Kako da odaberete najbolje

Doneli ste pametnu odluku i svoju staru stolariju nameravate da zamenite novim PVC prozorima i vratima. Kada je u pitanju novogradnja, tu svakako dileme nema, PVC vrata i prozori postali su standard kvalitetne gradnje. No, kako odabrati najbolje za sebe i svoj dom, ima li razlike u kvalitetu i cenama, kome poveriti ugradnju? Sva ova pitanja treba dobro razmotriti a mi ćemo pokušati da vam u tome pomognemo.

Kada je u pitanju kvalitet PVC prozora i vrata, razlike postoje i mogu biti veoma velike. Odmah na početku da kažemo, u širokom luku izbegavajte kinesku PVC stolariju jer ćete se brzo pokajati. Cena takve stolarije jeste povoljnija ali je sa druge strane veoma visoka kada se uporedi sa kvalitetom. Što se tiče turske stolarije i tu treba biti obazriv. Iskustva su različita, ali ipak moramo primetiti da je više nezadovoljnih kupaca nego obratno.

Ovde treba pre svega obratiti pažnju na kvalitet profila, metalnih ojačanja i okova jer su moguće malverzacije. Postoje kvalitetni proizvođači PVC stolarije koji  dolaze iz Turske, čiji su se proizvodi pokazali kao postojani u dugoročnoj eksploataciji ali ima i puno onih kod kojih nije takav slučaj. Zato oprezno, pogotovo što neki domaće firme nude kinesku PVC stolariju kao tursku i time dovode krajnjeg kupca u veliku zabludu.

Da bi izbegli ovakve situacije, obavezno se odlučite za one proizvođače koji vam mogu garantovati kvalitet svojih proizvoda. Ovo je veoma važno zbog eventualnog servisiranja i zamene delova jer se može desiti da pojedini delovi mehanizma nisu dostupni na tržištu i da ih je teško nabaviti. Osim toga, garanciju na proizvod je lakše i jednostavnije realizovati ako je u pitanju domaći proizvođač.

Gotova PVC stolarija ili kupovina po porudžbini?

Prema nekim iskustvima bolje je kupovati PVC vrata i prozore koji se proizvode maloserijski, odnosno po porudžbini bez obzira da li su u pitanju standardne dimenzije prozora i vrata. Naime, postoje proizvođači koji na lageru imaju već gotova PVC vrata i prozore određenih dimenzija što ubrzava proces kupovine i ugradnje. Međutim, kod ovakvih proizvoda moguća su izvesna odstupanja u kvalitetu jer se proizvode masovno. Kada je u pitanju proizvodnja po porudžbini više se obraća pažnja na detalje i ovi proizvodi su po pravilu kvalitetniji.

Takođe, treba napomenuti da polovnu PVC stolariju treba izbegavati iz više razloga. Niko ne može garantovati kvalitet  proizvoda kao ni period eksploatacije, odnosno koliko dugo su korišćeni, da li je ispoštovan propisan način njihove demontaže sa objekta i da li je došlo do izvesnih oštećenja mehanizma i drugih delova PVC vrata i prozora.

Naravno, na ove proizvode teško ćete dobiti bilo kakvu garanciju a o servisiranju da i ne govorimo. Kada su u pitanju već korišćeni PVC prozori i vrata, delovi za servisiranje se u većini slučajeva teško nabavljaju a pogotovo kada je u pitanju PVC stolarija starijeg datuma. Osim toga, dešava se da ovi proizvodi dok ne pronađu kupca, dugo budu skladišteni u neprimerenim uslovima pa može doći do deformacije PVC profila.

Profesionalna ugradnja PVC vrata i prozora

Bez sumnje, najkvalitetnija je nemačka PVC stolarija, zato ukoliko želite kvalitet, postojanost, funkcionalnost i energetsku uštedu, odlučite se za one domaće proizvođače koji nabavljaju sirovine i sarađuju sa nemačkim renomiranim firmama. Druga stavka na koju posebno treba da obratite pažnju je ugradnja.

Sve i da ste nabavili kvalitetne PVC prozore i vrata, a montažu vam vrše nestručni majstori, izgubićete mnogo. Firme koje prodaju PVC stolariju a nemaju svoje profesionalne montažere nisu dobar izbor. Ne poveravajte ugradnju PVC stolarije  rođacima, prijateljima, komšijama ukoliko nisu obučeni majstori.

Ukoliko želite da proverite da li firma od koje kupujete PVC stolariju obavlja kvalitetnu ugradnju obavezno ih pitajte da li montažu rade po principima RAL ugradnje. Ukoliko znaju o čemu je reč, verovatno je i primenjuju. RAL ugradnja podrazumeva montažu PVC stolarije prema propisanim uputstvima i smernicama RAL Asocijacije za osiguranje kvaliteta prozora i vrata (RAL Gütegemeinschaft Fenster und Türen e. V.).

Ova pravila se odnose na pravilnu demontažu postojeće stolarije, propisanu pripremu zidarskog otvora za ugradnju i kvalitetan spoj stolarije sa građevinskim objektom. Samo uz RAL ugradnju, PVC vrata i prozori mogu obezbediti svoj puni potencijal u pogledu energetske uštede, funkcionalnosti i postojanosti.

Zato nas pozovite, svi Megaplast proizvodi nose oznaku CE kvaliteta (Sertifikat instituta IFT Rosenheim), a naši majstori obučeni su za montažu PVC stolarije po pravilima i principima RAL ugradnje. Stojimo vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja i informacije.