Uređenje prostora po Feng Shui savetima

Uređenje prostora po Feng Shui je stara kineska veština usklađivanja energije između čoveka i njegovog životnog prostora. U bukvalnom prevodu znači Vetar – Voda a smatra se još i drevnom geometrijom odnosno proučavanjem prostora u izvornom obliku. Učenje Feng Shui-a se oslanja na tok energije „či“ koja može biti pozitivna ili negativna (Jing-Jang). Suština je da se između ove energije, pojedinca i prostora obezbedi takav sklad koji omogućava njen neprestani pozitivni protok.

Mnogi uređenje prostora po Feng Shui smatraju religijom, neki naukom a neki logikom ili životnom filozofijom. Na našim prostorima postala je popularna 70-ih godina, više kao pomodarstvo nego kao ozbiljno učenje. Postepeno svest o Feng Shui-u se menja i vremenom postaje priznata tehnika uređenja životnog prostora koja donosi sreću i prosperitet svojim poklonicima.

Pojedina pravila Feng Shui-a imaju i dosta sličnosti sa drevnim slovenskim pravilima koja su se primenjivala prilikom gradnje kuća i manastira. Danas se njegova pravila koriste ne samo za uređenja enterijera i eksterijera, već i za privlačenje posla, novca, ljubavi, zdravlja i svih drugih blagodeti po čoveka.

Pozitivan prostor – srećni ljudi

Ukoliko uređenje prostora uradite po pravilima Feng Shui-a obezbedićete ne samo udobnost stanovanje za sebe i svoju porodicu, već i dobro zdravlje, harmoničan odnos sa ukućanima, neprestani priliv novca i još mnogo toga. Pravila su brojna, a u literaturi se mogu naći i neke protivrečnosti koje mogu zbuniti početnike u primeni ove veštine.

Prilikom gradnje kuće, idealno je da ona bude smeštena u središte placa jer to podrazumeva slobodan protok energije. Prednji deo dvorišta rezervisan je za aktivnost, dok zadnji deo dvorišta za odmor i uživanje. Ukoliko je kuća pozicionirana uz ivicu placa, to prema nekim tumačenjima može ometati napredak dece, dok kuća u ćošku placa blokira u potpunosti priliv pozitivne energije i donosi poteškoće na svim životnim aspektima.

Često se postavlja pitanje šta raditi kada je kuća ili stan već loše pozicioniran, dakle, bez mogućnosti ispravke osim ukoliko se ne odlučite na prodaju nekretnine. Stručnjaci Feng Shui-a i za to imaju rešenje, pa se mnoge nepravilnosti mnogu ublažiti pravilnim rasporedom nameštaja i dodavanjem određenih detalja poput ogledala, fontanica, kristala, figurica i slično.

Recimo pomoću ogledala možemo usmeravati energiju „či“. Boje takođe imaju veliku ulogu, pa se mogu koristiti za poboljšanje pozitivne energije u prostoru. Figurice poput slona, žabe, zmaja mogu promeniti energiju prostora ukoliko se pravilno postave.

Figura slona sa podignutom surlom donosi uspeh i zdravlje, poznata tronoga žabica sa novčićem u ustima najbrže donosi prosperitet, a figura zelenog zmaja postavljena na istočnoj strani objekta predstavlja zaštitu. Nasuprot navedenom, neki stručnjaci Feng Shui-a smatraju da ove figurice predstavljaju samo dekoraciju i nemaju potporu u njegovom izvornom učenju.

Prozori kao oči života po Feng Shui

Prozori su prema Feng Shui-u oči života i veoma su važni za dobar protok pozitivne energije. Najbolje je da budu okrenuti ka istočnoj strani kako bi sveža energija napunila dom od samog jutra. Prozori ne smeju biti ni preveliki, ni premali, a idealno je da postoje tri prozora u prostoru u odnosu na ulazna vrata.

Uređenje prostora po Feng Shui prozori moraju imati zavese koje dosežu do poda a, prilikom odabira garnišni treba birati materijale poput drveta ili metala. Poželjno je da zavese i draperije budu izrađene od kvalitetnih sirovina, široke i bogato naborane. Prozore i zavese treba uvek držati čistim i urednim.

Pre svega, stare i oštećene prozore treba zameniti prozorima visokog kvaliteta. Na taj način obezbeđuje se da sva negativna energija ostane napolju. Kada je u pitanju materijal od koga su prozori izrađeni, jedni smatraju da je drvo jedini pogodni materijal, dok drugi PVC prozore i aluminijumsku stolariju smatraju krajnje prihvatljivim.

PVC jeste veštački materijal, ali je napravljen od prirodnih materijala odnosno nafte i najvećim delom soli. Naime, kamena so nataložena duboko u zemlji sadrži u sebi snažan pozitivni naboj koji neutrališe negativnu energiju. Ako se ovome doda i činjenica da je PVC jedan od najstarijih veštačkih materijala koje je izumeo čovek, može se smatrati da je i energija stvaranja i preduzetništva utkana u njega.

Ukoliko su i vama potrebni kvalitetni PVC prozori i vrata, pozovite nas. Naša PVC stolarija izrađena je od najkvalitetnijih materijala i predstavlja idealno rešenje za energetsku efikasnost vašeg doma ili poslovnog prostora.

Ako vam se dopao članak, pročitajte još i tekst o uređenju potkrovlja i savetima za renoviranje.