Prirodno svetlo

Svetlo je izvor života. To je svima dobro poznato. Osim što je neophodna za rast i razvoj svih živih bića, dnevna svetlost je bitan faktor dobrog raspoloženja i nepresušni izvor pozitivne energije. Od nastanka ljudske civilizacije, sunčeva svetlost je bila predmet ne samo obožavanja već i proučavanja. Ljudi su smišljali kako da iskoriste dnevnu svetlost na najbolji način, ne samo u letnjim, već i u zimskim mesecima.

Zato su kuće građene tako da obezbede dovoljnu količinu svetlosti kroz otvore i prozore. Tremovi su okretani ka jugu kako bi sunce u zimskim mesecima bilo što bolje iskorišćeno. Danas, kada savremen čovek najveći deo vremena provodi unutar zatvorenog prostora, radnog ili stambenog, značaj dnevne svetlosti u prostoru još više dobija na značaju.

Veći prozori za dobro zdravlje i raspoloženje

Za razliku od prošlih vremena, kada su prozori na kućama uglavnom bili mali radi štednje energije, zaštite od vetra i nepogoda, sada je situacija sasvim drugačija. Veliki prozori ne samo što obezbeđuju dovoljnu količinu dnevne svetlosti, već predstavljaju odličnu toplotnu i zvučnu izolaciju svakog prostora. Takve karakteristike važe, pre svega za PVC prozore koji poslednjih decenija predstavljaju najpopularniju vrstu prozora.

Za fizičko i psihičko zdravlje čoveka veoma je bitna optimalna izloženost dnevnom svetlu u otvorenom ili zatvorenom prostoru. Treba imati u vidu da nedostatak dnevnog svetla može izazvati ozbiljne posledice po zdravlje čoveka. Dugogodišnji manjak dnevnog svetla je zagarantovan put u ozbiljnu depresiju.

Nedostatak dnevnog svetla može poremetiti i metaboličke procese u organizmu i biti okidač za pojavu mnogih teških bolesti poput osteoporoze. Osim toga, dnevno svetlo je prirodan borac protiv raznih bakterija i virusa.

Potrebna količina dnevnog svetla u prostoru

Najveću količinu dnevnog svetla potrebno je obezbediti za prostorije u kojima se najviše boravi a to su dnevne i radne sobe. Optimalno je da veličina prozora u dnevnom boravku bude jedna sedmina površine poda. Najbolje je da dnevne i radne sobe budu južno orjentisane jer se na taj način obezbeđuje potrebna osvetljenost tokom cele godine.

Za spavaće sobe, kuhinje i druge prostorije, potreba za dnevnim svetlom je znatno manja pa su severne strane objekta rezervisane za njih. Ukoliko su prozori na severnoj strani objekta, treba imati u vidu da će biti više izloženi atmosferskim prilikama u odnosu na prozore sa južne strane.

Potreba za dnevnom svetlošću rezultirala je i savremenim arhitektonskim rešenjima poput staklenih zidova, podizno kliznih vrata, pregrada i fasada. U pitanju su stakla dizajnirana tako da odolevaju svim spoljnim atmosferskim uticajima. Stakleni zidovi najčešće se isporučuju u ramu od aluminijuma ili drveta a njihova efektnost posebno dolazi do izražaja ako se koriste bojena stakla sa plastificiranom završnom obradom.

Kako obezbediti dnevno svetlo bez prozora

Da bi prostor imao dovoljno prirodnog osvetljenja pribegava se različitim rešenjima. Unutar prostora umesto klasičnih zidova mogu se korisiti pregradni stakleni zidovi, staklena vrata, pregrade i slično. No, kako obezbediti prirodno svetlo u prostorima gde nema prozora. Izgleda kao nemoguće rešenje, ali nije.

O ovom problemu mozgali su još stari Egipćani koji su pokušali da ga reše jedinstvenim sistemom ogledala. Od tog vremena, sistemi za prenos dnevnog svetla su se sve više usavršavali tako da su nam danas dostupna različita rešenja u vidu svetlosnih tunela ili cevi.

Svetlosni tuneli su cevasti uređaji za prenos dnevnog svetla od spolja ka unutrašnjosti prostora. Koriste se kada je potrebno obezbediti dnevnu svetlost u prostorijama koje uopšte nemaju prozore. To mogu biti hodnici, kupatila, kuhinje i slično.

Cev za prenos svetla na svojoj spoljnoj strani odnosno strani koja se nalazi napolju (obično na krovu), ima posebna sočiva koja fokusiraju svetlost, dok je iznutra premazana specijalnom visokoreflektujućom masom koja ima ulogu ogledala u cevi. Drugo rešenje za prenos svetlosti putem cevi je pomoću posebnih difuzora tzv. hvatača svetla. Maksimalno rastojanje od kupole do difuzora je 30 metara.

Ukoliko želite da svom domu obezbedite dovoljnu količinu dnevne svetlosti, odlučite se za PVC prozore I klase iz naše ponude koje izrađujemo u dimenzijama po vašoj želji. Pozovite nas za sva dodatna pitanja i informacije.