S druge strane, nemački kvalitet PVC stolarije je dobro poznat svima. Međutim, može se desiti da vam pod “nemačkim kvalitetom” preprodavac zapravo proda kineske prozore i vrata. Kineska PVC stolarija nije dobar izbor ni kada je nova a pogotovo kada je polovna. Ovo posebno važi kada je u pitanju kvalitet šarki, okova, dihtunga i brava koji kada dolaze iz kineske proizvodnje. Poznato je da često ne funkcionišu kako treba. Isto važi i za kvalitet ugrađenog stakla.

Takođe, treba imati u vidu da PVC stolariju odlikuje dugovečnost, postojanost i funkcionalnost ali samo ako je njome rukovano pravilno. Pored toga, prilikom demontaže sa objekta ona može biti oštećena što se na prvi pogled ne može uočiti. Tako da i tu mogu nastati problemi.

Zaključak

I na kraju, uzimajući u obzir sve napred izneto, nikad ne možete znati kolika je realna cena polovne PVC stolarije. Ako znamo da polovni PVC prozori nemaju nikakvu garanciju, zaključak je da kupovina ovakve stolarije ipak nosi veliki rizik.

Ako se gleda na duže staze, kupovina polovne PVC stolarije nije isplativa. Može se desiti da umesto da uštedite novac zapravo ga izgubite. Ako je stolarija lošeg kvaliteta, sve ono što ste uštedeli prilikom kupovine možete izgubiti na troškovima grejanja ili rashlađivanja. Ako se pri tome desi, da je morate menjati za desetak godina ili manje, svakako niste doneli dobru odluku.

Zato ne rizikujte nego kupite novu PVC stolariju od proverenih proizvođača. Megaplast kompanija garantuje kvalitet svojih prozora i vrata. Stojimo Vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja i informacije o našim proizvodima i načinu njihove ugradnje.