Polovna PVC stolarija

Kupovina polovnih stvari u zemlji u kojoj živimo učestala je pojava. Prvo su se pojavili second hand prodavnice garderobe, a zatim je nastao pravi „bum“ prodaje nameštaja uvezenog iz zemalja Evropske Unije. Zajedno sa polovnim nameštajem, čija je prodaja munjevito rasla, otpočeo je uvoz PVC stolarije.

Polovna PVC stolarija se često kupuje, međutim ona predstavlja proizvode koji treba da se postaraju za bezbednost našeg doma u svakom smislu. Postavlja se pitanje da li je ušteda koju kupljena polovna stolarija iz inostranstva omogućava vredna rizika? Da li su polovna PVC vrata jednako dobra, dugovečna i kvalitetna kao PVC stolarija kupljena od proizvođača?

Iskustva kupaca su, kao i uvek, različita. Dok jedni tvrde da su relativno zadovoljni kupovinom, naročito imajući u vidu uštedu, drugi su požalili svoju odluku nedugo nakon kupovine. Imajte na umu da polovna PVC stolarija nema garanciju i u slučaju da niste zadovoljni, ne možete pozvati proizvođača da servisira proizvod.

Kupovina nove PVC stolarije uvek je bolji odabir, odgovorno tvrdimo, a u nastavku teksta obrazložićemo i zašto.

Kupovina polovne PVC stolarije nije ušteda

Uvek kupujte nove PVC prozore i vrata proverenih proizvođača jer samo tako obezbeđujete njihovu dugovečnost i garantovanu energetsku uštedu.

Pozivajući se na njihovu postojanost, javlja se pitanje kupovine polovne PVC stolarije kao isplative investicije. A da li je zaista tako, pokušaćemo da objasnimo u nastavku ove priče.

Pre svega, razlog zašto se neko odlučuje za kupovinu polovnih stvari je naravno ušteda novca. Međutim, kupovina već korišćenih stvari je veliki rizik. Nikad se ne zna šta se zapravo kupuje i može se lako desiti da umesto da uštedimo zapravo izgubimo novac.

Nova PVC stolarija vs polovna

Ukoliko je polovna PVC stolarija vaš odabir za investiranje, imajte u vidu da nikad sa sigurnošću ne možete znati sledeće stavke:

Pouzdanost prodavca od kojeg kupujete polovnu PVC stolariju

Grad Beograd, Novi Sad, Stara Pazova, Novi Pazar i mnogi drugi, imaju veliki broj kako legalnih, tako i nelegalnih prodavaca PVC stolarije. Prodavci polovne stolarije po pravilu nemaju nikakve deklaracije, niti garancije, te nikada ne možete biti sigurni u kvalitet kupljene robe. Samo je investicija u PVC stolariju ovlašćenog prodavca dobra investicija.

Koliko je polovna PVC stolarija koju kupujete stara?

Prilikom kupovine polovne stolarije nikada ne možete biti sigurni u njenu starost, već morate verovati na reč prodavcu. Polovna PVC stolarija ima iste generalne karakteristike kao i nova – odlikuju je izdržljivost i otpornost, zbog kojih je toliko tražena i željena među kupcima.

Kada kupujete polovnu PVC stolariju, prodavac vam lako može “prodati” priču da je ona na objektu bila ugrađena recimo 5 godina. Na “oko” njena starost se ne može utvrditi. Zato možda rizikujete da umesto stolarije stare pet godina, kupite stolariju staru i do 20 godina. Ovo posebno važi kada se polovni prozori i vrata i ostali elementi uvoze iz Nemačke koja ima najdužu tradiciju njihovog korišćenja.

Očekivano bi bilo da je polovna PVC stolarija koja je bila korištena niz godina cenovno povoljnija od elemenata koji su bili u upotrebi svega godinu dana. Međutim, upravo zbog nemogućnosti određivanja starosti PVC stolarije, bez prisustva stručnog lica, cena zavisi isključivo od prodavca. Postoji velika mogućnost da ćete preplatiti polovne komade koji su dugo bili u upotrebi, a zatim su odbačeni.

Materijal od kojeg je polovna PVC stolarija napravljena

Kvalitet PVC stolarije može drastično varirati, Određeni komadi su napravljeni od najkvalitetnijih materijala ili kombinacije materijala (pvc i alu), dok se kod proizvodnje drugih koriste materijali koji nisu dovoljno otporni i brzo propadaju. Ne moramo naglašavati da postoje materijali koji mogu izazvati štetne posledice po zdravlje ukućana u čijem domu su ugrađeni.

Polovna PVC stolarija nema deklaracije i garancije proizvođača. Njenom kupovinom pristajete na potencijalni rizik. Nećete znati da li je kvalitetna, otporna, izdržljiva, te da li je bezopasna po vaše zdravlje i vašu okolinu.

