Zagađenje vazduha i kvalitetna PVC stolarija

Da li ste nekada ušli u prostoriju u kojoj se oseća težak, ustajali vazduh? Verovatno ste odmah pomislili da je vazduh u toj prostoriji nezdrav odnosno bolestan. I to je tačno. Zagađenje vazduha može biti uzrok različitih zdravstvenih tegoba i zato je potrebno što pre naći adekvatno rešenje.

U većini ovakvih situacija, provetravanje ne donosi dugoročne rezultate. Ovaj problem je mnogo širi i kompleksniji nego što se na prvi pogled čini. Ustajali vazduh može se osećati ne samo u jednoj prostoriji, već u celom stanu, kući, pa čak i zgradi. Ovaj problem prepoznala je i svetska zdravstvena organizacija i zagađenje vazduha označila ga kao „sindrom bolesne zgrade“.

Prvi put se o ovom sindromu raspravljalo pre skoro 40 godina, kada su SZO dostavljeni izveštaji o kvalitetu unutrašnjeg vazduha u stambenim objektima. Tada je procenjeno da čak 30% novih i rekonstruisanih objekata širom sveta ne ispunjava zahteva u pogledu kvaliteta unutrašnjeg vazduha.

Zagađenje vazduha i sindrom „bolesne zgrade“?

Sindrom bolesne zgrade (eng. sick building syndrome) prema definiciji SZO je skup bolesti izazvanih ili stimulisanih zagađenim vazduhom u zatvorenim prostorima. Nastao je kao posledica napretka tehnologije izrade prozora koji su odlično zaptiveni i kao takvi ne propuštaju vazduh. Dakle, dok se ranije razmena vazduha vršila prirodnim putem, kroz prozore i vrata koji slabo dihtuju sada je takva razmena vazduha praktično onemogućena.

Ova situacija karakteristična je za objekte građene 70-ih godina. Tada ventilacioni sistemi nisu bili dovoljno razvijeni odnosno zastupljeni u proizvodnji stolarije. Osnovni uzroci ovog sindroma pored neodgovarajuće ventilacije, mogu biti još i hemijski zagađivači u prostoru (boje, lakovi, sredstva za higijenu), spoljašnji hemijski zagađivači (izduvni gasovi, kanalizacija, odvodi), kao  i biološki zagađivači (bakterije, buđ, virusi).

Najčešći simptomi koji ukazuju na postojanje ovog sindroma kod stanara su glavobolja, iritacija očiju i disajnih puteva, suva koža, svrab, suvi kašalj, odsustvo koncentracije, stezanje u grudima, groznica. Simptomi se mogu pojaviti pojedinačno ili kombinovano, a većina simptoma nestaje nakon dužeg boravka van zgrade.

Evo i dobrih vesti, odsustvo razmene vazduha kao glavni uzrok zagađenje vazduha u stanovima, sada je rešen. Na tržištu je dostupna ne samo stolarija sa ugrađenom ventilacijom, već se ovi sistemi ventilacije mogu i naknadno ugraditi.

Prozori koji dišu – PVC stolarija sa ugrađenom ventilacijom

PVC prozori sa ugrađenim regulatorom provetravanja pravi su izbor za energetsku efikasnost, zdravo stanovanje i ekološku zaštitu životne sredine. Osim što su postojani, funkcionalni i pružaju adekvatno zaštitu od spoljašnjih uticaja, ovi prozori dodatno štede energiju jer njihov sistem provetravanja ne zahteva otvaranje prozora radi ulaska svežeg vazduha.

Dakle, nema odliva energije a razmena unutrašnjeg i spoljašnjeg vazduha vrši se prirodnim strujanjem vazduha zbog razlike u temperaturi. Na ventilacionom otvoru postoji i zaštitna rešetka od insekata, udara vode ili vetra i njime se upravlja ručno ili pomoću poluge ukoliko se prozor nalazi na većoj visini.

PVC prozori sa ugrađenom ventilacijom imaju niz prednosti zagađenim vazduhom. Pored svežeg vazduha koji poboljšava kvalitet stanovanja, svi neprijatni mirisi ili isparanja iz kuhinje se lakše eliminišu, odnosno ne zadržavaju se dugo. Nivo vlažnosti vazduha u prostoriji je optimalan pa nema potrebe za korišćenjem posebnih uređaja za sušenje ili vlažnost vazduha. Dakle, nema ni dodatne potrošnje energije. Pojava kondenzacije, buđi i gljivica koja obično prati dobru zaptivenost prozora sada je u potpunosti eliminisana.

Ovde je u pitanju prirodna ventilacija bez dodatnog utroška energije, ne postoje ni troškovi za održavanje a postoji mogućnost izbora prozora sa ugrađenim regulatorom provetravanja ispod ili iznad stakla. Ovaj sistem ventilacije može se primeniti i na fiksiranim, velikim prozorskim površinama. Još jedna dodatna prednost je smanjenje rizika od provala, jer nema potreba da prozor ostane otvoren radi provetravanja.

Regulator provetravanja može se naknadno montirati na već postojećim PVC ili ALU prozorima. Potrebno je samo zameniti postojeće staklo sa staklom sa ugrađenom ventilacijom i problem sa zagađenim vazduhom i kondenzacijom je rešen.