Biljke u saksiji

Priroda kao dobar sustanar

Biljke kao delić prirode u našem domu ne samo što oplemenjuju životni prostor nego mogu imati i višestruke koristi za naše zdravlje. One pročišćavaju vazduh, upijaju elektromagnetna zračenja, suzbijaju neugodne mirise, smiruju i šire pozitivnu energiju. Pored ukrasnih, u stanu možete uzgajati začinske i lekovite biljke i tako uživati u njihovim aromama i lekovitim svojstvima iz prve ruke.

Što se tiče nege i uzgajanja biljaka u kućnim uslovima, sve zavisi od vrste biljaka. Neke su manje, neke više zahtevne a ima i onih koje traže svega minimum naše pažnje i delić stambenog prostora. Ljubitelji sobnih biljaka uvek će naći mesta za nove ljubimce u svom cvetnom vrtu i truditi se da im obezbede sve neophodne uslove za rast i razvoj.

PVC vrt u vašem domu

Svetao, prozračan i topao prostor pogoduje većini biljaka. Zbog toga je prostor ograđen kvalitetnim staklom poput terase idealan za cveće. Terasa, zastakljena kvalitetnom PVC stolarijom ne samo što pogoduje uzgoju biljaka već predstavlja i produžetak stambenog prostora u kome možete uživati i odmarati.

PVC vrt poseduje osobine koje prijaju većini sobnih biljaka kao što su velike količine svetlosti bez direktne izloženosti suncu, prozračnost i optimalna toplota. Naime, većina biljaka ne voli visoku vlažnost vazduha, kao ni nagle promene temperature. Kvalitetni PVC prozori poseduju savremeni sistem ventilacije koji omogućava cirkulaciju svežeg vazduha i onda kada je prozor zatvoren. Drugo, višeslojno staklo pored toga što štedi energiju obezbeđuje dovoljno svetlosti i optimalnu toplinu prostora koja pogoduje biljkama.

Sobne biljke kao prečišćivači vazduha

Postoje biljke koje važe za odlične prečišćivače vazduha i veruje se da one mogu ukloniti i do 90 posto toksina iz prostorija u kojima boravimo. Najpoznatije takve biljke su gerber, margarita, hrizantema, orhideja, filadendron, drvo života, aloe vera.

Ove biljke su se pokazale kao odličan borac protiv formaldehida, opasnog zagađivača vazduha koji je prisutan svuda oko nas. Ima ga recimo u sredstvima za čišćenje, dezodoransima, osveživačima prostora, iverici, itd. Ovaj opasni sastojak može prouzrokovati glavobolju, umor, vrtoglavicu, alergije i astmu. Neki veruju da je čak i kancerogen. Zato je uvek dobro imati u domu neku od ovih biljaka.

S druge strane, postoje biljke koje mogu biti štetne po naše zdravlje i s njima treba postupati oprezno. Takva je na primer ciklama čije stablo i cvetovi sadrže otrovni ciklamin. Takođe, za popularni dekorativni fikus veruje se da slabi skeletni sistem a otrovni su i cvetovi mnogih afričkih ljubičica, kao i hortenzija.

Biljke koje šire pozitivnu energiju

Mnogim biljkama se pored lekovitih pripisuju i razna druga pa čak i mistična svojstva. Tako se za neke biljke veruju da šire pozitivnu energiju kao što su begonija, gardenija, zlatna puzavica, srećni bambus. Biljke koje smiruju su lavanda, kamilica i majčina dušica. Čuvena biljka koja donosi sreću i novac u kuću je Crassula ovata iliti drvo novca. Za biljku ružičastih cvetova verbenu veruje se da ima natprirodne osobine, a takve su i žalfija, božur i kantarion.

Dakle, nesumnjivo je da su sobne biljke višestruko korisne i svakako ih treba imati u svom domu. Ako im se još uz to obezbede i adekvatni uslovi poput PVC vrta uživanje u njihovoj raskošnoj lepoti i korisnim svojstvima može biti potpuno.