Vreme je za cveće

Prolećno ulepšavanje prozora i balkona

Ljubitelji cveća jedva su dočekali proleće da ulepšaju svoje prozore, balkone i terase. Doduše, ove godine kiša je baš uporna i ne dozvoljava suncu da zagospodari nebom. To nikako ne smeta pravim zaljubljenicima u cveće, koji uveliko premeštaju svoje ljubimce na balkone i terase.

Višegodišnjim biljkama sada društvo prave i raznobojne jednogodišnje cvetnice, od kojih su na našim prostorima najpopularnije muškatle, petunije i surfinije. Mogu se gajiti u žardinjerama na prozorima, običnim ili visećim saksijama. Izgledaju veoma atraktivno na svakom balkonu dajući mu  prijatnu domaćinsku i romantičnu notu.

Ukoliko ste početnik u gajenju balkonskog cveća, morate znati koja vrsta cveća je najpogodnija za gajenje na terasi u odnosu na količinu svetlosti. Direktna izloženost suncu može upropastiti vaše napore da cvećem ulepšate svoj balkon ili prozor. Isto važi i za  preterano senovita mesta. Neke biljke vole svetlost i toplotu, dok druge više vole da uživaju u hladovini. Evo, koje su to biljke.

Izaberite najpogodnije cveće za svoju sunčanu terasu

Ukoliko je vaša terasa južno orjentisana, obavezno izaberite cveće kome prija velika količina sunca kao što su muškatle, petunije i margarite. Veoma atraktivno izgledaju i na prozoru, a puzavice ili grmolike muškatle raskošnih boja svaki zatvoren balkon učiniće prelepim mestom za odmor i relaksaciju.

Ukoliko ste se odlučili za petunije, razveseljavaće vas celo leto svojim bogatim cvetovima pod uslovom da im posvetite malo dodatne pažnje. Petunije je potrebno prehranjivati jednom nedeljno, najbolje tečnim đubrivom i redovno odstranjivati sasušene cvetove.

Grmolike margarite sa svojim malim cvetovima takođe su odličan izbor. Cvetaju od maja do oktobra i vole direktno sunce. Ukoliko ih skratite odmah posle cvetanja, obradovaće vas svojim prelepim cvetovima i sledeće godine ali morate redovno deliti bokore tj. grmove.

Dobar izbor za sunčane terase i prozore su i pustinjska ruža, verbena i salvije, a ukoliko je vaša terasa tokom dana većinom u hladu, pročitajte u nastavku koje biljke treba da gajite.

Cveće za senovite terase

Terase i prozori severno orjentisani pogodni su za gajenje hortenzije, begonije ili fuksije. Hortenzija ima velike, žbunaste cvetove različitih boja i nijansi, od bledo roze do plave, a neke od njih čak i menjaju boju. Najbolje je da ih zasadite u velikoj žardinjeri. Treba ih redovno zalivati ali voditi računa da zemljište ne bude preterano vlažno.

Begonije takođe ne vole direktnu svetlost. Najpogodnije meto za saksiju sa begonijom je senovito mesto zaštićeno od vetra i promaje. Cveta od jula do septembra, a može se nabaviti u raskošnoj paleti boja, od bele i žute, do ružičaste i crvene. Neke begonije mogu imati i višebojne cvetove.

Fuksije se nazivaju još i minđušice jer upravo podsećaju na njih. U pitanju je višegodišnja biljka i može se gajiti kao puzavica ili grm. Vole laganu hladovinu a lepo podnese i sunce ako nije direktno upereno u njih. Sade se od kraja maja do sredine juna u dobro dreniranu zemlju. Kada se gaje u stanu odgovara im mesto pored zapadnog ili istočnog prozora.

Kako iskombinovati boje cveća

Kada ukrašavate balkon ili prozor cvećem odlučite se za dve ili tri boje iste vrste koje ćete ukomponovati u ostatak eksterijera. Ukoliko, želite da na balkonu gajite različite vrste cveća, povedite računa da to budu kompatibilne vrste. Vodite računa i o eksterijeru. Ako je vaša fasada bele boje, odabir cveća sa belim ili bledim cvetovima ne bi bio najsrećniji izbor, ali bi zato crveni ili plavi cvetovi bili fantastična kombinacija. U suštini, kombinacije nisu toliko važne. Bitno je da vi uživate u svom cveću. A ukoliko želite da u njemu uživate i tokom zime na svojoj terasi, možete je zastakliti i tako stvoriti pravu pravcatu baštu u svom stambenom prostoru. Idealan način za zastakljivanje terasa je PVC stolarija. PVC prozori zaštitiće vaše cveće od hladnoće, obezbeđujući mu istovremeno dovoljno svetlosti i prozračnosti a vama uživanje tokom cele godine.