Podno grejanje

Idealan spoj komfora i uštede

Kvalitetni PVC prozori obezbeđuju toplinu Vašeg prostora i više novca u kućnom budžetu. Ukoliko ste PVC prozore i vrata ugradili po sistemu RAL ugradnje (uz poštovanje  propisanih svetskih standarda RAL asocijacije), za Vaš dom definitivno neće biti zime. Instaliranje podnog grejanja doprinosi još značajnijem smanjenju troškova za grejanje.

Podno grejanje donosi uštedu energije i do 15%. Gubici toplote prilikom provetravanja PVC prozora su značajno umanjeni u odnosu na ostale sisteme grejanja. Željena temperatura se brzo postiže i održava, obzirom da je u pitanju veliko grejno telo koje ravnomerno raspoređuje toplotu. U prilog tome govori i činjenica da podno grejanje zadržava temperaturu i do deset sati nakon gašenja kotla.

Podno grejanje pruža pravi komfor stanovanja. U prostoru je ugodno toplo, grejna tela nisu vidljiva čime se obezbeđuje i više slobodnog prostora uz jednostavnije održavanje čistoće.  Podno grejanje u kombinaciji sa kvalitetnom PVC stolarijom eliminiše problem kondenzacije u stambenom prostoru, obzirom da kvalitetni PVC prozori imaju ugrađene ventilacione sisteme za cirkulaciju i razmenu vazduha. Osim toga, pojava vlage se isključuje i redovnim provetravanjem koji je svakako potrebno svakom prostoru bez obzira na vrstu i sistem grejanja.

Što se tiče troškova ugradnje, podno grejanje je danas konkurentno ostalim sistemima grejanja i po tom pitanju. Na osnovu analize renomiranih nemačkih proizvođača, za podno grejanje potrebno je izdvojiti približnu sumu novca kao i za centralno radijatorsko zagrevanje prostora. Podno grejanje je veoma dobar izbor i za osobe koje pate od alergijskih tegoba, jer je podizanje prašine značajno smanjeno prilikom emitovanja toplote.

Postupak ugradnje podnog grejanja

Dakle, PVC stolarija i podno grejanje su idealan spoj za uštedu energije i komfor stanovanja. Podno grejanje je najbolje instalirati u fazi gradnje objekta. Visina instalacije iznosi od 10 do 12 cm što znači da PVC stolarija mora biti u toj srazmeri podignuta u odnosu na betonsku ploču.

Podno grejanje čini podloga, grejna tela odnosno cevi i završna obloga. Kada je reč o podlozi, ona može biti od stirodura i armaturne mreže, a može se koristiti već gotova podloga kao što su stiroterm ploče koje unutar sebe imaju integrisane kanale za cevi.

Cevi se po pravilu postavljaju u razmaku od 20 do 30 santimetara na dužini do 100 metara i mogu se postavljati spiralno ili rebrasto. Preporučuje se da završna podloga bude od keramike, mermera, granita jer ovi materijali predstavljaju najbolje toplotne provodnike. Nakon instalacije a pre ravnajućeg sloja neophodno je izvršiti probu sistema podnog grejanja radi otklanjanja svih eventualnih nepravilnosti.

Sam način ugradnje je jednostavan i ne traje dugo. Cena ugradnje podnog grejanja može značajno da se razlikuje. Na cenu utiče kvalitet cevi, vrsta podloge kao i regulacija temperature. Naprimer, cena je viša ukoliko se radi regulacija temperature za svaku prostoriju pojedinačno u odnosu na regulaciju temperature za ceo stambeni prostor.

Održavanje podnog sistema grejanja

Podno grejanje kao i svaki drugi sistem grejanja zahteva povremeno održavanje. Održavanje podrazumeva zamenu ventila i pumpi nakon izvesnog vremena. Ukoliko je sistem pravilno postavljen uz korišćenje najkvalitetnijih materijala, rizik od propadanja i curenja je praktično eliminisan. Cevi su zaštićene od mehaničkih udara betonskim slojem a pravilan razmak između cevi sprečava spojeve i druge rizične pojave.

U odnosu na radijatorski sistem grejanja, podno grejanje zahteva dosta nižu temperaturu vode (maksimalno 40 stepeni). Pored zagrevanja stamenog i poslovnog prostora, podno grejanje se može koristiti i za zagrevanje trotoara, parkinga, pešačkih staza s tim što je u ovim slučajevima dovoljna temperatura vode od 10-ak stepeni. Dakle, podno grejanje je ne samo praktično, već i štedljivo kao i kvalitetna PVC stolarija. Zato se odlučite za ovu dobitnu kombinaciju, a mi ćemo vam preporučiti koju vrstu PVC prozora i vrata da izaberite za svoj potpuni komfor i uživanje. Samo nas pozovite.