Kako nastaje PVC prozor

PVC prozori su lideri energetske uštede. To je već svima dobro poznato. Štede efikasno energiju i zimi i leti. Za zagrevanje prostora, kao i za rashlađivanje, potrebno je mnogo manje novca za energente ukoliko je na objektima instalirana kvalitetna PVC stolarija. Zato saznajte kako nastaje PVC prozor.

Ostale prednosti takođe su vrlo dobro poznate. Štite efikasno od buke i ostalih spoljnih i vremenskih uticaja. Čak i ako stanujete u najbučnijem delu grada, kada zatvorite svoje PVC prozore, buka će nestati.

Kvalitetniji PVC prozori imaju posebne sisteme ventilacije koji obezbeđuju prozračnost prostorija, sisteme za zaštitu od provala i sprečavanje kondenzacije. Ne zahtevaju posebno servisiranje, a troškovi njihovog održavanja su minimalni.

Pored toga, dizajn i izbor boja se neprestano unapređuje. Dostupni su u raznim bojama i dekorima drveta. Staklo je takođe vrhunskog kvaliteta i neprestano se traga za inovativnim rešenjima. Neka od njih su staklo koje se samo pere, odbija ili privlači sunčeve zrake i još mnogo toga.

Dakle, ko god da se opredeli za kvalitetnu PVC stolariju neće se pokajati. A kako nastaje jedan ovakav magičan prozor?

Kako nastaje PVC prozor

Proces proizvodnje PVC prozora sastoji se iz nekoliko koraka:

Sečenje

Prvo se pravi konstrukcija prozora odnosno štok i krila prozora. Za to je potrebno iseći PVC profil na željenu dimenziju prozora. PVC profili se obično proizvode i isporučuju u šipkama dugim 6 metara.

PVC profili se seku na specijalnoj mašini pod uglom od 45 stepeni da bi se kasnije lakše spojili. Kada su isečena sva četiri dela štoka i krila prozora, potrebno je unutar njih ubaciti čelična ojačanja koja obezbeđuju da prozori budu stabilni.

Armiranje

Ojačanja su ustvari čelične šipke koje se seku takođe u skladu sa dimenzijama prozora. Šipke se seku pod pravim uglom i za 10 mm su kraće od dužine profila. Čelična ojačanja ubacuju se u žljebove unutar PVC profila, a zatim se šrafe i fiksiraju. Na taj način prozori su ojačani.

Na profilima je potrebno izbušiti drenažne rupe koje obezbeđuju oticanje viška vode, a nakon toga profili se spajaju pod uglom pod kojim su sečeni i ubacuju u mašinu za lepljenje, odnosno varilicu gde se greju tzv. peglom.

Varenje

Kada je postignuta temperatura od 250 °C ćoškovi PVC profila se blago tope, a zatim se pod pritiskom od 5 bara slepljuju jedan za drugi. Ovaj proces varenja odnosno lepljenja traje svega 30-ak sekundi.

Potom je potrebno zavarena mesta očistiti i uglačati. Zavareni štok ili krilo prozora ubacuje se u mašinu za čišćenje gde se skidaju sve neravnine od varenja. Kada je potrebno ivice štoka se mogu dodatno i ručno obraditi.

Okivanje

Sledeći korak je postavljanje mehanizma za otvaranje prozora odnosno šarki, okova, kvaka. Na kraju dolazi montiranje stakla. Obično se vrši dvostruko zastakljivanje, a razmak između stakla mora biti 16 mm. Stakla se pričvršćuju i fiksiraju lajsnama.

Nakon toga prozor je spreman za ugradnju. Što se tiče same ugradnje, preporuka stručnjaka je da montažu prozora poverite iskusnim profesionalcima. Oni će ispoštovati sve principe RAL ugradnje, koja podrazumeva maksimalnu energetsku uštedu tokom eksploatacije.

PVC prozori nakon ugradnje – održavanje i nega

PVC prozori se održavaju na krajnje jednostavan način. Sve što treba je da ih povremeno obrišete vlažnom krpom. U slučaju veće zaprljanosti, ne treba korisiti agresivna sredstva, već samo blagu sapunicu. Postoji i specijalan set za održavanje PVC stolarije.

Za dugotrajnu funkcionalnost treba ispoštovati i pravila koja se tiču provetravanja. Za vreme grejne sezone, prozore ne bi trebalo otvarati na ventus odnosno kip. Duže otvaranje prozora na kip, dovodi do hlađenja zidova oko prozora što može izazvati pojavu vlage. Opšte je pravilo da prostorije treba provetravati dva do tri puta dnevno, tako što se prozori širom otvore na nekoliko minuta. PVC stolariju iz Megaplast radionice odlikuje vrhunski kvalitet, što potvrđuju brojna priznanja koja je osvojio naš tim. Renomirani evropski Institut za građevinarstvo iz Rozenhajma, među prvima u Srbiji dodelio nam je Sertifikat i oznaku CE kvaliteta. Zato nas pozovite, informišite se o svim uslovima prodaje i saradnje sa našom kompanijom.