Vlažnost vazduha u zatvorenom prostoru

Sigurno ste primetili da je ova zima bila izuzetno vlažna. Povećana vlažnost vazduha je bila prisutna tokom celog jesenjeg i zimskog perioda. Mogli smo je osetiti napolju, kada dišemo, videti na betonskim pločnicima u obliku tankog zelenog tepiha od mahovine, namirisati u našim stanovima, a ponekad i na našoj odeći.

Vlasnici stanova i kuća koji do sada nisu imali problem sa vlagom, ove zime imali su i to iskustvo. Prodaja apsorbera vlage je duplirana, a u stambenim jedinicima sa lošom izolacijom voda se mogla skupljati po podovima i ćoškovima.

Vlažan vazduh u stambenim prostorijama ima za posledicu pojavu kondenzacije i buđi. Prvi na udaru kondenzacije su otvori u prostoriji, dakle prozori i spoljna vrata, a zatim spoljni zidovi i ćoškovi. Problem kondenzacije u prostoru se najlakše rešava provetravanjem. Međutim kada je zima vlažna kao ove godine, provetravanje ne donosi uvek zadovoljavajuće rezultate.

Apsolutna i relativna vrednost

Vazduh se sastoji od kiseonika, azota, ugljen dioksida i drugih plemenitih gasova, kao i velike količine vodene pare. Vodena para kao gasovito stanje vode nastaje od isparavanja tekuće vode ili sublimacije leda, a nestaje kondenzacijom odnosno prelaskom iz gasovite faze u tečnu, oduzimanjem toplote odnosno hlađenjem.

Kada topao unutrašnji vazduh iz prostorije dođe u dodir sa hladnim spoljnim zidovima i prozorima, nastaje kondenzacija u vidu kapljica vode na staklima i podovima duž ivice spoljnog zida. Voda koja se ne pokupi sa poda, posebno u ćoškovima pretvara se u buđ, što je pogodno tle za razvoj bakterija i gljivica.

Razlikujemo apsolutnu i relativnu vlažnost vazduha. Apsolutna vlažnost vazduha predstavlja količinu vodene pare u jednom kubnom metru vazduha i meri se u gramima. Za zdravo stanovanje, bitna je relativna vlažnost vazduha koja podrazumeva količinu vlagu u odnosu na trenutnu temperaturu i izražava se u procentima.

Idealna vlažnost vazduha u stambenim prostorijama tokom zimskog perioda je od 40-60%. U letnjem periodu ove vrednosti kreću se od 30-40%. Svako odstupanje od ovih parametara utiče na kvalitet vazduha i zdravlje ukućana.

Za merenje vlažnosti vazduha u zatvorenim prostorijama može se koristiti termometar odnosno higrometar. On pokazuje temperaturu i relativnu vlažnost vazduha u prostoriji. Ukoliko je vlažnost vazduha visoka ili preniska, treba preduzeti mere da se ove vrednosti dovedu u normalu.

Kako održavati optimalnu vlažnost vazduha u stanu?

Dobra spoljašnja i unutrašnja izolacija objekta i kvalitetna PVC stolarija su jedan od neophodnih uslova. To naravno ne znači, da se kondenzacija neće pojaviti na prozorima, jer to zapravo znači da prozori dobro dihtuju. Ovaj problem se može rešiti redovnim provetravanjem prostorije. Najbolja opcija je da se prozor ili vrata širom otvore na par minuta, jednom ili dva puta dnevno u skladu sa potrebama.

Međutim, ukoliko je vlažnost vazduha velika i napolju, jedno od rešenja je korišćenje aparata za apsorpciju vlage. To mogu biti električni aparati za sušenje vazduha ili mali kućni aparati koji imaju posebne tablete za upijanje vlage. Koji od ovih aparata ćete odabrati zavisi od kvadrature prostorije i količine vlažnosti vazduha.

Takođe, za isušivanje vlage u vazduhu mogu se koristiti i klima uređaji koji poseduju ovu opciju. Rade po istom principu kao i klasični isušivači. Međutim, mogu raditi samo u funkciji rashlađivanja, što nije zgodno zimi, ali se svakako mogu uključiti na ovaj režim rada na određeno vreme, kada se ne boravi u prostoriji.

Za smanjenje vlažnosti vazduha mogu se preduzeti i druge mere, kao što su izbegavanje sušenje veša u prostorijama u kojima se greje, posebno na radijatorima i drugim grejnim telima. Takođe, preporučuje se obavezno uključivanje aspiratora prilikom kuvanja, kao i provetravanje kupatila otvaranjem prozora ili uključivanje ventilacije. Naime, pogrešno je nakon kupanja, ostaviti otvorena vrata od kupatila jer na taj način ogromna količina vodene para prodire u ostale delove stana.

Za sprečavanje pojave buđi na zidovima postoje posebne emulzije i boje. Međutim diskutabilno koliko je to zdravo i trajno rešenje. Dobra spoljašnja i unutrašnja izolacija, posebno spoljnih zidova, podruma i krova, kvalitetna alu stolarija, kao i redovno provetravanje najbolja je opcija za postizanje optimalne vlažnosti.

Megaplast tim stoji vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja i informacije.