balkon ukrašen cvećem

Na novosadskom naselju Liman, koje je sljubljeno sa Dunavom, nalazi se jedna petospratnica sa balkonom smeštenom ispred stana, na severnoj strani. Godinama je, zavisno od godišnjeg doba, na meti vetra, kiše i snega. I poznate limanske prašine. Vlasnici stana zimi su bili prinuđeni da na stara balkonska vrata, koja nisu dihtovala, s unutrašnje strane stavljaju ćebad! A ona se, kad s Dunava krene košava, viorila kao zastava.

– Ne smem da izađem na balkon – jadala se pravnica Vesna Petrović, vlasnica stana. – Zimi hladno, s proleća i jeseni mokro, a leti prašnjavo. Strašno!

Nedavno su Vesna i njen suprug Lazar, vlasnici ovog balkona, pretresli kućni budžet za novu stavku. Potom su pozvali komercijalnu službu “Megaplasta” i već sutradan su stigli tehničari. Sve izmerili, zapisali, napravili projekat i posle nedelju dana se vratili sa gotovim elementima. Zatvorili su balkon (zastaklili, kako vole da kažu Novosađani) savremenim prozorima i vratima sa višeslojnom zaštitom. Sada je ovaj doskora problematični deo stana ne samo praktičniji nego i estetski lepši. Siguran zaštinik od vremenskih neprilika.

– Oduševljeni smo! – kaže vlasnik stana gospodin Lazar, berzanski stručnjak. – Balkon je sada jedna nova, lepa, svetla prostorija za odmor. Tu pijemo jutarnju kafu, čitamo novine ili jednostavno odmaramo posle napornog radnog dana.

Na balkonu, nekada praznom, sada se nalazi i cveće, prava cvetna rapsodija. U ukusno raspoređenim saksijama zasađene su: petonija, pelargonija, pustinjska ruža, margarita, verbena… Mala staklena bašta puna raznih boja i ugodnih mirisa.

U tom prelepom kutku, koji čuvaju prozori i vrata “Megaplasta”, uživa i kćerka Petrovića, Jovanka, učenica sedmog razreda osnovne škole i njen kućni ljubimac, pas Mrvica, slatki pekinezer. Njih dvoje najviše vremena provode na preuređenom balkonu.

Ako i vama balkon nije u funkciji, samo pozovite “Megaplast”. Sve će biti drugačije. Bolje, lepše i sigurnije.