Uređenje potkrovlja

Potkrovlja su oduvek važila za kreativne i boemske prostore, u kojima su kroz istoriju stvarali mnogi svetski poznati pisci i slikari. Potkrovlja su i u današnjici ostala popularan odbir životnog prostora, koji je originalan, moderan i specifičan. Zbog toga je uređenje potkrovlja pravi izazov.

Život u potkrovlju može da ima brojne prednosti, kao što su obilje svetlosti u stanu i divan pogled. No, mnogi imaju loše asocijacije pri samom pomenu potkrovlja, a to su loša toplotna i zvučna izolacija, krovni prozori, prokišnjavanje, loša zaptivenost. Sve pomenute stavke uopšte ne moraju da budu problematične. Ako izvršite kvalitetnu adaptaciju životnog prostora uživaćete u toplom i ušuškanom gnezdu na vrhu zgrade, koje pruža savršen pogled na noćno nebo i zvezde.

Pravila za uređenje potkrovlja jednaka su kao i prilikom uređenja klasičnih stanova. Boje se biraju zavisno od veličine stana i visine plafona. Nameštaj se prilagođava veličini prostorija, a osvetljenje se bira zavisno od efekta koji treba da bude postignut.

Prvo o čemu treba da razmišljate prilikom uređenje potkrovlja jeste kvalitetna PVC stolarija i toplotna i zvučna izolacija. Kada vaš stan bude izolovan i siguran, možete se prepustiti uživanju u dekorisanju enterijera.

Uređenje enterijera

U potkrovlju se možete igrati bojama, dezenima i stilovima baš kao i u klasičnim stanovima. Vaši odabiri treba da zavise od kvadrature stana. Za prostorije većih dimenzija možete birati kabaste komade nameštaja koji dominiraju prostorom. Manje sobe poželjno je opremiti nameštajem koji je praktičan i multifunkcionalan.

Kako biste iskoristili svaki centimetar prostora naručite nameštaj po meri, koji će biti savršeno uklopljen. Ugradni ormari sa kliznim vratima mogu se napraviti od zida do zida, čak i u delu koji se nalazi ispod kosine krova. Imaćete mesto za odlaganje koje je estetski korektno i funkcionalno.

Niske delove stana, koji se nalaze na kosinama, najbolje je iskoristiti za komode sa TV uređajem, garniture za sedenje, ležaje, radne stolove, police sa cvećem.

Grede na plafonima mogu stanu u potkrovlju dati rustičan izgled, naročito ako ih ofarbate u tamniju boju drveta. Preporuka je da ostatak stana bude u svetlim tonovima, kako bi kontrast bio naglašen.

Zavisno od kvadrature stana poigrajte se i bojama. Niste ograničeni samo na svetle boje, iako je generalni savet da svetle boje male prostore čine većima. PVC prozori dolaze u širokoj paleti boja, stoga i okvir prozora možete odabrati u skladu sa bojom zidova. Odaberite par nijansi istog tona boje ili jedan zid u prostoriji obojite u jarku boju, dok su ostali u smirenijim tonovima. Dinamičan i zanimljiv izgled životnog prostora možete postići i tapetama, foto-tapetama  ili paravanima sa zanimljivim motivima.

Uređenje potkrovlja i krovni prozori

Krovni prozori se često spominju kao nedostatak života u potkrovlju. Kupci postavljaju pitanja o načinu rukovanja, pregrevanju prostora (naime krovni prozori propuštaju čak 2x više svetlosti nego standardni prozori), da li su otporni na grad i padavine, da li se mogu ugraditi komarnici?

Megaplast nudi veliki broj modela krovnih prozora koji će vam pružiti mnogostruke benefite. Zavisno od visine parapetnog zida vaši krovni prozori mogu biti sa gornjim ili donjim upravljanjem. Krovni prozori dolaze sa integrisanom ventilacijom i filterom za prašinu i insekte. To omogućava da se stan provetrava čak i kada niste kod kuće.

Bojazan od grada i vremenskih nepogoda je razumljiva, jer su krovni prozori izloženiji nego standardni. Upravo zbog toga se na spoljašnji deo krovnih prozora ugrađuje kaljeno staklo. Ono pruža potpunu zaštitu i sigurnost, jer je otporno na udarce i veoma izdržljivo.

Krovni prozori su pogodni za ugradnju spoljašnjih tendi koje štite od pregrevanja tokom leta. Na unutrašnjoj strani krovnih prozora moguće je postaviti različite tipove roletni ili venecijanera. One daju elegantan izgled prostoriji, sprečavaju prodiranje svetlosti i omogućavaju do 34% bolju toplotnu izolaciju.

Na krovne prozore mogu biti postavljeni komarnici, koji ne ometaju savršen pogled, a pružaju 100% zaštitu od neželjenih insekata.

Od velike je važnosti da krovni prozori budu ugrađeni od strane profesionalaca, koji će vam pružiti garanciju za obavljeni posao. Krovni prozori se uvek ugrađuje po uputstvu za upotrebu i specifikacijama proizvođača i tu nema mesta improvizacijama.

Toplotna izolacija i uređenje potkrovlja

Zime na našem podneblju mogu da budu oštre i hladne, sa jakim severnim vetrovima koji brzo „ishlade“ stanove, ukoliko nisu termo izolovani. U potkrovlju se temperaturne promene naročito osete.

Toplotna izolacija može da bude spoljašnja i unutrašnja, ali u potkrovljima je unutrašnja toplotna izolacija lakša za izvođenje i finansijski je pristupačnija. Kao izolatori se upotrebljavaju staklena vuna ili stiropor.

Unutrašnja toplotna izolacija će podjednako sprečiti toplotne gubitke kao i spoljašnja. Prilikom izvođenja unutrašnje toplotne izolacije treba biti obazriv, jer može doći do pojave toplotnih mostova, naročito na mestima gde se nalaze krovni prozori. Ako niste iskusni u ovom poslu, prepustite ga stručnim licima, kako biste mogli da uživate u toplom domu tokom hladnih zimskih meseci.

Prilikom odabira krovnih prozora, računajte da i oni mogu da odigraju bitnu ulogu u očuvanju toplote, stoga su PVC prozori i aluminijumski prozori savršen odabir za stanove u potkrovlju.

Birajte Megaplast krovne prozore iz najnovije generacije Velux prozora, koji imaju ugrađeni inovativni Thermo Technology izolacioni sistem. Ovaj sistem pruža za 7% bolju toplotnu izolaciju.

Zvučna izolacija potkrovlja

Zvučna izolacija potkrovlja je važna, jer buka iz okoline remeti mir, udobnost i kvalitet života. Unutrašnja izolacija zidova će u mnogome umanjiti zvuke spoljašnje sredine. Vodite računa da postignete savršenu zaptivenost prilikom izolacije prostora, kako bi zvučna izolacija bila potpuna.

Kao izolator će odlično poslužiti staklena mineralna vuna, koja pored zvučne i toplotne izolacije dozvoljava isparavanje vodene pare i sprečava kondenzaciju, kojoj su krovni prozori podložni.

Ukoliko se budete vodili gorenavedenim principima za uređenje enterijera, te ako obratite pažnju na energetsku efikasnost i ugradite najbolju stolariju koja se nudi, vaše potkrovlje će postati ne samo funkcionalan, već lep i ugodan prostor u kom će svi ukućani uživati da provode vreme.