Komšija pravi buku

Imali ste naporan dan na poslu, umorni ste i želite malo mira i odmora u svom domu. Ali, ništa od toga. Vaše komšije su previše bučne. Ako imate sreće, to se samo sporadično dešava. No, ima slučajeva, kada je suživot u stambenoj zgradi gotovo nepodnošljiv zbog bahatosti prvih suseda. Šta je zapravo buka i do koje granice se ona mora i može istolerisati?

Prema važećim propisima visina buke u stambenim zgradama ne sme prelaziti 35 decibela danju i 30 decibela noću. Ovo naravno važi samo za zvukove koje dolaze iz susednih stanova, zajedničkih prostorija (hodnika i ulaza), ali i spolja odnosno sa ulice ili dvorišta. Poređenja radi, veš mašina i slični kućni aparati proizvode buku od oko 70 decibela a normalan razgovor oko 50 decibela. Kad komšija pravi buku to može preći i preko 100 decibela!

Komunalna buka i kako živeti sa njom

Šta je u stvari buka? Da li je to glasna muzika, svađa koja dopire iz susednog stana ili lavež psa. Ne postoji tačna specifikacija šta od ovih zvukova spada u buku a šta ne. Možemo reći da je buka zapravo onaj zvuk koji nas uznemirava. Dakle, zvuk može biti glasan a da nam uopšte ne smeta. Najčešće je to muzika koju volimo. Ali zato neprekidni lavež psa iz susednog stana može nas i te kako uznemiravati.

Sa druge strane, neki zvukovi koji uopšte nisu glasni idu nam na živce. Recimo škripanje poda iz stana iznad. Stepen tolerancije na buku zavisi od čoveka do čoveka. Neki ljudi se toliko priviknu na zvukove da ih posle nekog vremena uopšte ne čuju, dok nekima to ne polazi za rukom pa usled toga mogu imati i određene zdravstvene probleme.

Uticaj buke na zdravlje čoveka

Buka može štetno uticati na zdravlje čoveka i izazvati niz tegoba kao što su nesanica, razdražljivost, glavobolja, umor, prekomerno znojenje pa čak i srčane probleme, visok pritisak i holesterol. Konkretno, buka od 40 – 50 decibela izaziva psihičke reakcije, od 60 – 80 decibela rastrojstvo vegetativnog nervnog sistema, a od 90 – 110 decibela slabljenje sluha.

Kontrola buke u životnoj sredini u nadležnosti je komunalne policije. Regulisana je propisima o kućnom redu za čije kršenje su propisane stroge kazne. Međutim, u praksi situacija nije tako sjajna i ovi propisi se često ne poštuju, pa čak i grubo krše. Primer za to su kafići u stambenim naseljima koji rade duže od propisanog radnog vremena.

Poštujemo li kućni red uopšte?

Prema najnovijim propisima, kućni red mora se poštovati od 16 do 18 časova i od 22 do 07 časova ujutru, radnim danima. Za to vreme buka ne sme prelaziti 30 decibela. Ukoliko pojedini stanari ne poštuju kućni red, stanar može prijaviti remećenje kućnog reda upravitelju zgrade ili direktno komunalnoj policiji. Dužnost upravitelja ili predsednika skupštine stanara je kad komšija pravi buku da bučnog suseda opomene, a ukoliko buka ne prestane, pozove komunalnog inspektora.

Da li komunalna policija može rešiti problem buke?

Kad komšija pravi buku dužnost komunalnog inspektora je da postupi po prijavi odnosno izađe na lice mesta i reši situaciju. Međutim, komunalnih inspektora ima malo, a čak i kada izađu na teren, nemaju raspoloživu opremu kojom mogu izmeriti nivo buke, tako da se sve završava uglavnom na opomeni ili na prijavi koju je teško dokazati u daljem postupku.

Jedina ovlašćena ustanova za merenje buke u životnoj sredini je Zavod za javno zdravlje ali njih je prosto nemoguće angažovati za merenje buke u konkretnim životnim situacijama, kao na primer ako je u toku bučna proslava u susednom stanu. Dakle, možemo reći da je od propisa od njihove realizacije dugačak put, barem za sada.

Kad komšija pravi buku, rešite problem sami

Imajući ovo u vidu, najbolje je da preduzete sve raspoložive mere da se od buke zaštitite sami. Dobra zvučna izolacija je na prvom mestu. Danas postoje veoma kvalitetni materijali kojima možete obložiti zidove i podove svog stambenog prostora i učiniti ga prijatnijim mestom za život.

Takođe, stolarija je veoma važna. Odličan izbor su aluminijumski i PVC prozori i vrata koji predstavljaju vrhunske zvučne izolatore. PVC prozori dolaze sa dva ili tri stakla, a prostor između njih ispunjen je specijalnim gasom. Na taj način, zvuk koji dolazi spolja se apsorbuje i sprečava se njegovo dalje širenje. Ukoliko i vi želite kvalitetne PVC prozore i vrata koji će onemogućiti prodor buke u vaš stambeni prostor, pozovite naše stručnjake i oni će rado odgovoriti za sva vaša pitanja.