pogled kroz prozor

Ljubav koja nikad nije prestala

Kada su PVC prozori zahvaljujući svom kvalitetu i dizajnu osvojili svetsko tržište, zavese koje su do tada bile nezamenjiv detalj svakog doma, izgubile su svoj pređašnji značaj i ulogu. Nekada su se koristile ne samo da ulepšaju prozor i prostor, nego i da ga zaštite od hladnoće, preterane svetlosti i temperature. Sa kvalitetnim PVC prozorima ta potreba je potpuno iščezla. Oni ne samo što svojim izolacionim svojstvima štite prostor, već ga i oplemenjuju svojim atraktivnim dizajnom. Tako su domaćice prvo sklanjale svoje zavese u stranu, kako bi njihovi novi prozori sijali u punoj lepoti, a potom su polako počele i da ih potpuno uklanjaju iz upotrebe.

Zavesomanija se nastavlja i u 2017.

Međutim, zavese su se na velika vrata ili bolje rečeno prozore vratile u upotrebu. Raskošne boje i šare, neobični držači, kreativne kombinacije različitih tkanina udahnule su prozorima i prostoru u kome se nalaze potpuno novu estetsku dimenziju. Dizajneri i stilisti se utrkuju ko će ponuditi najoriginalnije rešenje, tako da možemo birati od retro i ručno rađenih zavesa do stilizovanih, urbanih i sasvim neobičnih kreacija. Vaše je samo da izaberete. Ukoliko pak spadate u one koji nisu sasvim podlegli ovom trendu, ali su vam zavese na prozorima ipak potrebne, preporučujemo nezamenjive rolo ili panelne zavese. Ukoliko ste ekološki osvešćeni onda su pravi izbor za vas tzv. eko zavese, kao i zavese od recikliranih materijala.

Rolo i Rimske zavese

Rolo i rimske (paketo) zavese predstavljaju dekorativna platna različite gustine tkanja. Spuštaju se i podižu pomoću vođice, ručno ili automatski putem elektro motora. Rolo zavese se pomeraju po vertikali, dok se rimske zavese slažu kao harmonika ili nabiraju kao baloni. Mogućnost izbora različitih tkanina, boja i dezana čini ih podjednako dobrim za postavljanje kako u poslovnim tako i stambenim prostorima, a u domu se mogu kombinovati i sa klasičnim zavesama i draperijama.

Panelne i trakaste zavese

Panelne i trakaste (lamelne) zavese pomeraju se po horizontali i predstavljaju odlično funkcionalno i estetsko rešenje za svaki prostor. Panelne zavese pomeraju se klizanjem po šinama sa opcijom pokretanja svakog panela posebno. Mogućnost kombinovanja panela različitih šara i boja ostavlja prostor za maštovita i upečatljiva estetska rešenja. Takođe, trakaste zavese su praktične i lake za upravljanje. Omogućavaju okretanje traka pod različitim uglovima a mogu se montirati i na kosim plafonima.

Eko zavese

Među dizajnerima i proizvođačima zavesa i draperija poslednjih godina akcenat se stavlja na ekološku osvešćenost i proizvodnju tkanina za zavese od prirodnih i recikliranih vlakana i materijala. Eko zavese su zavese izrađene od 100% prirodnog materijala u koje spadaju pamuk, lan, svila, bambus, trska. Zavese od ovih materijala ne samo što doprinose zdravlju ljudi, već čuvaju i prirodni okoliš budući da se mogu reciklirati.

Retro ili urbano – moderno je samo ako je neobično

Bilo koju vrstu zavese da odaberete, obavezno im utisnite svoj pečat. Zato osmišljavajte, maštajte i kombinujte. Sve je dozvoljeno ako je dobro stilski i idejno ukomponovano. Pomešajte boje i teksture, oblike i formu, kreirajte svoj stil. To je ono što je danas u trendu.

A izbor je zaista veliki. Možete kupiti gotove panele različitog dizajna i boja. Uklopiti ih sa klasičnim zavesama ili pak otići korak dalje pa nabaviti panel zavesu sa umetničkom slikom ili zavesu sa omiljenim crtanim likovima za dečiju sobu.