Zavese

Kako su nastale zavese

Zavese se koriste od davnina. Pojedini autori navode da se one smatraju čak i pretečom vrata. Prilikom istraživanja pećina u kojma su živeli prvi ljudi, nađeni su ostaci velikih i teških životinjskih koža za koje se smatra da su korišćene da zatvore ulaz u pećine i time zaštite njihove stanovnike od hladnoće i nepoželjnih uljeza. U drevnom Egiptu, zavese od lana a potom od pamuka i svile koristile su se kao baldahini za krevete, odvajanje prostora i zaštitu od insekata.

Kada je reč o staklenim prozorima i zavesama, staklo u prozorima počelo je da se koristi još u starom Rimu. Najpre je to bilo uglavnom obojeno staklo, velike debljine koje je jedva propuštalo svetlost. Kada su Rimljani u III. veku razvili tehniku duvanja stakla, prozorska stakla postala su providna i uglačana. Međutim, pad Rimskog carstva zaustavlja dalji napredak tehnologije proizvodnje stakla.

U to doba, crkva je i dalje koristila staklo za vitraže i mozaike, ali su obična domaćinstva uglavnom imala prozore koji su se zatvarali samo drvenim kapcima. Za zavese korišćene su odrane i nauljene životinjske kože koje su propuštale po malo svetlosti.

U XIV. veku u Francuskoj kreće se sa proizvodnjom tzv. krunskog stakla koje je propuštalo mnogo više svetlosti ali je njegova proizvodnja bila skupa. Čak su i bogate porodice imale samo po jedan stakleni prozor i to u najvažnijim odajama. Krajem XVIII. veka izmišljen je daleko jeftiniji način proizvodnje stakla i kreće se sa masovnom proizvodnjom prozorskog stakla, a samim tim i zavesa.

Najpopularnija vrsta bile su čipkaste zavese i ujedno su predstavljale demonstraciju društvenog ranga. Bogato nabrane i složene zavese, raskošne teksture bile su rezervisane samo za imućne porodice. U XX. veku razvoj sintetike menja pravac tekstilne industrije i zavese u različitim varijantama postaju dostupne svima. Danas, najnovija inovativna rešenja nam donose zavese koje štede energiju.

Energetske zavese

Možda zvuči neverovatno ali ove futurističke zavese mogu i grejati i osvetljavati prostor. Energetske zavese pored toga što sprečavaju prodor sunčeve svetlosti i toplote u dom, akumuliraju sunčevu energiju i koriste je za osvetljenje, pa čak i za zagrevanje prostora.

Prva vrsta zavesa tzv. svetleće imaju u sebi ugrađene solarne ćelije koje se tokom dana napajaju sunčevom energijom. Kada padne mrak ove zavese počinju da svetle i na taj način štede energiju koja bi inače bila utrošena za osvetljenje. Zavisno od vrste ugrađenih solarnih ćelija i njene veličine, u ovoj besplatnoj svetlosti može se uživati i do nekoliko sati neprekidno.

Druga vrsta zavesa su one na solarni pogon. Tragajući za što boljim načinima iskorišćavanja besplatne sunčeve energije, proizvođači su osmislili posebnu vrstu zavesa koje poput solarnih panela (koji se obično postavljaju na krov objekata), takođe akumuliraju sunčevu energiju.

Ove zavese se postavljaju na onim stranama objekata koji su najduže izloženi sunčevim zracima i služe za zagrevanje prostorima tokom zime. U pitanju su zavese napravljene od recikliranih solarnih panela koji su utkani u samu zavesu. Ove zavese mogu i osvetljavati i zagrevati prostoriju.

Još jedno inovativno rešenje jesu i zavese sa LED svetlom. U pitanju je zavesa u koju je ugrađena LED-solarna keramička pločica. Solarne zavese takođe sprečavaju prodor sunčeve svetlosti i toplote u stambeni prostor, a noću ga osvetljavaju.

Kako dodatno uštedeti energiju

Dok ove futurističke zavese ne postanu svakodnevnica naše kulture stanovanja, možemo reći da svaka zavesa bez obzira da li je obična, draperija ili trakasta štedi energiju i leti i zimi. Leti one sprečavaju prodor toplote u prostor, čime se štedi na troškovima za struju zbog korišćenja klima uređaja. Obratno, zimi one sprečavaju prodor hladnoće i takođe donose uštedu kroz troškove grejanja. No, ukoliko želite da značajno uštedite energiju za hlađenje ili zagrevanja prostora, odlučite se za kvalitetnu PVC stolariju. PVC prozori i vrata predstavljaju sinonim energetske uštede i ekonomičnosti. Pozovite naše stručnjake, i oni će vam preporučiti PVC prozore i vrata koji najviše odgovaraju vašim potrebama. Stojimo vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja i informacije.