Jesenje održavanje PVC stolarije

Dočekajte spremni hladno vreme

Iako PVC stolarija ne zahteva poseban postupak održavanja, pred nastupajuće hladno vreme i padavine potrebno im je posvetiti malo pažnje, pogotovo kad je u pitanju održavanje okova i dihtunga. Za čišćenje i održavanje PVC stolarije nikako ne treba koristiti agresivna sredstva i grube predmete. Najbolje je koristiti profesionalna sredstva za čišćenje od proverenih proizvođača. Ova sredstva obično su dostupna u setu koju sadrži sve što vam je potrebno za pravilno čišćenje i negu.

Čišćenje i održavanje PVC ramova i stakla

PVC ramovi i prozorska stakla se mogu čistiti uz pomoć magične ili druge mekane krpe, umočene u toplu vodu sa ili bez malo sapunice ako je u pitanju veća zaprljanost. Ukoliko ste preterali sa deterdžentom, verovatno će biti potrebno dodatno ispiranje čistom vodom kako ne bi ostali tragovi čišćenja. Možete koristiti i razna dostupna sredstva za čišćenje stakla koja možete razrediti vodom ukoliko su jačeg hemijskog sastava. Nakon čišćenja, stakla prebrišite papirnim ubrusom radi visokog sjaja i eventualnog otklanja zaostalih tragova sapunice.

Najbolje je koristiti profesionalna sredstva za čišćenje PVC stolarije. Sa ovim sredstvima ste sigurni da ste obezbedili najbolju zaštitu svojih PVC prozora i vrata. Ova sredstva su namenjena za održavanje PVC stolarije i ne sadrže razređivače, PH su neutralna. Takođe imaju i antibakterijsko dejstvo, ne ostavljaju tragove čišćenja i pružaju blistavi sjaj.

Čišćenje i održavanje PVC okova i dihtunga

Pored PVC ramova i prozorskih stakala, sezonski je potrebno očistiti i okove, duhtunge i gumene delove okvira. Za servisiranje okova i dihtunga potrebno je naneti nekoliko kapi ulja za podmazivanje. Time se omogućava pravilno funkcionisanje svih pokretnih delova prozora i zaštita od rđe.

Brave na vratima najlakše se podmazuju tako što se ulje za podmazivanje stavi na ključ koji se nekoliko puta okrene u bravi kako bi se ulje ravnomerno rasporedilo. Šarke na prozorima su najosetljivije usled čestog otvaranja i spoljnih uticaja pa ih obavezno treba podmazati. Nekoliko kapi ulja za podmazivanje nanese se na šarke a zatim se prozor par puta otvori i zatvori.
Za održavanje PVC stolarije i njenih gumenih delova okvira i sprečavanja smrzavanja tokom zimskih meseci, gumu je potrebno premazati glicerinom ili drugim sličnim sredstvom. Najbolje je gumene delove poprskati specijalnim sprejom ili prebrisati maramicom za održavanje gume. Time se obezbeđuje održavanje njene elastičnost i funkcionalnosti.

Upotrebom Seta za održavanje PVC stolarije dobijate sva potrebna sredstva, a Vaša stolarija će Vas uz minimalan trud dugo služiti i biti kao nova.

Ne zaboravite provetravanje

Za pravilno održavanje i funkcionisanje PVC prozora, veoma bitna stavka je pravilno provetravanje. U skladu sa tim, u toku grejne sezone treba izbegavati otvaranje prozora na kip kako ne bi došlo do vlaženja zidova. Radi provetravanja i ulaska svežeg vazduha dovoljno je prozore širom otvoriti na nekoliko minuta dva do tri puta dnevno. Ovakvo provetravanje efikasno štedi energiju i sprečava pojavu kondenzacije i buđi.

Pravilno negujete i održavajte svoju PVC stolariju jer time obezbeđujete sebi i svojoj porodici ne samo udobnost i viši kvalitet stanovanja već i zdraviju životnu sredinu uz pravilno funkcionisanje Vaše PVC stolarije u dužem vremenskom periodu.

Ako vam se dopao članak, pročitajte još i tekst Da Vaši prozori zauvek ostanu novi.