Imajte na umu da je ugradnja vrata i prozora investicija koja se ne ponavlja svakog dana. Kada ih jednom ugradite, vaša očekivanja da ste mirni narednih desetak godina su potpuno opravdana.

Spomenuli smo polovnu stolariju iz Nemačke. Nemački kvalitet PVC stolarije je dobro i nadaleko poznat svima. Međutim, može se desiti da vam pod “nemačkim kvalitetom” preprodavac zapravo proda kineske prozore i vrata. Kineska PVC stolarija nije dobar izbor ni kada je nova a pogotovo kada je polovna. Ovo posebno važi kada je u pitanju kvalitet šarki, okova, dihtunga i brava koji kada dolaze iz kineske proizvodnje. Poznato je da često ne funkcionišu kako treba. Isto važi i za kvalitet ugrađenog stakla.

Da li je polovna PVC stolarija servisirana?

PVC stolariju odlikuje dugovečnost, postojanost i funkcionalnost ali samo ako je njome rukovano pravilno. Način rukovanja i održavanja polovne stolarije nikada nećete saznati. Obzirom da su u pitanju veoma otporni materijali (ukoliko je ispoštovan minimum standarda kvaliteta), polovna PVC stolarija može biti bez ili sa minimalnim tragovima korištenja. Ovo je još jedan rizik na koji pristajete zarad uštede, čije posledice ćete sagledati kada mogućnost povrata novca ili reklamacije ne bude moguća.

Kako je demontirana sa objekta?

Način demontaže stolarije izuzetno je bitan. Demontažu treba da vrše isključivo stručna lica, kako bi se izbeglo njeno oštećenje i mogući lomovi. Međutim, prilikom otkupa polovne PVC stolarije, često su lica koja je skidaju sa objekta nestručna, te postoji potreba za naknadnim reparacijama. Greške u popravkama polovne stolarije neiskusno oko neće primetiti, ali te greške mogu dovesti do smanjene toplotne i zvučne izolacije, pojave kondenzacije, propuštanja i mnogih drugih problema.

Koja je realna cena polovne PVC stolarije?

To je pitanje čiji odgovor nikada nećete saznati. Retki su slučajevi kada će prodavac iskreno reći starost, a samim tim i cenu polovnih elemenata koje kupujete.

Kupovina polovnih PVC prozora – da ili ne?

Kad je reč o stolariji, svakako bi trebalo izbegavati kupovinu polovnih prozora i vrata. Polovni drveni prozori iako možda izgledaju kao novi, verovatno kriju niz nedostataka. Pre prodaje, vešti majstori ih mogu lako “našminkati” da izgledaju očuvano. Malo šmirglanja, zatezanja, prefarbavanja i kupac se lako može dovesti u zabludu.

Kod nabavke polovnih PVC prozora, kupci se još više nalaze u dilemi. Zna se da PVC stolarija u nepromenjenom obliku može trajati i do 30-40 godina. Zato deluje prihvatljivo da je kupovina polovnih prozora i vrata sasvim ispravna odluka.

Međutim, kupovina polovnih PVC prozora je „kupovina mačke u džaku“. Nikada nećete biti sigurni u starost kupljenih prozora, u način na koji je njima rukovano, da li su i kako bili održavani? Nećete znati da li su stigli do vas u svom autentičnom stanju ili su bili popravljani, a samim tim da li će vam obezbediti potrebnu izolaciju. Kvalitet materijala od kojih su izrađeni ostaće uvek upitan.

Kupovina prozora je investicija prilikom koje su benefiti dugoročno mnogo bitnije od ostvarene uštede.

Zaključak

I na kraju, uzimajući u obzir sve napred izneto, nikad ne možete znati kolika je realna cena polovne PVC stolarije. Ako znamo da polovni PVC prozori nemaju nikakvu garanciju, zaključak je da kupovina ovakve stolarije ipak nosi veliki rizik.

Ako se gleda na duže staze, kupovina polovne PVC stolarije nije isplativa. Može se desiti da umesto da uštedite novac zapravo ga izgubite. Ako je stolarija lošeg kvaliteta, sve ono što ste uštedeli prilikom kupovine možete izgubiti na troškovima grejanja ili rashlađivanja. Ako se pri tome desi, da je morate menjati za desetak godina ili manje, svakako niste doneli dobru odluku.

Zato ne rizikujte nego kupite novu PVC stolariju od proverenih proizvođača. Megaplast kompanija garantuje kvalitet svojih prozora i vrata. Stojimo Vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja i informacije o našim proizvodima i načinu njihove ugradnje.

Ako vam se dopao članak, pročitajte još i tekst 6 signala koji ukazuju da vam je potrebna zamena stolarije.