Smanjite račune

Grejna sezona je noćna mora za mnoge porodice u Srbiji. Smanjenje računa za grejanje je svima u cilju. U urbanijim sredinama računi za grejanje se plaćaju tokom cele godine, podeljeni u 12 jednakih mesečnih rata, a ne samo u grejnoj sezoni. Tako se plaćanje računa za grejanje na neki način „olakšava“ i biva prihvatljivije, nego da se računi dupliraju tokom jedne polovine godine.

Međutim, sredine gde nema infostana i organizovanog sistema centralnog grejanja mnogo su češće u Srbiji. Vlasnici kuća i stanova moraju sami da odluče koji je grejni sistem najekonomičniji i pruža najveći učinak za njihov dom. Bilo da se životni prostor zagreva uz pomoć klima uređaja, TA peći, toplotnim pumpama ili loženjem, postoje načini da u stanu bude toplije, a da smanjenje računa bude veće.

Optimalna temperatura u prostorijama

Određivanje optimalne temperature u stanu prvi je korak ka uštedi na računima za grejanje i električnu energiju. Idealna temperatura varira zavisno od prostorije. Preporučuje se da u dnevnom boravku temperatura bude od 21 do 22 stepena, u kuhinji i spavaćim sobama 18 stepeni, dok je za predsoblje dovoljno 15. Prostorije zagrejane do pomenutih temperatura omogućiće ukućanima osećaj komfora uz nesmanjenu funkcionalnost, do koje dolazi u pregrejanim prostorijama takoda je smanjenje računa neizbežno.

Svako povećanje temperature na termostatu utiče na potrošnju energije, povećavajući je za 6%.

Smanjite račune uz prirodno dogrevanje

Jedan od načina da uštedite na računima za grejanje upravo prirodno dogrevanje. Kada su dani sunčani podignite roletne i razmaknite zavese na prozorima i pustite svetlost u prostorije. Sunčevi zraci na vašim prozorima će stvoriti efekat staklene bašte i podići temperaturu u vašem domu.

Provetravanje prostorija

Provetravanje prostorija je način da u vašem domu uvek ima svežeg vazduha, ali varate se ako mislite da je svejedno da li prozor otvarate na kip ili širom. Najefikasniji način provetravanja, koji dugoročno utiče i na potrošnju energije, jeste ciklično provetravanje sa prozorima otvorenim na kip. Na ovaj način se može sprečiti i kondenzacija u savremenom stanovanju.

Kada odlučite da provetravate (najbolje ujutru i u popodnevnim satima), otvorite sve prozore u kući na kip i držite ih tako do 30 minuta. Ostatak dana svi prozori treba da budu zatvoreni.

Spoljašnja izolacija kuće

Ako se kuća brzo ishladi uprkos konstantnom grejanju, a na zidovima se pojavljuju buđ i kondenzacija, rešenje može biti u izolaciji spoljašnjih zidova kuće. Izolacija spoljašnjih zidova se vrši tako što se na njih pričvršćuje izolator (najčešće kamena vuna), a zatim se nanose zaštitni slojevi fasade. Spoljašnja izolacija će uticati na očuvanje temperature u stambenom objektu. Zimi se neće rashladiti pod udarima vetra i niskih temperatura, dok leti neće doći do pregrevanja, ali će doći smanjenje računa. Spoljašnja izolacija ima i zaštitnu funkciju jer produžava vek stambenog objekta i štiti zidove od oštećenja.

Unutrašnja izolacija kuće

Izolacija unutrašnjih zidova jedan je od najefikasnijih načina za sprečavanje toplotnih gubitaka. Oblaganje unutrašnjih zidova termoizolacionim pločama sprečiće pojavu vlage i buđi i stvoriti idealnu mikroklimu u vašem domu.

Unutrašnja izolacija je cenovno bar dvostruko povoljnija nego spoljašnja, a pruža podjednako dobre rezultate. Prilikom unutrašnje izolacije mogu se stvoriti toplotni mostovi (mesta između izolovanog zida i neizolovanih delova), naročito na mestima gde se nalaze prozori i vrata. 

Podovi

Loši podovi mogu biti razlog velikog gubitka toplote, do 20%, zato je njihova izolacija podjednako bitna, kao izolacija spoljašnjih i unutrašnjih zidova doma. Podovi su najproblematičniji u kućama, jer se u zgradama greju i stanovi ispod, pa se loša izolacija ne oseti u jednakoj meri kao u kućama.

Izolacijom poda dobićete i toplotnu i zvučnu izolaciju. Podovi se uglavnom izoluju kamenom vunom, proces je relativno jednostavan i kratko traje, a cenovno je pristupačan.

Smanjite račune sa PVC stolarijom

Tokom grejne sezone prozori i vrata su izvor najvećih gubitaka toplote. Ukoliko prozori ne dihtuju dobro propuštaće hladan vazduh spolja i smanjiti temperaturu u stanu. Prozori koji „puštaju“ neminovno će uzrokovati i probleme sa kondenzacijom i pojavom buđi. Kvalitetni pvc prozori sa dvostrukim ili trostrukim staklima, ispunjenim argonom, mogu dovesti do 50% manje toplotnih gubitaka.

Roletne

Moderna PVC ili aluminijumska stolarija u kombinaciji sa kvalitetnim roletnama može pojačati toplotnu i zvučnu izolaciju vašeg doma. Naime, kvalitetne spoljašnje roletne sprečavaju rashlađivanje prostorija i pomažu u očuvanju toplote tokom zime. Sprečavaju i pregrevanje tokom leta, a omogućavaju vam da blokirate prodiranje svetlosti i zvuka kad god poželite.

Proverite ispravnost toplotnih uređaja

U sistem centralnog grejanja (radijatore) često se van sezone uvuče vazduh, koji u grejnoj sezoni smanjuje njihov kapacitet zagrevanja. Tako se dešava da je pola radijatora toplo, a pola hladno. Redovno produvavanje i čišćenje radijatora sprečiće ovaj problem.

Održavanje klima uređaja i čišćenje filtera je podjednako bitno, jer se i u spoljašnjoj i u unutrašnjoj jedinici nakuplja velika količina nečistoće, koja onemogućava funkcionalnost uređaja. Jedno od rešenja je i ugradnja konvektorskih radijatora.

Smanjite račune gradnjom pasivne kuće  

Smanjite račune gradnjom pasivne kuće. One su idealno rešenje za uštedu na računima za električnu energiju i grejanje. Pasivne kuće se inovativno projektuju, tako da budu 100% zaptivene i ne propuštaju spoljašnji vazduh. Prilikom gradnje se koriste klasični materijali, ali velika pažnja se poklanja izolaciji, dok stolarija mora biti vrhunskog kvaliteta. Procenjuje se da pasivne kuće isplate ulaganja u roku od 8 godina, a nakon toga sva ušteda koja se ostvari može se posmatrati kao dodatna zarada. Tome uveliko mogu doprineti moderni PVC prozori Geneo.

Procene stručnjaka kažu da praćenje gorenavedenih saveta može doneti i do 50% uštede na računima. Ipak, pored same novčane uštede, boravak u Vašem domu će biti komforniji i prijajatniji, kakvo god vreme bilo ispred.