Kvalitetni okovi i stolarija

Prozori su omiljeni otvori za provale u kuće i stanove u prizemlju iz nekoliko razloga. Prvo, postoji velika verovatnoća da su ulazna vrata posebno ojačana od provala, odnosno lakše je obiti prozor nego vrata. Drugo, ulaz u kuću ili stan je obično dobro osvetljen i treće, kod provale kroz prozor, manji je rizik da će neko naići ili videti tragove provale. Međutim kvalitetni okovi i dobra stolarija mogu to sprečiti.

Ovim činjenicama govori u prilog i statistika. Naime, 80% provala obavlja se kroz prozor a za obijanje standardnog prozora profesionalcu treba oko 10-ak sekundi. Na meti su svi prozori, od podrumskih prozora od balkanskih vrata, a nisu retki ni slučajevi da provalnik uđe kroz kupatilski prozor.

Sa druge strane, za provale kroz ulazna vrata, provalnici se obično odlučuju kada su u pitanju stanovi na višim spratovima. Da bi počinilac odustao od provale kroz prozor ili vrata, potrebno je da prođe najmanje tri minuta bezuspešnih pokušaja. To znači da okovi stolarije moraju biti najmanje toliko izdržljivi kako bi počinilac odustao od svoje namere.

Protivprovalni kvalitetni okovi i profili

Otpornost prozora i vrata na provale zavisi od vrste brava, broja tačaka zaključivanja, materijala od koga su izrađeni krilo i štok, kvaliteta šarki i vrsti kvaka. Kvalitetna ALU stolarija je odličan izbor kada je u pitanju sigurnost, a njene bezbednosne performanse se neprekidno unapređuju.

Okovi su stavka na kojoj nikako ne treba štedeti kada govorimo o bezbednosti i funkcionalnosti PVC ili aluminijumske stolarije. Odličan izbor su kvalitetni okovi austrijske firme MACO koja klijentima nudi odličan izbor sigurnosnih okova i brava vrhunskog kvaliteta.

Okov je sigurnosan ukoliko ima najmanje osam tačaka bravljenja. Znači važno je da krilo prozora bude što pripijenije štoku. Drugo, potrebno je da okov bude od kvalitetnog materijala, najbolje čelika. Time se obezbeđuje da prihvatnici čvrsto drže krilo i ne pucaju pod dejstvom udarca.

Takođe, kvalitet PVC materijala je od velike važnosti kod protivprovalne zaštite. Ukoliko je profil teži on obezbeđuje veću sigurnost a veliku ulogu imaju i čelična ojačanja koji pojačavaju izdržljivost PVC profila. Prozor mora biti čvrst a komore stabilne i ne smeju se savijati pod pritiskom. Kvalitet PVC materijala utvrđuje se na osnovu sertifikata proizvođača.

Zaključavajuće ručice

Sigurnosne klase okova i stolarije

Osnovnu zaštitu od provale obezbeđuje okov klase RC 1N. Ovi kvalitetni okovi pružaju otpor protiv udaraca nogama ili ramenima, otpor kod pokušaja čupanja prozora a vreme otpora je oko tri minute. Međutim, nisu najbolja zaštita kada je u pitanju provala alatima. Zato su prozori sa okovima ove klase pogodni za prozore na višim spratovima ili prozore koji se jasno vide sa ulice.

Stolarija sa kvalitetnim okovima sigurnosne klase RC 2 pruža otpor provalniku do tri minuta i ne može se obiti jednostavnim alatima. Kod prozora, ploča je dodatno zaštićena a ukoliko prozor ima sigurnosno staklo, zaštita je pojačana. Prozori i vrata sigurnosne klase RC 3 pružaju duži otpor i to najmanje 5 minuta. Ukoliko je prozor ojačan i sigurnosnim staklom može izdržati obijanje i jačim alatima.

A šta je sa staklom, da li je razbijanje stakla na prozoru jednostavniji način provale? Možemo reći da provalnici ne pribegavaju ovoj metodi toliko često zato što lomljava stakla stvara buku, a njihov osnovni cilj je da budu tihi i neprimetni.

Ipak za veću sigurnost najbolje je odabrati neku vrstu sigurnosnog stakla. To može biti pampleks ili kaljeno staklo. Pampleks staklo sastoji se od od dve table standardnog flot stakla koje su međusobno zalepljene folijom, tako da prilikom razbijanja ne dolazi do rasipanja stakla. Ono ostaje zalepljeno za foliju, odnosno potrebno je duže vreme da se ovakvo staklo ukloni i izvrši provala.

Možemo zaključiti da kvalitetna PVC i ALU stolarija pruža optimalnu sigurnost svakog doma. Uz energetsku efikasnost, dug vek trajanja i lako održavanje predstavlja pametan izbor za ekonomično i udobno stanovanje.

Pozovite nas, Megaplast tim stoji vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja i informacije.