Solarni paneli

Solarna energija je nepresušni, besplatan i najčistiji izvor energije. Mogućnosti njenog iskorišćavanja su velike i neograničene. Dostupna je celom čovečanstvu bez razlike, ali još uvek bez masovne upotrebe, uglavnom zbog većih početnih novčanih ulaganja. Nadamo se da će ovaj problem u skorijoj budućnosti biti rešen i da će sunčeva energija uskoro osvetljavati, grejati i napajati domove širom planete i to bez štetnih posledica po njenu prirodu. Solarni paneli su rešenje.

Kako sve to funkcioniše? Od sunca do struje

Solarna svetlost dolazi do solarnog panela i pretvara sunčevo zračenje u jednosmernu električnu energiju. Solarni panel je uređaj sastavljen od fotonaponskih odnosno solarnih ćelija koje apsorbuju fotone sunčeve svetlosti i oslobađaju elektrone. Usled toga stvara se usmereni tok elektrona odnosno električna energija iliti struja.

Fotonaponski uređaj može biti jednostavan od svega par solarnih ćelija kao na primer digitron, ali i kompleksan sistem koji napaja čitava domaćinstva, složene mehanizme i postrojenja u svemiru.

Solarni paneli i solarni kolektori

Možemo reći da solarni paneli proizvode električnu energiju i dok god ima sunca oni će raditi. Jedan solarni panel može proizvesti različitu količinu električne energije što zavisi od njegove snage, mesta gde je postavljen i broja sunčevih sati. Solarni paneli su pouzdani uređaji sa vekom trajanja od 30-ak godina bez održavanja. Struja koju proizvode koristi se direktno na objektu ili čuva u baterijskom sistemu za kasniju upotrebu.

S druge strane solarni kolektori ne proizvode električnu energiju već sakupljaju toplotu sunčevog zračenja. Dakle, solarni kolektori sakupljaju toplotnu energiju, zagrevaju vodu i proizvode vodenu paru od koje se kasnije dobija električna energija. Obično se koriste u domaćinstvima za zagrevanje vode i grejanje prostora.

Solarni paneli i PVC stolarija pun pogodak za ekonomičnost

Ukoliko se odlučite da pomoću solarne energije zagrevate vaš dom, razmislite i o ugradnji kvalitetne PVC stolarije čime ćete ostvariti višestruku dobit. Energetski efikasni PVC prozori i PVC vrata učiniće da računu za grejanje i utrošak struje budu minimalni, a vi možete potpuno uživati u komforu vašeg doma. Ako se tome doda i činjenica da su solarni paneli i kolektori tehnologija koja ne zagađuje prirodni okoliš, korist je višestruka.

Energetski efikasna PVC stolarija i solarni sistem, pored dobre izolacije osnovni su parametri i prilikom gradnje takozvanih pasivnih ili samoodrživih kuća. Oba elementa su neophodna da bi se ostvarila maksimalna energetska efikasnost i isplativost.

Ima li bolje investicije od investicije u besplatnu energiju?

Postoje različiti solarni sistemi koje možete koristiti za proizvodnju električne energije u svom domu. Troškovi za njihovu instalaciju variraju zavisno od proizvođača, njegove snage, dodatne opreme, da li funkcionišu samostalno ili su povezani na distributivnu mrežu.

U svakom slučaju ova investicija je isplativa na dugi rok. Mnoge zemlje u svetu podstiču i kreditiraju svoje građane za prelazak na ovaj vid energije. Pri tome, raste broj udruženja građana širom sveta koji se bore da tehnologija solarne energije bude dostupna svima i to kroz smanjenje cena i troškova ugradnje. Oni smatraju da ne postoje osnovani razlozi da tehnologija za iskorišćavanje solarne energije bude toliko skupa.

U svakom slučaju solarna revolucija je u toku i mi smo deo nje. Solarni paneli i kolektori sve češće se mogu videti na krovovima kuća i zgrada. U nekim zemljama prostiru se i čitavim predelima. Dakle, solarna energija je naša svetla budućnost. Besplatna je i čuva prirodu.