Uređenje doma u mediteranskom stilu

Pod pojmom Mediteran podrazumevamo oblast koja okružuje Sredozemno more – Italiju, Grčku i Španiju. Ove mediteranske zemlje obiluju poetičnom prirodom, predivnim plažama, ukusnom hranom, nadaleko čuvenim vinima, ali ono što je specifično za mediteransko podneblje je stil i uređenje doma.

Enterijeri mediteranskih kuća odišu jednostavnošću i relaksiranim stilom života, kao da se na podneblju mediterana živi sporije i uživa u svakom momentu. Mediteranski stil je jedan od najpopularnijih dekorativnih stilova. Ovaj stil je spoj nenametljivog luksuza, jednostavnosti i udobnosti, a spaja evropsku eleganciju, rustični dekor, plave, bele i zemljane tonove skupa sa nameštajem koji je tradicionalan i funkcionalan.

Ako razmišljate da Uređenje doma bude u mediteranskom stilu, zašto mu ne biste dali dašak Mediterana? Izgledaće stilski i kao da ste na odmoru tokom cele godine.

Zidovi mediteranskog doma

Kada pomislite na primorje mediterana boje koje vidite su plava i bela, zar ne? Uređenje doma u mediteranskom stilu ne trpi tmurne i tamne boje zidova, a inspiraciju potražite u prirodi.

Zidovi su uglavnom u nijansama bele ili boje slonovače, neutralni, kako bi mogli „izneti“ boje nameštaja i dekorativnih elemenata. Zidove vašeg doma možete obojiti i u boje morskih dubina. Lepa je kombinacija nijansi tirkizne i bele ili tirkizne i zemljanih tonova.

Pruge su tipične za uređenje doma u mediteranski stilu, ali ako su u pitanju zidovi, predlažemo da jedan zid bude u prugama, a ostali u komplementarnim bojama. Dekor vašeg doma može biti prugast – jastučići, zavese, tepisi.

Nažalost, naše podneblje nema klimatske pogodnosti Mediterana, stoga je izolacija zidova investicija o kojoj vredi razmisliti pre nego se odlučite za krečenje. Izolacija će pomoći da temperatura u vašem domu bude stabilna, bilo da je leto ili zima, a sprečiće kondenzaciju i pojavu buđi. Skupa se izolacijom vrši se uglavnom i ugradnja prozora i vrata. Megaplast prozori i vrata u ponudi imaju različite elemente PVC i aluminijumske stolarije koji će se uklopiti u svaki dom. Zidovi obojeni u tonove Mediterana će na ovaj način imati duži vek trajanja.

Uređenje doma i podovi

Kada su u pitanju podovi, preporučujemo prirodne elemente – drveni brodski pod, koji može ostati prelakiran u boji drveta ili za pun mediteranski efekat – bele boje. Izbegavajte laminat, bolje je da podove obložite parketom ili pločicama. Danas na tržištu postoje razne vrste pločica koje su dekorativne i kvalitetne. Birajte terakota boje, a monotoniju možete razbiti pločicama sa mozaicima, uz koje vam tepisi neće biti potrebni.

Ako vršite zamenu postojećih podova, imajte na umu da izolacija poda štiti od buke i gubitaka toplote, a cenovno je vrlo pristupačna. Razmotrite ovu investiciju.

Uređenje doma i nameštaj u mediteranskom stilu

U mediteranskim predelima nećete videti kitnjast i predimenzioniran nameštaj, pozlate i barokne detalje. Ključ opremanja doma u mediteranskom stilu podrazumeva jednostavnost, eleganciju i funkcionalnost. Nameštaj treba da bude ravnih linija, izrađen od prirodnih materijala, kao što su drvo ili kovano gvožđe. Boje nameštaja uskladite sa bojama zidova.

Unesite detalje koji će vašem domu dati šarm i jedinstven pečat, a koji će oslikavati vašu ličnost i ukus. To mogu biti ogledala u ramovima od kovanog gvožđa, slike, ćupovi i vaze u zemljanim tonovima, figure, jastučići, dekorativni prekrivači.

Mediteranske kuhinje

Kuhinje su centralni deo svakog mediteranskog doma. Kuhinja nije samo mesto gde se priprema hrana, već mesto okupljanja porodice, mesto za zajedničke trenutke, podeljene misli i zalogaje.

Mediteranske kuhinje su izrađene od drveta, a ostaju u prirodnim tonovima drveta ili bele boje. Karakterišu ih ravne linije i jednostavnost.

uređenje doma Kako bi vaša kuhinja dobila mediteranski izgled možete dodati „morske“ detalje ili saksije sa svežim začinskim biljem. Začinsko bilje će izgledati lepo, a koristićete ga pri pripremi obroka.

Osvetljenje doma

Područje Mediterana ima veliki broj sunčanih dana godišnje, stoga kuće imaju velike prozore, sa kojih su razmaknute zavese, kako bi propuštale prirodno svetlo. Ako želite da postignete mediteransku rasvetu u kući, poželjno je da u vašem domu bude što više prirodnog svetla.

PVC stolarija se izrađuje u standardnim dimenzijama i dimenzijama po želji kupca, stoga možete sami kreirati veličinu i oblik prozora za vaš dom. Da li će vaš izbor biti PVC stolarija ili kvalitetna aluminijumska stolarija, odabir je na vama – elementi su podjednako kvalitetni i dolaze u širokom spektru boja koji će se uklopiti u estetiku svakog doma.

Kvalitetni prozori i vrata će propuštati sunčevu svetlost, pružajući efekat staklene bašte tokom zimskih dana, dok će istovremeno čuvati temperaturu vašeg doma i sprečiti gubitke toplote.

Lusteri od kovanog gvožđa će se divno uklopiti u dom uređen u mediteranskom stilu. Dodatno osvetljenje može biti postignuto stonim i podnim lampama, koje će vašem domu pružiti ambijentalni i romantični izgled.

Terase

Balkoni i terase su na Mediteranu mesta gde se provode letnji meseci. Na terasama se obeduje, pije kafa, čaša vina u sumrak, druži se sa porodicom i prijateljima. Ako pružate novi izgled vašem domu, neka i terasa bude dekorisana u mediteranskom stilu.

Terasa može biti obogaćena začinskim biljem, kao što je ruzmarin ili lavanda, posađenim u zemljane saksije. Možete zasaditi i grmove agruma. Zidove terase lako možete dekorisati pločicama koje izgledaju kao ciglice ili kamen. Za dekoraciju vam nisu potrebni majstori, posao možete obaviti sami, jer se pločice lako lepe na ošmirglane zidove uz pomoć gotovo kupljenog lepka.

Uređenje doma u mediteranskom stilu poželjno je da garnitura za sedenje na terasi bude od drveta ili kovanog gvožđa, obogađena brojnim jastučićima. Ukoliko postoji mogućnost na terasu stavite i tendu. Ako je vaša terasa okrenuta ka bučnoj raskrsnici ili prometnoj ulici u centru grada, zastakljivanje terase je opcija. PVC stolarija će vam pružiti utočište od buke i prašine, a dobićete miran kutak u kojem možete uživati i odmarati.

Ako vam se dopao članak, pročitajte još i tekst o uređenju malog stana.