Izolacija objekta

Prepreke na samom početku

Bliži se zima i krajnje je vreme da se reši izolacija objekta. Jesen je vreme kada se radovi na izolaciji ubrzano izvode, tako da se možete susresti sa problemom pronalaska odgovarajuće ekipe majstora ukoliko ih niste rezervisali na vreme. U odnosu na prethodne godine, primećuje se veliki deficit majstora koji obavljaju ove poslove i znatno više cene materijala, ali i same usluge.

Razlozi za ovakvu situaciju su višestruki. Srbija, a pre svega veliki gradovi, na prvom mestu Beograd, postali su veliko gradilište. Ukoliko pogledate panoromu glavnog grada, videćete na desetine kranova koji se uzdižu iznad krovova zgrada. Veliki broj majstora angažovan je na različitim građevinskim poslovima, uključujući i fasadere. Grade se ne samo veliki stambeni kompleksi, več i privatne zgrade, koje niču na svakom koraku. Samim tim jasno je da su majstori svih struka veoma traženi.

Kako proći povoljnije i da li je to uopšte moguće?

Prvi korak za izolaciju objekta je da sami izračunate kvadraturu objekata, jer su majstori skloni nerealnom zaokruživanju i proizvoljnom izračunavanju. Ukoliko imate puno otvora na objektu (prozori i vrata) budite sigurni da vam majstori to neće odbiti od kvadrature, jer je po njihovom stavu obrada špaletni oko prozora i vrata teži posao nego postavljanje izolacije i fasade na ravnim površinama, sa čime se slažemo. Međutim, otvori na objektu moraju se odbiti od kvadrature kada se kupuje materijal i zato vodite računa da se posebno izračuna kvadratura materijala.

Ukoliko želite da uštedite za izolaciju objekta, sami kupujte materijal. Možda će Vas majstori ubeđivati da imaju poseban popust kod prodavaca, ali Vi ipak proverite cene. Pratite akcije i popuste i možete proći dosta jeftinije. Takođe, ukoliko ste u mogućnosti, materijal možete kupiti i na odloženo plaćanje što je svakako veliko rasterećenje budžeta u ovakim situacijama.

Profesionalna ekipa ili dobar majstor?

Ukoliko unajmljujete profesionalnu ekipu fasadera za izolaciju objekta, koja se sastoji od 4-5 radnika, računajte na više cene. Međutim, ako pronađete odgovarajućeg dobrog majstora, sa jednim pomoćnikom, možete proći jeftinije. U prvom slučaju, radovi na izolaciji i fasadi trajaće kraće, dobićete garanciju da izvedene radove, dok se u drugom slučaju radovi mogu odužiti bez garancije kvaliteta.

Ovakav izbor je moguće praviti uglavnom kada se radi o prizemnom objektu gde nije potrebno postavljanje građevinske skele ili kada se radi unutrašnja izolacija objekta. U suprotnom iznajmljivanje skele, može vas koštati dosta novca. Skele se iznajmljuju po danu, cena zavisi od broja dana, tako da svako odlaganje i odugovlačenje može znatno uvećati troškove.

Spoljašnja izolacija objekta

Na privatnim kućama obično se radi spoljašnja izolacija objekta čime se štedi kvadratura unutrašnjeg prostora. Uz izolaciju obično se odmah radi i fasada pa sa ujedno rešava i pitanje spoljne estetike objekta. Naravno, uvek se može uraditi samo izolacija objekta, a fasada naknadno, po pravilu kada se steknu povoljnije novčane prilike.

Ovakva izolacija objekta bez fasade može biti solidno, privremeno rešenje kada su u pitanju prizemni objekti. U suprotnom, samo izolacija na višespratnicama zahteva ponovno iznajmljivanje i postavljanje skele za izradu fasade što duplira troškove.

Na tržištu su dostupni različiti izolacioni materijali. Prema poreklu sirovina dele se na prirodne i veštačke. Najčešće korišćeni prirodni materijali su kamena i staklena vuna, a veštački – stiropor.

Unutrašnja izolacija objekta

Unutrašnja izolacija objekta može predstavljati povoljnije rešenje koje takođe obezbeđuje dobru toplotnu i zvučnu izolaciju ako se pažljivo izvede. Njene prednosti su što se može raditi tokom cele godine, bez obzira na vremenske prilike, jednostavnija je, jeftinija i može se uraditi parcijalno. Možete izolovati jednu ili više prostorija po potrebi a posebno je praktična kada je potrebno izvršiti izolaciju prostora u stambenoj zgradi jer vam ne treba saglasnost stanara i odobrenje nadležnih organa.

Za unutrašnju izolaciju objekta, morate imati u vidu da ona povlači smanjenje prostora zavisno od debljine stiropora ili drugih izolacionih materijala koji se koriste. Posebnu pažnju potrebno je posvetiti izolaciji uglova i spojeva kako bi se izbeglo stvaranje tzv. „toplotnih mostova“ odnosno pojava kondenzacije i buđi.

Bez obzira da li je u pitanju spoljašnja ili unutrašnja izolacija objekta, bitan faktor energetske uštede su i kvalitetni Aluminijumski ili PVC prozori i vrata. Njihovom ugradnjom postižu se maksimalni rezultati toplotne i zvučne izolacije, posebno ako se ugradnja poveri profesionalcima po sistemu RAL ugradnje. Ukoliko želite da svoju kuću ili stan dodatno izolujete i novom ALU ili PVC stolarijom, pozovite naše stručnjake. Rado ćemo odgovoriti na sva Vaša pitanja i ponuditi najbolje rešenje u skladu sa Vašim potrebama.