devojčica sa buketom cveća

Ovih dana u prizemnoj zgradi stare arhitekture, u centru Zemuna, monteri “Megaplasta” su stare, velike prozore zamenili novim. Vlasnici su naručili prozore sa komarnikom i roletnom. U beloj boji, koja fantastično odgovara enterijeru. Zadovoljni su vlasnici, ali i ekipa stručnjaka iz “Megaplasta”. Ipak, najradosnija je bila desetogodišnja Dušanka, lepotica sa plavim uvojcima, svetlozelenih očiju i rumenih obraza. Devojčica je, poput većine dece njenih godina, mnogo slobodnog vremena, mimo želje roditelja, provodila pred ekranom televizora ili monitorom kompjutera. Od kada su se u stan uselili savremeni prozori, Dušanka je promenila navike. Na bolje. Sada posmatra prolaznike, što nikada pre nije činila. Zanima je reka automobila. Gleda kakvo je vreme napolju.

– Volim svoje nove prozore – poverava se drugarici Mici, koja joj došla u posetu.
– Strvarno su lepi – potvrđuje Mica.
– Znaš šta najviše volim? – radosno pita Dušanka.
– Šta?
– Kada pada kiša i duva vetar, a ja sam na suvom i toplom. Čuvaju me moji prozori.

Zadovoljan je i veliki prozor na Dušankinoj sobi. Smatra da je baš on uzrok devojčicine promene, koja se sada više zanima za stvarni nego za virtuelni svet. To je glasno i rekao:

– Volim da usrećim ljude. Zato sam i nastao, to je moj zadatak. Da čuvam i štitim.

Na te reči se iz letargije trgla roletna:
– Ti pa ti! Uvek si ti najvažniji. A ja? Zar ja nisam zaslužna? Ko svako jutro trči da povuče moje gurtne? Dušanka, eto ti!

Oglasio se i komarnik:
– Vidi ti njih! Šta se dešava kada malecka ujutru radosno digne roletnu i otvori prozor? Ko je čuva od komaraca i drugih insekata. Ja, komarnik!
– Ipak sam ja glavni! Najveći sam i najvažniji. Ja devojčici obezbeđujem tišinu i čuvam je od spoljnih uticaja – brunda prozor.
– A kad je kiša sneg i vetar, ko je ispred vas? Ja, roletna. Uvek prva na udaru.
– Samo ja imam finu mrežu u ne dozvoljavam uljezima da uđu – prsi se komarnik.
– Sad je dosta! – zagrmio prozor. – Noć je stigla. Svi na stražu!

Prepirka je prestala, dok je mala Dušanka, tatino i mamino zlato, mirno spavala. Bila je bezbedna jer je čuva trostruko obezbeđenje. Budnije od vojnika na straži.