Okapnice i potprozorske klupice

Detalj bez koga prozor ne može

Prozorske klupice i okapnice su važan detalj prilikom ugradnje PVC prozora. Bez njih objekat gubi na estetici i deluje nedovršeno. Pored toga, PVC prozorske okapnice imaju važnu praktičnu primenu, kao što su sprečavanje prodora vode i stvaranje plesni. Jednostavne su za ugradnju i mogu se kombinovati sa PVC, ALU i drvenim prozorima.

PVC prozorske okapnice izrađuju se od plastične mase debljine 20 mm. Unutra se nalaze šuplje komore koje omogućavaju maksimalnu toplotnu izolaciju. Elegantne zaobljene ivice pojačavaju estetski efekat i čine prozorske klupice ne samo funkcionalnim nego i dekorativnim. Obzirom na mogućnost izbora različitih dimenzija i boja, lako se uklapaju kako u izgled fasade, tako i u stambeni ili poslovni enterijer. Pored novogradnje, mogu se postaviti i naknadno, prilikom renoviranja objekta.

Dužina i širina prozorske klupice mora odgovarati dimenzijama prozora i zida uz eventualna bočna proširenja zavisno od vrste okapnice i njene namene. Treba voditi računa da prednja ivica okapnice pravilno naleže na noseći zid u cilju funkcionalnosti i estetike. Spoljne prozorske klupice ugrađuju se ispod ili na okvir prozora. Moraju imati odgovarajući nagib, kao i urez za odvod suvišne vode ili kišnice.

Spoljašnje PVC okapnice

Glavna funkcija spoljnih prozorskih klupica je zaštita od spoljašnjih uticaja. Sprečavaju podlivanje vode pod prozor, slivanje vode niz fasadu i time njen prodor u temelj kuće. Zahvaljujući svojim izolacionim svojstvima smanjuju rizik od pojave vlage a zbog posebnih ojačanja mogu trpeti i velike mehaničke udare.

Obzirom da su otporne na UV zračnja, ove PVC podprozorske daske veoma su postojane i mogu trpeti toplotna opterećenja i do +60°C. Takođe, postojane su i na niskim temperaturama i to -30 °C. Pored svojih zaštitnih i izolacionih karakteristika, spoljašnje klupice veoma ulepšavaju spoljni izgled objekata a mogu imati i sasvim praktičnu primenu, recimo u vidu stalka za saksije sa cvećem.

Unutrašnje PVC prozorske klupice

Unutrašnje prozorske klupice takođe imaju izolacionu i zaštitnu funkciju, otporne su na vlagu i toplotu, samogasive su a pri tome doprinose i boljem vizuelnom efektu enterijera u koji se ugrađuju. Prilagođavaju se svakom prozoru, a u ukoliko je u pitanju naknadna ugradnja zahvaljuju različitim dizajnerskim rešenjima mogu znatno oplemeniti i osvežiti bilo koji stambeni ili poslovni ambijent.

Pogodne su za svaku prostoriju, lake za održavanje i takođe se mogu praktično iskoristiti, recimo kao  police za saksije ili odlaganje različitih predmeta kod prozora koji su fiksirani ili se po potrebi otvaraju samo na kip. Površina klupica je veoma otporna na ogrebotine i prljavštinu. Mrlje od saksija ili čaša mogu se lako očistiti blagim deterdžentom i toplom vodom.

Zagarantovana dugovečnost PVC stolarije

Ukoliko se sa PVC prozorima ugrade i kvalitetne prozorske okapnice dugovečnost stolarije je zagarantovana. PVC prozorski sistemi i okapnice predstavljaju nenadmašni spoj po pitanju funkcionalnosti, zaštite, estetike i ekonomičnosti.

Pored toga, mogućnost izbora različitih dimenzija i boja, daje brojna estetska i funkcionalna rešenja. Ukoliko niste sigurni koje prozorske klupice najviše odgovaraju vašem domu ili poslovnom prostoru, pozovite naše stručnjake koji će vam dati sva potrebna uputstva i odgovore.