Nedostatak stambenog prostora, posebno u velikim gradovima, svuda u svetu, pa i kod nas postavio je pred arhitekte i dizajnere veoma visoke zahteve u pogledu maksimalne iskorišćenosti svakog kvadrata. Na prostrane hodnike i predsoblja, predulaze, velike terase, lođe i ostave sada možemo zaboraviti, a zajedničke prostorije poput vešernica i podruma svedene su na minimum.

Naravno, sve ovo važi kada su u pitanju prosečni stanari. Oni sa dubljim džepom još uvek mogu uživati u prostranstvu i raskoši svojih domova. No, o njima drugi put. Sada da vidimo kako da pomognemo korisniku male stambene jedinice da najlaške organizuje svoj životni prostor.

Stanovanje nekad i sad

Ne tako davno, 70-ih i 80-ih godina, prosečna površina jednosobnog stana iznosila je oko 30m2, dok se danas ovakvi stanovi prave i prodaju kao dvosobni, a često se nailazi na stanove od jedva 50 kvadrata koji se kategorišu kao trosobni. Imajući ovo u vidu sa pravom se može postaviti pitanje funkcionalnosti i udobnosti ovakvih stambenih jedinica za višečlane porodice.

No, tržišni tokovi su takvi. Mali stanovi se brže i lakše prodaju, a jedan od velikih razloga zašto se kupci odlučuju za manje stanove su pored cene i značajno niži režijski troškovi. Ali nije sve tako crno kao što izgleda, i mali stambeni prostori mogu biti funkcionalni i udobni ako se pametno iskoristi svaki kutak.

Od vizuelnih trikova do višefunkcionalnih predmeta

Ukoliko imate mali stan, pažljivim odabirom boja možete svoj mali prostor učiniti širim i većim. Kombinujte sive i plave nijanse i vaša soba će izgledati veće i prostranije. Zidovi i štokovi prozora u istoj boji učiniće plafon višim, a takođe i pruge na zidovima stvaraju isti efekat.

Ukoliko želite da jednu sobu podelite na dve a da vizuelno ne izgubite na njenoj veličini odlučite se za staklene pregrade. PVC otklopno klizna vrata mogu biti biti odličan izbor. Kuhinja u beloj boji i stakleni trpezarijski sto, takođe daju efekat prostranosti i prozračnosti. Važno je pravilo, male prostore ne opterećujete detaljima i ukrasima koji nemaju i upotrebnu funkciju.

Tako platnene ili pletene kutije svetlih boja na vrhu ormana mogu biti  lep ukras a ujedno služiti za odlaganje najrazličitijih predmeta. Dodaci nameštaja, poput taburea dolaze u obzir samo ako imaju i prostor za odlaganje. Treba birati mirne i neutralne boje nameštaja poput bež, a jarke boje ukombinovati za uglove prostora.

Skladištenje je na prvom mestu

Vodite računa da svaka stvar ima svoje mesto u prostoru. Obuću obavezno držite u cipelarnicima a ne po podu. Mala klupica u hodniku, koja ispod sedalnog dela ima prostor za odlaganje, može poslužiti za sedenje prilikom obuvanja i kao prostor za držanje papuča ili recimo zimskih dodataka, kao što su kape i šalovi. Ukoliko je moguće jakne ne držite na čivilucima već u ormanima.

Ogledala postavite na strateškim mestima u stanu kako bi vizualno povećali njegovu kvadraturu. Umesto klasičnog ogledala nabavite uske ormariće tako da prostor iza ogledala možete iskoristiti za skladištenje još nekih stvari. Jako je koristan ormarić sa ogledalom unutar koga je smeštena daska za peglanje. Neki od modela ovih ormarića imaju i prostor za peglu, a pored pegle tu možete držati i neke druge potrepštine. Ovakav ormarić možete postaviti i u kupatilu.

Uglove u stanu koji odvajaju prostorije obavezno iskoristite kao police, a kada su u pitanju dečije sobe, birajte krevete na sprat ili krevete koji imaju fioke sa dodatnim krevetom ili prostorom za posteljinu. Dečiju sobu možete organizovati i tako da ispod kreveta na sprat bude integrisan radni sto ili prostor za igru.

Kod garsonjera i jednosobnih stanova, umesto garnitura i kreveta na razvlačenje, možete nabaviti krevet na spuštanje. Takođe, birajte nameštaj sa dosta fioka. One su odlične za skladištenje posebno ako su dobro organizovane. Za tu svrhu možete korisiti različite pregrade za fioke koje pomažu da vaše stvari uvek budu složene i na svom mestu. I ne zaboravite nije bitno da li je vaš stambeni prostor mali ili ne, bitno je da bude funkcionalan, udoban i ekonomičan. Kada su u pitanju prozori, pravi izbor je PVC stolarija. Ona ne samo što štedi energiju, već štiti prostor od svih spoljnih uticaja i buke, tako da na miru možete uživati u toplini svog doma.