PVC prozori i načini otvaranja

Odaberite najbolje rešenje za sebe

Odlučili ste da svoj poslovni ili stambeni prostor učinite energetski efikasnim i maksimalno udobnim pomoću kvalitetne PVC stolarije. Izabrali ste veličinu prozora, boju, oblik i ostaje vam još samo da saznate koji načini otvaranja su dostupni u cilju što bolje funkcionalnosti i iskorišćenosti prostora. Način otvaranja PVC prozora potrebno je prilagoditi uslovima stanovanja ili specifičnim potrebama korisnika. U tom smislu, industrija okova za prozore nudi različite varijante otvaranja prozora.

PVC prozori sa standardnim načinom otvaranja

Najčešće srećemo PVC prozore sa standardnim načinom otvaranja. Oni mogu biti jednokrilni, dvokrilni, trokrilni a mogu imati i više krila u skladu sa zahtevima kupca. Krila kod ovih PVC prozora spojena su ramom i mogu se otvarati ka unutra ili ka spolja. Najčešće se izrađuju prozori koji se otvaraju ka unutra. Po želji naručioca mogu se izrađivati i sa sistemom otvaranja ka spolja. Načini otvaranja PVC prozora se mogu i kombinovati, tako da se ovi prozori mogu otvarati i na kip ili ventus.

Prozori sa nagibno-otklopnim načinom otvaranja

Prozori sa nagibno-otklopnim načinom otvaranja su prozori koji se otvaraju oko donje horizontalne ose. U pitanju je tzv. otvaranje na kip ili ventus. Ovaj način otvaranja može se kombinovati sa standardnim načinom otvaranja. Ali u nekim situacijama kada je zbog specifičnih uslova prostora moguće jedino otvaranje na kip. Takav je slučaj sa prozorima koji su ugrađeni na većim visinama i oni se mogu otvarati i pomoću poluge. Prozori se mogu otvarati i oko donje horizontalne ose i ovakav način otvaranja najčešće se primenjuje u prostorima koji zahtevaju stalnu ventilaciju.

PVC prozori sa okretno-nagibnim načinom otvaranja

Prozori sa okretno-nagibnim načinom otvaranja tzv. dry-kip, su prozori kod kojih je kombinovan okretni i nagibni načini otvaranja. Ovi prozori otvaraju se oko krajnje vertikalne i donje horizontalne ose. Ugrađuje se na jednokrilne prozore. Krilo prozora otvara se prema unutra što ih čini veoma funkcionalnim za provetravanje i održavanje. Kod ove vrste prozora postoji ograničenje u dimenzijama, odnosno prozori ne mogu biti širi nego viši da ne bi došlo do opterećenja nosača i savijanja okvira.

Prozori sa kliznim otvaranjem

PVC prozori sa kliznim načinom otvaranja veoma su praktični i za stambene i za poslovne prostore ne samo zbog lakog načina otvaranja, već i zbog toga što štede prostor. Prozor se otvara pomoću točkića koji klize po gornjoj i donjoj vodilici. Dakle, jedno krilo prozora klizi pored drugog a moguća je i kombinacija otklopno-kliznog i podizno-kliznog mehanizma otvaranja. Klizni prozori zadovoljavaju sve zahteve u pogledu funkcionalnosti, praktičnosti i estetike. Obično se koriste za zatvaranje velikih otvora kao što su terase, balkonska vrata, u ugostiteljskim objektima kao pregradni zidovi, za odvajanje prostora i slično.

PVC prozori koji se otvaraju kao harmonika

Harmonika klizni PVC prozori pogodni su za veće poslovne prostore poput hotela, restorana, kafića jer mogu poslužiti i kao staklena pregrada odnosno zid. Otvaraju se tako što se jedno krilo preklapa preko drugog. Obično se izrađuju kao trokrilni i višekrilni prozori. Moguće je izabrati rešenje gde se sva tri krila otvaraju u jednu stranu, ili da se dva krila otvaraju u jednu stranu, a treće na drugu. Ovaj sistem otvaranja prostora takođe štedi prostor i omogućava maksimalan dotok svetlosti.

Pored načina otvaranja prozora, klijent može izabrati i dodatne elemente prozora kao što su samopodizni mehanizam, blokada ručke, mehanizam koji sprečava zatvaranje prozora, mehanizam za blokadu otvaranja prozora i slično. Svi ovi dodaci doprinose funkcionalnosti prozora i povećaju udobnost stanovanja.

U slučaju nedoumica ili dodatnih informacija u vezi sa načinom otvaranja kao i predloga rešenja, možete kontaktirati Megaplast tim, koji će svojom stručnošću pomoći u izboru prave opcije, u skladu sa Vašim potrebama.